Η λίμνη «καθρέφτης» της Νέας Ζηλανδίας που για να μπεις πρέπει να πάρεις άδεια από τη φυλή Μαόρι - Ένας Δανός φωτογράφος τα κατάφερε
Η ορατότητα στην Γαλάζια Λίμνη είναι μεταξύ 70 - 80 μέτρων (260 πόδια), γεγονός που την καθιστά οπτικά σχεδόν τόσο καθαρή όσο το αποσταγμένο νερό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Rotomairewhenua, γνωστή και ως Γαλάζια Λίμνη του Εθνικού Πάρκου Nelson Lakes της Νέας Ζηλανδίας, αναγνωρίζεται επίσημα ως το καθαρότερο σώμα γλυκού νερού στον κόσμο.
Η Γαλάζια Λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή της γειτονικής παγετώδους λίμνης Constance και το νερό περνάει μέσα από ένα φυσικό φράγμα από συντρίμμια που σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό από μια κατολίσθηση. Αυτά τα συντρίμμια λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο που συγκρατεί τα περισσότερα από τα σωματίδια που αιωρούνται στο παγετώδες νερό, καθιστώντας την Γαλάζια Λίμνη σχεδόν τόσο καθαρή όσο το αποσταγμένο νερό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NIWA) της Νέας Ζηλανδίας πραγματοποίησε επιστημονικές δοκιμές του νερού και διαπίστωσε ότι πρόκειται για το πιο καθαρό φυσικό σώμα γλυκού νερού που είναι γνωστό στον άνθρωπο.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της
Ο υδρολόγος του NIWA Rob Merrilees ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τα οπτικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά της Γαλάζιας Λίμνης, συγκρίνοντας την με τις διάσημες καθαρές πηγές γλυκού νερού Te Waikoropupu της χώρας. Μόνο μετά από μια επίσκεψη του 2009 στη Γαλάζια Λίμνη συνειδητοποίησε ότι η Γαλάζια Λίμνηθα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καθαρή από την Te Waikoropupu, και δύο χρόνια αργότερα, οι δοκιμές του NIWA επιβεβαίωσαν ότι αυτό ήταν αλήθεια.
«Αναρτήσαμε έναν μαύρο δίσκο διαμέτρου ενός μέτρου κάτω από μια σημαδούρα και τον αγκυροβολήσαμε στην ακτή. Στη συνέχεια, απομακρυνθήκαμε με κουπιά ενώ βλέπαμε τον δίσκο. Η απόσταση στην οποία εξαφανίζεται εντελώς δίνει την ορατότητα», εξήγησε ο Mark Gall του NIWA.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ορατότητα στην Γαλάζια Λίμνη είναι μεταξύ 70 - 80 μέτρων (260 πόδια), γεγονός που την καθιστά οπτικά σχεδόν τόσο καθαρή όσο το αποσταγμένο νερό.
«Η θεωρητική ορατότητα στο απεσταγμένο νερό είναι περίπου 80 μέτρα, όπως υπολογίζεται από τις καλύτερες διαθέσιμες μετρήσεις με όργανα στο εργαστήριο», δήλωσε ο Δρ Davies-Colley. «Έτσι, η Γαλάζια Λίμνη πλησιάζει πολύ κοντά στο οπτικά καθαρό νερό». Ευτυχώς, θεωρείται ιερή από την τοπική φυλή Μαορί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εισέλθει, πόσο μάλλον να κάνει μπάνιο στα νερά της, με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση...
Στις αρχές του 2013, ο Δανός φωτορεπόρτερ και περιβαλλοντολόγος Klaus Thymann έλαβε ειδική άδεια από τους Māori, το NIWA και το Υπουργείο Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας να εισέλθει στην Μπλε Λίμνη και να αποτυπώσει με την κάμερα την εκπληκτική της καθαρότητα, για λόγους προστασίας. Οι φωτογραφίες που τράβηξε είναι απλά μαγευτικές.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr