Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο: H κατάμαυρη ελληνική παραλία που απαγορεύεται να αφαιρέσεις έστω και ένα βότσαλο
NewsroomΣτην Ελλάδα, κάθε παραλία είναι μοναδική. Κάθε χερσαίο κομμάτι στο οποίο σκάει κύμα έχει κατά κοινή ομολογία κάτι το διαφορετικό, κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που φωνάζει «ελληνικό καλοκαίρι».
Στην περίπτωση της παραλίας Μαύρα Βόλια, όμως, η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την προσδοκία.
Βρισκόμαστε στην αρχόντισσα Χίο. Συγκεκριμένα, στη διασημότερη παραλία του νησιού που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να θεωρείται μοναδική στον κόσμο ολόκληρο. Κι αυτό διότι παραλίες με μαύρη άμμο μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες χώρες, παραλία με εξαιρετικά ιδιόμορφες, κατάμαυρες πέτρες, όμως, πουθενά.
Γνωστή και ως Μαύρος Γυαλός, η παραλία Μαύρα Βόλια της νοτιοανατολικής Χίου βρίσκονται στο χωριό Εμπορειός, απέχοντας περί τα 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και μόλις 7 από το πανέμορφο, μεσαιωνικό χωριό Πυργί.
Θεωρούνται μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του Αιγαίου, καθώς το μαύρο χρώμα της ακτής -που «ντύνεται» από τα κατάμαυρα γυαλιστερά βότσαλα- σε συνδυασμό με το σκούρο χρώμα των κρυστάλλινων και πάντα παγωμένων νερών, συνθέτουν ένα τοπίο βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία… σκοτεινού περιεχομένου.
Ο Ψάρωνας χάρισε στη Χίο την ομορφότερη παραλία της
Το θεσπέσιο σκηνικό οφείλεται στην έκρηξη του ανενεργού πλέον ηφαιστείου Ψάρωνα, το οποίο εξερράγη κατά την προϊστορική περίοδο, χαρίζοντας στην παραλία την τόσο ιδιαίτερη εικόνα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Η ιδιαιτερότητά της, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη μαγευτική της εικόνα, αλλά και στα νερά της, τα οποία είναι εξαιρετικά βαθιά γι’ αυτό δεν θεωρούνται ιδανικά για το κολύμπι μικρών παιδιών.
Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη: Τα Μαύρα Βόλια και το Φώκι, ωστόσο όλοι τη γνωρίζουν με την πρώτη ονομασία λόγω της εικόνας της. Στην ουσία, πρόκειται για δύο back-to-back παραλίες που έχουν καταφέρει να κλέψουν την καρδιά ντόπιων αλλά και παραθεριστών που συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν μαζί τους φεύγοντας μερικά από τα χαρακτηριστικά, κατάμαυρα βότσαλα.
Ευτυχώς, η αφαίρεσή τους απαγορεύεται δια νόμου, γεγονός που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επίδοξους «δράστες». Όχι, φυσικά, ότι ορισμένοι λουόμενοι λουόμενοι διστάζουν να αρπάξουν ό,τι μπορέσουν…
Αν αποφασίσεις να θαυμάσεις από κοντά το κάλλος της, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η παραλία δεν είναι οργανωμένη γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να έχεις μαζί σου πολύ νερό και ομπρέλα.
Ιδανικά, μην την επισκεφτείς με δυνατούς ανέμους καθώς λόγω της τοποθεσίας της δεν θα καταφέρεις να ευχαριστηθείς το μπάνιο σου. Τα κύματα είναι πολλά, μεγάλα και αρκετά επικίνδυνα.
Σε κοντινή απόσταση υπάρχει εστιατόριο, προκειμένου να απολαύσεις φρέσκα ψαρικά και νόστιμες, δροσερές σαλάτες μετά το μπάνιο.
Και μην ξεχνάς: Μπορεί η Χίος να μην ανήκει στα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας μας, δεν νοείται όμως να λέμε πως έχουμε γνωρίσει κάθε πτυχή της ελληνικής, νησιώτικης ομορφιάς αν δεν έχουμε κολυμπήσει στα δροσερά νερά της…
- Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 αιχμαλώτους πολέμου
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κρατά το τιμόνι στραμμένο στην πρόοδο - Τα καλύτερα είναι μπροστά μας
- Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠΑΟΚ: «Κάθε φορά που θα πέφτουμε, θα σηκωνόμαστε με μεγαλύτερη ορμή»
- Μαρίνα Σάττι: Διεθνής διάκριση για τη σκηνική της παρουσία στη Eurovision