Η «ελληνική Σιβηρία»: Η πανέμορφη περιοχή που έχει 7 μήνες χειμώνα και χιόνι το καλοκαίρι
Τι να φοβηθεί απ’ τη «Μήδεια»;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπορεί το νέο lockdown να ήρθε πιο γρήγορα απ’ ό,τι ελπίζαμε και οι περιορισμοί να είναι πολλοί, υπάρχουν όμως κάποια ταξίδια που καμία απαγόρευση δεν μπορεί να τα εμποδίσει. Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα ένα νοητικό ταξίδι, σε μια από τις πιο όμορφες και παγωμένες περιοχές της Ελλάδας, που έχει…σχεδόν 7 μήνες χειμώνα.
Καλώς ήρθατε στο υπέροχο Νευροκόπι!
Αν στο «Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος;» ο Σπύρος Παπαδόπουλος σας καλούσε να απαντήσετε στο ερώτημα: «Υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να έχει χιονίσει τέλη Ιουνίου;», είναι βέβαιο ότι θα χάνατε τα χρήματα με συνοπτικές διαδικασίες. Γιατί όσο και αν μοιάζει απίστευτο, στα τέλη του Ιουνίου του 1996 -την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα ο κόσμος δεν έλεγε να βγει από τη θάλασσα- στο Νευροκόπι, το είχε στρώσει για τα καλά. «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» θα πουν οι κάτοικοι της περιοχής και θα έχουν απόλυτο δίκιο.
Θερμοκρασίες Σιβηρίας
Οι θερμοκρασίες που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα δούμε στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, όταν και θα κορυφωθεί το «χτύπημα» της «Μήδειας» είναι… καλοκαιράκι για το Νευροκόπι. Η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας πέφτει έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο των τόσο χαμηλών θερμοκρασιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες που συναντάμε στη σιβηριανή στέπα.
Οι 8.000 περίπου κάτοικοι της περιοχής έχουν μάθει να ζουν με τον χειμώνα. Γνωρίζουν ότι το πανέμορφο, πλην παγωμένο μέρος στο οποίο ζουν έχει μόλις δύο εποχές. Χειμώνα και άνοιξη «με δόντια». Ο χειμώνας στο Νευροκόπι μπορεί να κρατήσει έως και 7 μήνες και η θερμοκρασία να κινείται κάτω από τους -15 για πολλές εβδομάδες. Κι αυτό τις καλές ημέρες, γιατί τις πιο δύσκολες όπου τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο ακραία, ο υδράργυρος βουτά στους -30.
Ο χειμώνας εκεί αρχίζει να δείχνει τα δόντια του από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μέχρι και τον Απρίλη. Το χιόνι φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα. Αν και τα φαινόμενα είναι ακραία και θα περίμενε κανείς ότι το σφυροκόπημα του χιονιά θα κρατούσε αποκλεισμένο το Νευροκόπι, η πραγματικότητα είναι άλλη. Οι κάτοικοι έχουν συμφιλιωθεί με τον… εχθρό, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν ζουν αποκλεισμένοι. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά καθώς ύστερα από τόσα χρόνια έχουν το know-how για να αντιμετωπίσουν κάθε ακραία κατάσταση.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει όταν μαθαίνει κανείς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Νευροκόπι, αφορά στις καλλιέργειες των κατοίκων. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν και τι ακριβώς καλλιεργούν σε τέτοιες πολικές θερμοκρασίες. Αν ρωτήσετε έναν ντόπιο όχι μόνο θα σας λύσει την απορία, αλλά θα σας μιλήσει και με περηφάνεια για τα προϊόντα της περιοχής και κυρίως για την πατάτα. Το κρύο βοηθάει τον κύκλο ανάπτυξής της γι’ αυτό και η πατάτα Νευροκοπίου είναι απ’ τις πιο νόστιμες στην Ελλάδα. Το ίδιο και τα φασόλια που είναι ανήκουν επίσης στην ελίτ των γεωργικών προϊόντων που θα βρεις στο Νευροκόπι.
Ο απόλυτος προορισμός για τον πιο χουχουλιάρικο χειμώνα
Ένα ταξίδι στην περιοχή είναι εμπειρία ζωής που όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ζήσουν. Ακόμα και τον χειμώνα που το κρύο είναι τσουχτερό και οι επιλογές λίγες μια εβδομάδα στο Νευροκόπι δεν ξεχνιέται. Τζάκι, ζεστή σοκολάτα και ένα βιβλίο την ώρα που το χιόνι έξω γίνεται όλο και πιο πυκνό, είναι μια αληθινή μυσταγωγία που αδειάζει τον νου σου από κάθε πρόβλημα. Ακόμα και αν είσαι πιο περιπετειώδης τύπος, όμως, στο Νευροκόπι θα βρεις σίγουρα αυτό που θέλεις. Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, ο παραδοσιακός οικισμός στο χωριό «Γρανίτης», οι τεχνητές λίμνες και τα ποτάμια θα σου χαρίσουν μοναδικές στιγμές, σε έναν υπέροχο, αλλά παρεξηγημένο τόπο.
Το Νευροκόπι δεν είναι απλώς μια από τις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένα πανέμορφο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς αν θες να κάνεις διαφορετικές, εναλλακτικές διακοπές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ…
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr