Του Αβέρωφ τα κανόνια: ο ελληνικός πολεμικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο από τους Τούρκους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Του «Αβέρωφ» τα κανόνια βρόντηξαν μόνο κατά την έπαρση της Γαλανόλευκης! Ο ελληνικός πολεμικός στόλος απελευθερώνει τη Λήμνο από τους Τούρκους.
Τα ελληνικά πολεμικά καράβια, με το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» επικεφαλής είχαν ρίξει άγκυρες στα ανοιχτά του Ρωμαίικου Γιαλού· τα φώτα της Λήμνου τρεμόσβηναν το σούρουπο της 6ης Οκτωβρίου του 1912. Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης απέστειλε μήνυμα στον τούρκο διοικητή για την άμεση παράδοση του νησιού.
Ο εκπρόσωπος της οθωμανικής αυτοκρατορίας ζήτησε 24 ώρες προθεσμία ώστε να επικοινωνήσει με την Κωνσταντινούπολη. Την επόμενη του τελεσιγράφου του Κουντουριώτη, ο τούρκος διοικητής απάντησε αρνητικά: «Δεν θα παραδώσουμε το νησί χωρίς μάχη», είπε και τα ελληνικά πολεμικά πλοία έστρεψαν τα κανόνια τους προς τη Λήμνο.Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει· έβρεχε. Ολόκληρος ο στόλος ο πολεμικός που είχε καταπλεύσει στο νησί έβαλε πλώρη για τον Μούδρο όπου θα αποβιβάζονταν χερσαίες δυνάμεις. Ο Κουντουριώτης, τελευταία στιγμή, αποφάσισε η απόβαση να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα γιατί διέκρινε «κούραση» στους άνδρες του.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου του 1912, όταν, από τα χαράματα κιόλας, έλληνες στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Ιουλιανού Κονταράτου αποβιβάστηκαν στη θέση Βουρλίδα κοντά στο Διαπόρι υπό την προστασία το αντιτορπιλικού «Δόξα». Το αποβατικό σώμα κατευθύνθηκε άμεσα προς τη Μύρινα συνοδευόμενου από έκπληκτους Λημνιούς που χειροκροτούσαν παρακολουθώντας τον ελληνικό στρατό να παρελαύνει. Μια ομάδα 50 τούρκων τζανταρμάδων, παραδόθηκε χωρίς να ρίξει μια τουφεκιά· το ίδιο έκαναν και όσοι Τούρκοι στρατωνίζονταν στο νησί: συγκεντρώθηκαν στη Μύρινα και παρέδωσαν τα όπλα τους στους Έλληνες.
Οι Λημνιοί είχαν μάθει το χαρμόσυνο γεγονός, είχαν δει τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν στα πολεμικά καράβια και είχαν ακούσει ότι οι Τούρκοι παραδίδονταν ο ένας μετά τον άλλον· τίποτα δεν τους κρατούσε σπίτια τους: ξεχύθηκαν στα σοκάκια του νησιού παραληρώντας.
Σε λίγες ώρες το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα άλλα πολεμικά πλοία έμπαιναν στο λιμάνι του Ρωμαίικου Γιαλού. Την επόμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, το «Αβέρωφ» χαιρέτησε με κανονιοβολισμούς την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο της Μύρινας. Μέχρι το βράδυ ολόκληρη η Λήμνος ήταν σε χέρια ελληνικά.
«Η νήσος Λήμνος μ’ όλων των εν αυτή πόλεων, κωμών και συνοικισμών, μετά των λιμένων και ακτών αυτής κατελήφθη υφ’ ημών και διατελεί από τούδε εις την κατοχήν μας» είπε ο ναύαρχος Κουντουριώτης στο συγκεντρωμένο πλήθος στην προκυμαία κι εκείνοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Η Λήμνος ήταν πια σε χέρια ελληνικά, όμως η τυπική προσάρτηση της νήσου στο Ελληνικό Κράτος, έγινε δυο χρόνια μετά, την 1η Φεβρουαρίου του 1914, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την Ελληνική κυριότητα στα νησιά του Αιγαίου.
«Τα ελληνικά βαπόρια στο Μούδρο αράξανε τα είδαν οι Τουρκάλες κι αναστενάξανε»…
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr