Η πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου σκοτώνει 62 ανθρώπους στην Αττική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Νοεμβρίου, του Αγίου Φιλίππου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, όμως το πολύ μακρινό 1896. Ήταν η μέρα που θα έδινε το όνομά της σε μια τραγική καταστροφή: η Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου.
Βαρομετρικό χαμηλό, που ταξίδευε ταχύτατα από νοτιοδυτικά, εισέβαλλε στο λεκανοπέδιο της Αττικής και ξέσπασε στους τότε λιγοστούς κατοίκους της πρωτεύουσας. Απολογισμός; 62 νεκροί!
Καταρρακτώδης η βροχή, χωματόδρομοι, χαμόσπιτα πρόχειρα φτιαγμένα και ανυποψίαστοι άνθρωποι, το κακό δεν άργησε να γίνει.Στο σημερινό Παγκράτι- Βατραχονήσι τότε η περιοχή του- έχασαν τη ζωή τους από τι ςπλημμύρες 12 άνθρωποι. Δεν είχαν περάσει ούτε έξι μήνες από την ανθρώπινη παρέμβαση στην κοίτη του Ιλισσού ποταμού- λόγω Ολυμπιακών Αγώνων- και η φύση πήρε σκληρή εκδίκηση.
Στην εφημερίδα της εποχής «Εμπρός» καταγράφηκαν οι ώρες αγωνίας μιας οικογένειας. Σε σπίτι στη δεξιά όχθη του Ιλισού κατοικούσαν ένα ανδρόγυνο με τρία παιδιά. Ο Λεωνίδας, δυόμιση χρονών, κοιμόταν στην κούνια του και ο 6χρονος Ιάκωβος, έπαιζε στον κάτω όροφο. Η αδερφή τους ανέβηκε σε ένα κρεβάτι για να σωθεί από τα νερά πλημμύρισαν το δωμάτιο. «Μου έβγαλαν τα μισά μου μαλλιά για να με τραβήξουν, αλλά εγώ δεν ήθελα να φύγω αν δεν έσωζαν τα δύο μου αδερφάκια», έλεγε την επόμενη ημέρα η μικρή σε δημοσιογράφο της εφημερίδας. Το 6χρονο αγόρι σώθηκε, ο Λεωνίδας όμως… Ο Λεωνίδας παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά με την κούνια του.
Και δεν ήταν μόνο οι καταστροφές σε σπίτια και οι τραγικές ώρες που έζησαν οικογένειες, εκτροχιάστηκε η αμαξοστοιχία που ερχόταν από το Παρίσι στην Αθήνα και ο μηχανοδηγός της ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια της. Οι φτωχογειτονιές του Πειραιά πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της πενίας τους: 40 νεκροί στα χαμόσπιτα και 450 κατοικίες-καρυδότσουφλα στο έλεος της καταιγίδας. Η θάλασσα κατέκλυσε το Φάληρο και τα Καμίνια έγιναν νησί! Τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσαν 150,2 mm νερού σε λιγότερες από 12 ώρες!
Τότε ήταν 1896, 19ος αιώνας, η Αθήνα κι ο Πειραιάς παραγκουπόλεις και τα συστήματα αποχέτευσης ανύπαρκτα και οι 62 νεκροί ήταν λίγοι αν αναλογιστεί κάποιος ότι, 121 χρόνια μετά, στον πολιτισμό του 21ου αιώνα έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι από πλημμύρες στη Μάνδρα. Κι ας μην ταξιδέψουμε στη Βαλένθια· η Ελλάδα μας απασχολεί.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr