Νησί-ηφαίστειο: Τα καταγάλανα νερά της Νισύρου που θα κάνουν να … ετοιμάσεις βαλίτσες
NewsroomΔίπλα στην Κω και πολύ κοντά στην Τήλο, βρίσκεται ένα μικρό νησί για το οποίο γνωρίζεις ελάχιστα πράγματα. Ίσως όταν ακούς το όνομα «Νίσυρος» το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το ηφαίστειο, θα έπρεπε να ξέρεις όμως πολλά περισσότερα, αφού αυτό το νησί αποτελεί έναν καλά κρυμμένο και «άγριας» ομορφιάς παράδεισο.
Η Νίσυρος λόγω του ηφαιστείου είναι πλαισιωμένη από μαύρες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, άπειρα μονοπάτια, ενώ χαρίζει και την πιο εντυπωσιακή θέα των Δωδεκανήσων. Της αξίζει και μας αξίζει να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Πού να κολυμπήσεις
Οι παραλίες του νησιού είναι άγριες, μικρές και πανέμορφες, ενώ κατά πλειοψηφία είναι ανοργάνωτες. Ο βυθός της Νισύρου είναι διάσημος στους φίλους των καταδύσεων γιατί κρύβει τεράστιο πλούτο. Έχοντας αυτά τα δεδομένα, πρέπει να έχεις στο αμάξι σου σίγουρα ομπρέλα και μάσκα, ώστε να απολαύσεις στο έπακρο τα μπάνια σου.
Το Χοχλάκι είναι η πιο κοντινή στο λιμάνι παραλία και έχει μαύρα βότσαλα, διάφανα νερά αλλά και μέρη με φυσική σκιά, ενώ είναι μια από τις πρώτες επιλογές των τουριστών. Ακριβώς δίπλα στο Χοχλάκι, βρίσκεται η παραλία Άγιος Σάββας, μια μικρή αμμώδης ακτή άκρως εντυπωσιακή λόγω των χρωμάτων της. Οι Λύες με την σκούρα άμμο, σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους και έχουν αλμυρίκια για φυσική σκιά, ενώ τα νερά της φημίζονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες. Η πιο μακρινή παραλία του νησιού είναι το Αυλάκι, ένα μικρό λιμανάκι στο οποίο μπορείς να κάνεις ήσυχος τις βουτιές σου.
Στην δύσβατη Παχιά Άμμο θα πας από ένα μονοπάτι, αν είσαι εξοικειωμένος με την ιδέα του γυμvισμού. Ωστόσο, να τονίσουμε πως εκεί είναι που θα βρεις τα πιο ωραία και κρυστάλλινα νερά του νησιού, οπότε πες το «ναι».
Η κρουαζιέρα στο Γυαλί
Απέναντι από την Νίσυρο υπάρχει ένα μικρό κατάφυτο με πεύκα νησάκι και εξωτική ομορφιά. Από το λιμάνι φεύγουν καραβάκια κάθε πρωί για το εντυπωσιακό Γυαλί. Αφιέρωσε μια μέρα καθώς τα νερά είναι καταγάλανα, ενώ το νησάκι λόγω των ορυχείων ελαφρόπετρας είναι κατάλευκο. Πάρε μαζί νερό, κάτι να φας και φυσικά την φωτογραφική σου μηχανή!
Το Μανδράκι
Το Μανδράκι είναι η πρωτεύουσα του νησιού και μια από τις πιο γραφικές των Δωδεκανήσων. Θα χαθείς στα δαιδαλώδη σοκάκια και τα βοτσαλωτά πλακόστρωτα, θα πιείς καφέ σε παραδοσιακά καφενεία και θα νιώσεις σαν να είσαι στο χωριό σου. Το τοπίο ομορφαίνουν οι ροδιές, οι ορτανσίες και οι βασιλικοί που βρίσκονται σε κάθε ασπρισμένη αυλή.
Ο Εμπορειός
Το πιο διάσημο χωριό του νησιού είχε εγκαταλειφθεί λόγω σεισμού, η πλατεία του ωστόσο το καλοκαίρι πλημμυρίζει από κόσμο και ζωντάνια. Η θέα είναι απίστευτη και τα μαγαζάκια διατηρούν καλόγουστα το κλασικό τους στοιχείο. Στην είσοδο του χωριού αξίζει να βρεις την Θερμή Σπηλιά, ένα δωμάτιο με ζεστό αέρα που έρχεται κατευθείαν από το ηφαίστειο και θα σου θυμίσει σάουνα.
Το ηφαίστειο
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως στην Νίσυρο θα πας για να περπατήσεις, καθώς διαθέτει πολλά μικρά μονοπάτια αλλά και τεράστιο φυσικό τοπίο που πρέπει να εξερευνήσεις. Σε μια από τις περιπλανήσεις σου, ένα απόγευμα, αξίζει -μάλλον επιβάλλεται- να φτάσεις στον κρατήρα του ηφαιστείου που όπως λένε οι ντόπιοι «κοιμάται».
Το ηφαίστειο, εξάλλου, είναι το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Νισύρου. Το τοπίο είναι υπέροχο, η εμπειρία πρωτόγνωρη και η αίσθηση πως ανεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από τα πόδια σου συγκλονιστική. Επίσης θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς και το μοναδικό Ηφαιστειολογικό Μουσείο της Ελλάδας που βρίσκεται στο χωριό Νικιά.
Η Νίσυρος αποτελεί μια επιλογή νησιού που διαθέτει τα πάντα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επιτομή των Δωδεκανήσων λόγω αρχοντιάς και ομορφιάς. Το ότι είναι μικρή, την κάνει πιο εύκολη στην εξερεύνηση και ταυτόχρονα λιγότερο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Μήπως φέτος που όλοι αποζητάμε ηρεμία, χαλάρωση και αποχή από τον συνωστισμό, είναι αυτό ακριβώς που ζητάμε;
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί