Travel|17.09.2020 13:45

Χάσιμο νου, ονειρικό φαγητό: Το χωριό που σταμάτησε τον χρόνο είναι ο ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο

Newsroom

Ας δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Είμαστε στον ένατο μήνα του δυστοπικού 2020 κι ύστερα από μία πανδημία, τρεις σεισμούς και έναν μεσογειακό κυκλώνα ζούμε ακόμα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας για να το γιορτάσουμε; Τι λέτε για ένα Σαββατοκύριακο σε έναν μικρό παράδεισο με υπέροχο φαγητό; Ετοιμαστείτε για Καστάνιτσα Αρκαδίας… Σε υψόμετρο 840 μέτρων, κάτι λιγότερο από 200 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ένας ευλογημένος τόπος. Η Καστάνιτσα είναι ένα πανέμορφο χωριό που θαρρείς ότι έχει βρει τον τρόπο να παγώσει τον χρόνο.

Γιατί Καστάνιτσα;

Στις πλαγιές του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα ταξίδι-αστραπή που θα σας χαλαρώσει και θα κάνει το μυαλό σας να αδειάσει από τις σκοτούρες της δουλειάς και της πόλης.

T

Το δάσος από καστανιές -στο οποίο χρωστάει το όνομά του το χωριό- μοιάζει με ζωγραφιά που συμπληρώνεται απ’ τα πάλλευκα, ασβεστωμένα σπίτια τα οποία σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν βρίσκεσαι σε χωριό, αλλά σε ένα νησί του Αιγαίου. Ο λόγος που τα σπίτια είναι ντυμένα στα λευκά είναι ο ασβέστης, από τα βασικά προϊόντα της περιοχής που ψηνόταν σε παραδοσιακά καμίνια.

Τι θα φάμε;

Οι 40 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή κάστανου. Αν είστε από τους τυχερούς και βρεθείτε στην περιοχή τέλη Οκτώβρη, την περίοδο της συγκομιδής θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Στη γιορτή του χωριού θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μερικά πεντανόστιμα πιάτα που περιέχουν… ασφαλώς κάστανο. Το χοιρινό με κάστανο θα σας ξετρελάνει, ενώ αν είστε λάτρεις του γλυκού, τότε δοκιμάστε οπωσδήποτε την καστανόπιτα και θα μας θυμηθείτε. Στη γιορτή εκτός από φαγητά και γλυκίσματα με βάση το κάστανο θα βρείτε επίσης γίδα βραστή, φασολάδα, ενώ μπορείτε να απολαύσετε και το υπέροχο τσάι του βουνού υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

T

Κατά τη διάρκεια της γιορτής επίσης παρουσιάζονται συνταγές για φαγητά και γλυκά με κάστανο ενώ γίνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εν ολίγοις, εκείνη την περίοδο το χωριό σφύζει από ζωή κι είναι στα καλύτερά του.

T

Η Καστάνιτσα θα σας χαρίσει τις πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης που τόσο χρειάζεστε. Η βόλτα στις γειτονιές της με τα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια και τα αρχοντικά πυργόσπιτα μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι και κάνει το νου να ταξιδεύει. Στρέφεις το βλέμμα σου πίσω απ’ τα σπίτια και βλέπεις το απέραντο πράσινο να καλύπτει τα πάντα. Καστανιές, πλατάνια, καρυδιές, έλατα σε ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς που σε καθηλώνει.

T

Εδώ όλα κυλούν σε πιο χαλαρούς και αναζωογονητικούς ρυθμούς και η σύγκριση με την τρέλα της πόλης σε κάνει να μελαγχολείς. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Αφού το μάτι θα έχει χορτάσει ομορφιά είναι ώρα να χορτάσει και η κοιλιά. Γι’ αυτό επιβάλλεται μια επίσκεψη στον «Λιακούρη». Τι θα βρείτε εκεί; Ό,τι επιθυμεί η ψυχή σας. Από τηγανιά χοιρινή και κόκορα κρασάτο με κόκκινη σάλτσα μέχρι χοιρινό με κάστανο. Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι το outsider που θα σας ξετρελάνει, ενώ για το… σβήσιμο μια καστανόπιτα είναι η καλύτερη επιλογή.

Όχι δεν είναι όλα τόσο όμορφα στην Καστάνιτσα. Υπάρχει και κάτι αρνητικό. Πολύ αρνητικό. Είναι η στιγμή που το Σαββατοκύριακο τελειώνει και εσύ πρέπει να το πάρεις απόφαση και να φύγεις. Αυτή ναι, είναι η πιο δύσκολη ώρα του διημέρου. Η μόνη παρηγοριά την ώρα που φεύγεις είναι ότι ξέρεις πώς αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις.

Γιατί η Καστάνιτσα είναι… σαν το νησί του «Lost». Αν πας μια φορά θα σε καλεί για πάντα ξανά πίσω…

ΑρκαδίαΚαστάνιτσα