Travel|26.08.2020 21:12

Πράσινα νερά, ανάμεσα στους φοίνικες: Στο Βάι θα κάνεις το πιο εξωτικό μπάνιο της ζωής σου (pics)

Newsroom

Είτε έχεις επισκεφτεί ποτέ την Κρήτη, είτε όχι, γνωρίζεις σίγουρα πως το ευλογημένο αυτό νησί έχει να περηφανεύεται κάποια από τα πιο εξωτικά μέρη της Μεσογείου. Σε όποιον νομό και αν βρεθείς, με το Ρέθυμνο και τα Χανιά να απολαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι στον τουρισμό, ξέρεις πως θα έρθεις αντιμέτωπος με ομορφιές που δεν έχεις καν φανταστεί.

Τι συμβαίνει όμως με το Λασίθι; Τον ίσως λιγότερο δημοφιλή προορισμό της μεγαλονήσου;

Η απάντηση έχει όνομα μικρό, με την αλήθεια είναι πως είναι το μόνο μικρό πράγμα που υπάρχει στο συγκεκριμένο μέρος να σταματάει εκεί.

Αναφερόμαστε φυσικά στο φοινικόδασος Βάι, που ενώ δεν είναι το μοναδικό του νησιού, είναι το μεγαλύτερο και το πιο ξακουστό.

 

Η ιστορία

Η πιο δημοφιλής εκδοχή αναφέρει πως κάποτε Άραβες πειρατές άραξαν στο μέρος αυτό τα καράβια τους και πέταξαν κουκούτσια από χουρμάδες στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, λέγεται πως φύτρωσαν τα επόμενα χρόνια 6.000 φοίνικες, εκ των οποίων οι 4.500 υπάρχουν εκεί έως και σήμερα. Η δεύτερη επικρατέστερη θεωρία αναφέρει το ίδιο συμβάν, με υπαίτιους όμως τους Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν εκεί. Με όποιον τρόπο και αν δημιουργήθηκε αυτό το πανέμορφο φοινικόδασος, όποια θεωρία και αν είναι αληθινή, το θερμό κλίμα ταίριαξε μαζί τους άριστα και έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη του νησιού και όχι μόνο.

Το όνομα

Το περίεργο όνομα Βάι… δεν είναι τόσο περίεργο τελικά, μιας και προέρχεται από τη λέξη «βάγια» η οποία σημαίνει φοινικόδεντρο.

Για μπάνιο στο Βάι

Η παραλία στο Βάι είναι αμμώδης, μεγάλη και έχει πανέμορφα γαλανά νερά. Στην άκρη της υπάρχουν λευκά βοτσαλάκια που δίνουν ιδιαίτερο τόνο στο ήδη εξωτικό μέρος, ενώ είναι και πλήρως οργανωμένη. Φυσικά αν θες να νιώσεις την ομορφιά της φύσης με όλες σου τις αισθήσεις, μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από έναν φοίνικα που προσφέρει σκιά και δροσιά. Στην παραλία Βάι θα μπορέσεις να ευχαριστηθείς θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι, wakeboard και ό,τι άλλο φανταστείς, ενώ απαγορεύεται το κάμπινγκ, η φωτιά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει την πλούσια βιοποικιλότητα.

T

Το φοινικόδασος

Οι περιπατητές θα έχουν δυνατότητα για μια περιήγηση που θα θυμούνται μια ζωή. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το δάσος έχει τεράστιο πλούτο σε αποδημητικά σπάνια πουλιά που το χρησιμοποιούν σαν μέρος ξεκούρασης στα ταξίδια τους από και προς την Αφρική. Ένα επίσης σπάνιο φαινόμενο που μπορείς να δεις αν είσαι τυχερός, είναι κάποιες φυσικές μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται από το νερό της βροχής, κυρίως τον Σεπτέμβρη.

Αν θέλετε να περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας, μπορείτε να φτάσετε με τα σκαλάκια στο παρατηρητήριο. Η πανοραμική θέα από εκεί στην παραλία και το φοινικοδάσος θα σας προσφέρει τις πιο όμορφες φωτογραφίες των διακοπών σας.

T

Η αναφορά μας στο Βάι στα τέλη του Αυγούστου δεν είναι καθόλου τυχαία. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, η κοσμοπλημμύρα δεν θα σε αφήσει να το χαρείς όπως του αξίζει. Οι αρχές του Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή για να ευχαριστηθείς την μονοήμερη εκδρομή σου στο φοινικόδασος και να την συνδυάσεις με ένα ωραίο μπάνιο. Οι ταβερνούλες κοντά στην παραλία θα σε κρατήσουν ως αργά το βράδυ και κάπως έτσι θα ικανοποιήσεις πλήρως όλες τις αισθήσεις σου.

Για όλους εκείνους που θα βρεθούν τώρα στην Κρήτη, το Βάι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Covid Free διακοπές 2020