Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε καλλονή του Χόλιγουντ για μια εφεύρεση που θα κατακτούσε τον Κόσμο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ήταν μια εφεύρεση που θα κατακτούσε τον Κόσμο και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει σε μια καλλονή του Χόλιγουντ! Το όνομά της: Χέντι Λαμάρ! Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν η πιο εκθαμβωτική γυναίκα του Χόλιγουντ· κάποιοι άλλοι την τοποθετούν πλάι σε σπουδαίους εφευρέτες· ήταν και τα δύο!
Η Χέντι Λαμάρ δεν ήταν μοναχά μια υπέροχη ηθοποιός, ήταν και διακεκριμένη επιστήμονας: μια μέρα σαν σήμερα 11 Αυγούστου του 1942 η Χέντι Λαμάρ και ο μουσικός, συγγραφέας και εφευρέτης Τζορτζ Άνθεϊλ, έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi!
«Το μυαλό των ανθρώπων είναι πιο ενδιαφέρον από ό,τι πίστευα», είχε πει η Χέντι Λαμάρ το 1990, δέκα χρόνια πριν σταματήσει να λειτουργεί ο εγκέφαλός της. Η εκπάγλου καλλονής διάσημη ηθοποιός του παγκόσμιου κινηματογράφου, μπορεί να έμεινε στη μνήμη του κοινού για τους ρόλους της στις ταινίες «Έκσταση», «Πληγωμένος Αετός» και «Σαμψών και Δαλιδά» (ταινία που τις έδωσε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ), αλλά το εύστροφο μυαλό δεν συγκρινόταν με τις ερμηνευτικές της ικανότητες.Η Λαμάρ γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1914 στη Βιέννη· το οικογενειακό της όνομα ήταν Hedwig Eva Maria Kiesler. Ο πατέρας της Χέντι ήταν διευθυντής Τράπεζας και η μητέρα της πιανίστρια. Η πανέμορφη Χέντι παντρεύτηκε σε ηλικία 19 χρονών τον Φριτς Μαντλ Μπούντε, κατασκευαστή οπλικών συστημάτων.
Η Λαμάρ εγκατέλειψε τον δυνάστη σύζυγό της λίγο καιρό μετά τον γάμο τους και διέφυγε στο Λονδίνο κι από εκεί μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο ισχυρός άνδρας των στούντιο της MGM, Λούις Μάγερ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην Λαμάρ, όταν την πρωτοείδε στο πλοίο με το οποίο συνταξίδευαν από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη. Η Λαμάρ σχεδόν δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά συμφώνησε με τον Μάγερ να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του Χόλιγουντ. Η βιεννέζα καλλονή σύντομα βρέθηκε να κατοικεί σε πολυτελή έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς.
Η συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο εφευρέτες δεν εισέπραξαν ούτε σεντ για την εφευρεσή τους!
Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi!
Η Χέντι Λαμάρ πέθανε το 2000 από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 86 χρονών, πριν δει την εφεύρεσή της να κατακτά τον πλανήτη.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr