Πέτρα Ιορδανίας: Η Τριανταφυλλένια πόλη (pics)
Ενα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Πέτρα, αποτελεί το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Ιορδανίας και ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία παγκοσμίως🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εθνικός θησαυρός της Ιορδανίας, το αξιοθέατο που για την χρονιά που μας πέρασε (έως το Νοέμβριο του 2019) κατέγραψε 1 εκατ. τουρίστες από όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.
Ολοι όσοι επισκέπτονται την Ιορδανία, θέλουν να πάνε στην Πέτρα, εκεί, στην άκρη της αραβικής ερήμου, στην ροδοκόκκινη πόλη, κληρονομιά των αρχαίων Ναβαταίων, του αραβικού λαού που εγκαταστάθηκε στη νότια Ιορδανία πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια, και η οποία, εντυπωσιάζει, συγκινεί, εκπλήσσει, μαγεύει!
Χαρακτηρισμένη από το 1985 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς και ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου (σ.σ. από τον Ιούλιο του 2007), η Πέτρα παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, και αργότερα και των Ρωμαίων.
Σύμφωνα με τον αρχαίο Ελληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Ελληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.
Η Πέτρα περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. χάθηκε από τον χάρτη και παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακάλυψε ο Ελβετός εξερευνητής Johanness Burckhardt το 1812.
Σ’ ότι αφορά την πόλη σήμερα, κατοικείται από περίπου 20.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον τουρισμό. Διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, παραδοσιακά μαγαζιά, σουβενίρ κτλ.
«I Love Petra»
Η είσοδος σ’ ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου ξεκινάει με μια…selfie και «I Love Petra», όπου έπειτα από 600 περίπου μέτρα, φτάνετε στο φαράγγι (The Siq) μήκους 1,2 χλμ., με πλάτος 5 μ. και ύψος 200 μ.
Με ποιον τρόπο θα το διασχίσετε, είναι δική σας υπόθεση’ θέλετε με τα πόδια και να αφουγκραστείτε την ενέργεια, το φως, τους σχηματισμούς, τα χρώματα, τα σχήματα, τους ήχους! Θέλετε με την άμαξα ή με το άλογο;
Οπως και να ‘χει, η επίσκεψη σ’ αυτόν τον εντυπωσιακό, επιβλητικό τόπο, σ’ αυτό το ξεχωριστό μέρος που ακούει στο όνομα Πέτρα, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας.
Μα θέλετε, με το «Ελ Χάζνεχ» (Το Θησαυροφυλάκιο), ένα από τα κομψότερα απομεινάρια της αρχαιότητας λαξευμένο σε μασίφ βράχο με ύψος 40 περίπου μέτρα και πλάτος 30 μ.; Θέλετε, με τα εκατοντάδες άλλα κτίσματα, τους βασιλικούς τάφους, τα λουτρά και τις δεξαμενές, τις κατοικίες, τον ελληνιστικό ναό στο μοναστήρι Ad Deir, το ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα π.Χ. χωρητικότητας 4.000 θέσεων κ.ά.;
Ο ήχος από τα πέταλα των αλόγων που διασχίζουν το φαράγγι, πηγαινοφέρνοντας τουρίστες, αντηχεί στα αυτιά μας, ξανά και ξανά.
Οι βεδουίνοι και τα έντονα βλέμματα με το ‘kohl’ –αυτό το ‘eyeliner’ στα μάτια τους, οι πιτσιρικάδες με το αφοπλιστικό χαμόγελο και τα καρτ ποστάλ που θέλουν να μας πουλήσουν, για 1 δινάριο, έλα, ας πάρουμε ένα ακόμη σουβενίρ, ας είναι, ένα μπουκαλάκι με χρωματιστή άμμο που να γράφει… τι άλλο; Πέτρα!
Η αποστολή μας στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας και του Προξενείου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη.
Info
-Απόσταση: Από το Αμμάν απέχει 240 χλμ., ταξίδι περίπου τριών ωρών διασχίζοντας την Οδό της Ερήμου (Desert Highway) ή πέντε ώρες από την Οδό των Βασιλέων (Kings’ Highway). Η οδός της Ερήμου, αυτήν την περίοδο, υπόκειται σε έργα ασφαλτόστρωσης και μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου 2019 είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%. Από Ακαμπα απέχει μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο.
-Είσοδος: Το εισιτήριο για την είσοδο στην Πέτρα κοστίζει για μία μέρα 50 JD (54,19 ευρώ), για δυο μέρες 55 JD και για τρεις 60 JD. Η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι δωρεάν. Οι ώρες λειτουργίας είναι 06.00 – 16.00 (χειμερινό ωράριο) και 06.00 – 18.00 (καλοκαιρινό).
-Μετακίνηση με άλογα/άμαξες: Η απόσταση από το Κέντρο Επισκεπτών (είσοδος) μέχρι το «Θησαυροφυλάκιο» (Al Khazna) είναι 2 χλμ., εκ των οποίων τα 1,2 μ. διασχίζουν το εντυπωσιακό φαράγγι. Σε περίπτωση που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να περπατήσετε, υπάρχουν οι μετακινήσεις είτε με άμαξα χωρητικότητας δυο ατόμων με κόστος 20 JD μετ’ επιστροφής, είτε με άλογο με κόστος 30 JD.
Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr