15 Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις για την γιορτή της Παναγίας στα νησιά
Τα νησιά της Παναγιάς γιορτάζουν με ευλάβεια και μυσταγωγία τον Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τα νησιά της Παναγιάς γιορτάζουν με ευλάβεια και μυσταγωγία τον Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες και στη συνέχεια διασκεδάζουν στα πανηγύρια και τα φεστιβάλ, με μουσική, χορούς και κεράσματα.
Κυκλάδες
Στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης, από τις αρχές Αυγούστου οι προσκυνητές επισκέπτονται τον ναό της για να παρακολουθήσουν τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιείται η τελευταία μεγάλη παράκληση. Την παραμονή της γιορτής το νησί στολίζεται, το βράδυ τελούνται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία, και μεταδίδεται τηλεοπτικά η Θεία Μετάληψη. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία, ενώ κατά τη διάρκειά της ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια στον υγρό τάφο της «Ελλης», που τορπιλίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί λιτάνευση.
* 11ο Φεστιβάλ Τζαζ «Tinos Jazz Festival» στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 24-26 Αυγούστου (σ.σ.: μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας δεν είχε ανακοινωθεί το φετινό πρόγραμμα). Επίσης, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, πραγματοποιείται χορός του Συλλόγου Υστερνιωτών στα Υστέρνια, στις 16 Αυγούστου στον Βεναρδάδο, στο Σμαρδάκιτο, στην Ποταμιά με έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς και μουσική βραδιά με έντεχνα, ρεμπέτικα κ.λπ., στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Τήνου.
Στην Πάρο, Δεκαπενταύγουστος σημαίνει Παναγία Εκατονταπυλιανή. Τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους. Το βράδυ φωταγωγούνται τα σκάφη και γίνεται ρίψη βεγγαλικών, ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Στις 16 Αυγούστου, επίσης, στην παραλία Παροικιάς, θα δώσει συναυλία το συγκρότημα Walkman the Βand.
* Κουρσάρικη βραδιά: Την Παρασκευή 23 Αυγούστου γίνεται ο εορτασμός των εννιάμερων της Παναγίας, στο λιμανάκι της Νάουσας, με αναπαράσταση της εισβολής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του το 1537. Σύμφωνα με το έθιμο, κουρσάροι με φωτοβολίδες έρχονται από τη θάλασσα, κλέβουν τις γυναίκες και τρέχουν στα στενά. Κατόπιν γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων και προσφέρονται κεράσματα, συνοδεία μουσικής, με χορευτικά τοπικά συγκροτήματα να συμπληρώνουν τη βραδιά. Επίσης, αξίζει να βρεθείτε στις «Διαδρομές στη Μάρπησσα», στις 23-25 Αυγούστου.
Στην Κέα, ευρύτερα γνωστή και ως Τζια, έκτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και ταυτόχρονα το κοντινότερο στην Αττική, στην Παναγία την Καστριανή -προστάτιδα του νησιού-, που είναι χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο, η μνήμη της Παναγίας τιμάται με μεγάλο πανηγύρι την παραμονή. Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία της Ιουλίδας (Χώρα) για το πανηγύρι. Επίσης, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στην Κάτω Μεριά (14 χλμ. από Ιουλίδα), στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου θα έχει παραδοσιακό γλέντι με μουσική, τοπικούς χορούς, σουβλάκια, δωρεάν κρασί και τζιώτικα κεράσματα.
* 5ο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, 23-25 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας, γνωριστείτε με τα τζιώτικα προϊόντα, από τις 19.30 έως τις 23.30. Επίσης, έως τις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Βιόσφαιρα –Φωτογραφικά Τεκμήρια Κέας», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, το Ιστορικό Δημαρχείο Ιουλίδας και το Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας «Στυλιανός Ρέστης».
Στην Ανδρο, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, για τον Δεκαπενταύγουστο, μεταξύ άλλων, εορτάζει η Μονή Παναχράντου, που βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705. Η μονή βρίσκεται κοντά στη Χώ- ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ρα, πάνω από το χωριό Φάλλικα. Στη Χώρα γιορτάζει και η Παναγία Θαλασσινή, γραφικό εκκλησάκι πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα κ.λπ.
* 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και συνεχίζεται το Σάββατο 17 Αυγούστου με τη θεατρική παράσταση «Το Ευχαριστημένο» στις 21.00, στο ανοιχτό θέατρο Ανδρου, τη μουσική συναυλία «Η βεγγέρα της Ελένης» την Κυριακή 18 Αυγούστου με τις Ελένη Βιτάλη, Βιολέτα Ικαρη και ΤΖΟΥΜ, και ολοκληρώνεται με «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή την Τρίτη 20 Αυγούστου.
Στη Σύρο, την αρχόντισσα των Κυκλάδων, και στην πρωτεύουσά της -και διοικητική πρωτεύουσα όλων των Κυκλάδων-, την Ερμούπολη, γιορτάζεται η μεγαλύτερη θεομητορική γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «των Ψαριανών». Στον ναό φυλάσσεται η ιερά εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Την παραμονή της γιορτής τελείται ο Εόρτιος Εσπερινός και ακολουθεί η λιτανεία της ιεράς εικόνας, την οποία πλαισιώνουν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και μέλη του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.
* Σύρος Πολιτισμός 2019: Στο πλαίσιο του φετινού πολιτιστικού προγράμματος του νησιού, με διάρκεια έως τις 3 Νοεμβρίου, τελείται το 15ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, έως τις 18 Αυγούστου µε έργα µουσικής δωµατίου αλλά και άριες από την Οπερα στο θέατρο «Απόλλων». Στις 20 και 21 Αυγούστου πραγµατοποιείται µουσικοθεατρική παράσταση για µικρούς και µεγάλους «Τικ Τακ Ντο», ενώ 19-25 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου στην Ανω Σύρο γίνεται το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». Επίσης, 20-22 Σεπτεµβρίου πραγµατοποιείται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά το Stray Art Festival, γιορτή περιπλανώµενης τέχνης του δρόµου.
Δωδεκάνησα
Στην Αστυπάλαια, την Αστυπαλιά ή Αστροπαλιά, όπως τη λένε οι κάτοικοί της, η «γέφυρα» που ενώνει τα ∆ωδεκάνησα µε τις Κυκλάδες, τον ∆εκαπενταύγουστο, συγκεντρώνει πλήθος κόσµου, µεταξύ άλλων, και για το πανηγύρι της στην Παναγία την Πορταΐτισσα. Η Παναγία η Πορταΐτισσα, από τις οµορφότερες εκκλησίες στα ∆ωδεκάνησα, βρίσκεται στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο. Εκεί την παραµονή, µετά τον Εσπερινό, στήνεται γλέντι. Ανήµερα διοργανώνεται το «Τραπέζι της Αγάπης», όπου µοιράζεται στους επισκέπτες το τοπικό έδεσµα «Λαµπριανό» (κατσίκι µε πατάτες, ντοµάτα, κόκκινη πιπεριά και τυρί).
* Αστυπάλαια χωρίς τσιγάρο, χωρίς τσιγάρο. Το νησί σε σχήµα πεταλούδας ενθαρρύνει τους επισκέπτες να διακόψουν το κάπνισµα και να γίνουν µέρος της Smoke-Free κουλτούρας του. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία του ∆ήµου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να µετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο ελληνικό νησί απαλλαγµένο από τον καπνό του τσιγάρου. «Στην Αστυπάλαια αλλάζουµε και προχωράµε σε έναν κόσµο χωρίς τσιγάρο µε την υποστήριξη της Παπαστράτος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στη Νίσυρο, το νησί του ηφαιστείου και της παράδοσης, που λέγεται ότι ο κρατήρας Στέφανος του ηφαιστείου δηµιουργήθηκε από την οργή του Ποσειδώνα που εκσφενδόνισε ένα κοµµάτι γης από την Κω για να καταπλακώσει τον γίγαντα Πολυβώτη, τιµά την παράδοση και γιορτάζει µε κατάνυξη. Το µεγαλύτερο σε προσέλευση κόσµου είναι το πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι, 14-15 Αυγούστου, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων της Νισύρου (βιολί, σαντούρι και λαούτο). Το πανηγύρι της Παναγίας Σπηλιανής, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται γύρω στο 1400 και περικλείεται από το Ιπποτικό Κάστρο, αποτελεί τη σηµαντικότερη εκδήλωση που πραγµατοποιείται στη Νίσυρο.
* Πανηγύρι στις 22-23 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς του 17ου αιώνα για τον εορτασµό των εννέα ηµερών από την Κοίµηση της Θεοτόκου. Το µοναστήρι βρίσκεται κοντά στα Νικιά, έναν ορεινό οικισµό µε ιδιότυπη αρχιτεκτονική και πανοραµική θέα. Η φηµισµένη βοτσαλωτή πλατεία της Πόρτας, που είναι η κεντρική πλατεία των Νικιών -από τις ωραιότερες της Ελλάδας-, η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου και η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που γιορτάζει στις 26 Σεπτεµβρίου είναι τα αξιοθέατα του χωριού.
Ιόνιο
Στην Κεφαλονιά, δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο σύµπλεγµα των Ιονίων Νήσων, και συγκεκριµένα κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Κάθε 15 Αυγούστου ακίνδυνα φιδάκια µε σταυροειδές σχήµα στο κεφάλι εµφανίζονται στον τρούλο της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας. Σύµφωνα µε τον µύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού µοναστηριού που υπήρχε στην περιοχή, οι οποίες, προκειµένου να µην πέσουν στα χέρια των πειρατών, παρακάλεσαν την Παναγιά να τις µεταµορφώσει σε φίδια. Επίσης, στην Παναγιά τη Γραβαλιώτισσα, στο χωριό Πάστρα, οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της ανθίζουν δύο φορές τον χρόνο. Χάρη σε αυτά τα «θαύµατα» τα δύο χωριά συγκεντρώνουν πλήθος κόσµου στα πανηγύρια τους.
* «Η Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη», µια συναυλία που θα δοθεί την Τρίτη 13 Αυγούστου, στις 21.30, στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο «Αγίου ∆ηµητρίου - Ευαγγελίστριας», στα Φαρακλάτα, όπου ερµηνεύουν διακεκριµένοι λυρικοί καλλιτέχνες και ο Κώστας Μακεδόνας, συνοδεία δεκαµελούς ορχήστρας. Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραµµα εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2019» της Κοινωφελούς Επιχείρησης ∆ήµου Κεφαλονιάς. Ακολουθεί στις 19 Αυγούστου συναυλία µε την Αννα Βίσση, στον αύλειο χώρο του «Ξενία», στο Αργοστόλι..
Tips
- Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά: Στις πλαγιές του Βερµίου όρους, στην Ηµαθία, κοντά στο χωριό Καστανιά, χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στο ιερό προσκύνηµα της Παναγίας Σουµελά για να προσκυνήσουν τη θαυµατουργή εικόνα, όπως και τις ηµέρες της πανηγύρεως. Πρόκειται για µια προσπάθεια αναβίωσης της περίφηµης οµώνυµης µονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Η εκκλησία χτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη µνήµη της ιστορικής οµώνυµης µονής. Εκεί φυλάσσεται η θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνηµένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
-Το έθιμο των καβαλάρηδων στη Σιάτιστα: Στο µοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, λίγο έξω από τη Σιάτιστα Κοζάνης, ανήµερα τον Δεκαπενταύγουστο τελείται λειτουργία, την οποία, µεταξύ άλλων, παρακολουθούν προσκυνητές πάνω σε στολισµένα άλογα. Με το πέρας της λειτουργίας επιστρέφουν καβάλα στο κέντρο της κωµόπολης, όπου ξεκινά η γιορτή, µε την παρέλαση των παρεών και συλλόγων των καβαλάρηδων κατά µήκος του κεντρικού δρόµου της Σιάτιστας. Ακολουθούν χοροί και τραγούδια στις πλατείες. Το τετραήµερο γλέντι διαρκεί από τις 12 έως τις 15 Αυγούστου, σε διάφορα σηµεία και πλατείες της όµορφης κωµόπολης, έδρα του ∆ήµου Βοΐου.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr