Travel|24.04.2021 12:28

Παπάφραγκας: Η ωραιότερη παραλία - μινιατούρα των Κυκλάδων είναι ο λόγος για να επιστρέφεις κάθε χρόνo στη Μήλο

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και απόκοσμα όμορφες παραλίες του Αιγαίου. Ένα σεληνιακό σκηνικό με πελώριους, επιβλητικούς βράχους και γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζουν «παγιδευμένα» σε ένα στενό θαλάσσιο κομμάτι που φιλοξενεί μια σπηλιά σκέτο όνειρο. Παπάφραγκας. Μια παραλία που διαφέρει από ό,τι έχεις δει μέχρι σήμερα.

Περίπου 80 παραλίες έχουν καταγραφεί στη Μήλο, σαν τον Παπάφραγκα, όμως, καμία.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Μπορεί τα φώτα ανέκαθεν να ήταν στραμμένα στο γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης Σαρακήνικο -δικαιολογημένα σαφώς, μιας και μιλάμε για ένα τοπίο που περισσότερο θυμίζει Σελήνη παρά Γη!-, ο Παπάφραγκας, ωστόσο, θα είναι πάντα η ήρεμη δύναμη στην οποία θα επιστρέφουν όσοι αγάπησαν τη Μήλο για την «κρυφή» της ομορφιά. Τη λιγότερο διαφημισμένη.

Τοποθεσία

Ο ειδυλλιακός Παπάφραγκας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Μήλου, στο χωριό Πάχαινα, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Φυλακωπής.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο μέχρι το σημείο που ξεκινούν τα βράχια. Το πράγμα δυσκολεύει όταν έρθει η ώρα να κατέβεις στην παραλία, η οποία είναι «βουλιαγμένη» στην καρδιά πελώριων βράχων.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Η κατάβαση είναι σαφώς δύσκολη και απαιτεί να συνειδητοποιήσεις πως για να κολυμπήσεις στα υπέροχα νερά του Παπάφραγκα, θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και χωρίς φόβο να ακολουθήσεις το σκαλιστό, στενό «μονοπάτι» του βράχου που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαιρινό όνειρο.

Κατάβαση με… χέρι βοηθείας

Η αλήθεια είναι πως επιβάλλεται να φτάσεις εκεί οργανωμένος μεν, αλλά χωρίς πολλά πράγματα μαζί σου, καθώς ακόμα και μία μεγάλη τσάντα θαλάσσης δημιουργεί πρόβλημα στο ανέβα - κατέβα.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Το αστείο είναι πως κάθε φορά που κάποιος φτάνει στο κομβικό σημείο της… κατάβασης, οι λουόμενοι σπεύδουν για βοήθεια προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Πάντα κάποιος θα σηκωθεί από την ψάθα του και θα σου ζητήσει να του πετάξεις τα πράγματά σου (τσάντες, πετσέτες, μπουκάλια με νερό) προκειμένου να μπορέσεις να κατέβεις στην παραλία ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μόλις φτάσεις, όλο και κάποιο χέρι θα απλωθεί για να σε βοηθήσει να πηδήξεις στην παραλία.

Μοιάζει αστείο, όμως πράγματι έτσι λειτουργούν οι λουόμενοι ακόμα κι αν είναι η πρώτη τους φορά στον Παπάφραγκα. Ταλαιπωρήθηκαν κι εκείνοι να κατέβουν, οπότε ξέρουν πόσο σημαντική είναι η βοήθεια.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Και κάπως έτσι έφτασες στο όνειρο

Πρόκειται για μία παραλία – μινιατούρα, που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα σε έκταση, καταφέρνει, όμως, να προσεγγίσει πλήθος ντόπιων και παραθεριστών που δεν αγαπούν τις οργανωμένες, γεμάτες φασαρία πλαζ. Το μέρος μπορεί με την πρώτη ματιά να δίνει την αίσθηση πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 άτομα ταυτόχρονα, αλλά χάρη στις δύο ευρύχωρες σπηλιές του χαρίζει έξτρα χώρο για τους πιο «εναλλακτικούς» που σπεύδουν να απολαύσουν το μπάνιο τους ήδη από το πρωί.

Στην ουσία είναι ένα μακρόστενο θαλάσσιο κομμάτι «αγκαλιασμένο» από γκρίζα βράχια που εξασφαλίζουν μεριές με ίσκιο κάθε ώρα της ημέρας, με τις σπηλιές αυτές να αποτελούν το σήμα κατατεθέν του.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Βρίσκονται ακριβώς πίσω από την αμμώδη μικροσκοπική παραλία, αποτελώντας τον λόγο που το μέρος είναι γνωστό και ως «οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα»- ο οποίος ελέγετο πως ήταν ο τελευταίος Φράγκος παπάς του νησιού. Ο ίδιος, φέρεται να χρησιμοποιούσε τον προστατευμένο όρμο για να προφυλάσσει τη βάρκα του, καταλήγοντας τελικά να συνδέσει άρρηκτα την παρουσία του με το μέρος.

Η τρίτη σπηλιά του Παπάφραγκα είναι θαλάσσια και καλά θα κάνεις να μην διστάσεις να κολυμπήσεις στα βαθιά, δροσερά νερά της.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Λόγω της γεωλογικής του ιδιαιτερότητας, κατά τα βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο των πειρατών, ωστόσο λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για όσα φρικτά έλαβαν χώρα εκεί. Κολυμπώντας μέχρι την πρώτη καμάρα του Παπάφραγκα, βρίσκεσαι στα ανοιχτά. Προσοχή, όμως, το μέρος δεν ενδείκνυται για κολύμπι όταν φυσάει βοριάς γι’ αυτό και η επίσκεψή σου εκεί θα πρέπει να λάβει χώρα μόνο όταν ο καιρός τον επιτρέπει.

Αν κάτι είναι πιθανό να σου κάνει αρνητική εντύπωση, είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στους βράχους, τους οποίους ορισμένοι είχαν την απαράδεκτη ιδέα να σκαλίσουν για να χαράξουν ονόματα, καρδιές και συνθήματα. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου για Ethnos.gr

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν το διαφορετικό, ο Παπάφραγκας σίγουρα θα μιλήσει στην καρδιά σου και θα σου δώσει έναν ακόμα λόγο να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι στη Μήλο.

Όσο για τις δεισιδαιμονίες περί ζευγαριών και χωρισμών που «κυνηγούν» το νησί;

Μην πιστεύετε τίποτα…

ΜήλοςΠαπάφραγκας