Travel|30.08.2021 07:05

Σεπτέμβρης στη μαγευτική Μονεμβασιά: Ένα road trip που θα σου μείνει αξέχαστο

Newsroom

Το καλοκαίρι, ημερολογιακά, φτάνει προς το τέλος του, όμως όσο ο ήλιος λάμπει η κάθε ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές είναι σημαντικότατη και δεν θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτη.

Εξάλλου, για να μυρίσει φθινόπωρο στην Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός ακόμα. Γι’ αυτό και αν σου έχει μείνει ένα μικρό υπόλοιπο άδειας, υπάρχει ένα προορισμός που πρέπει να εξετάσεις πάρα πολύ σοβαρά.

Η Μονεμβασιά ή αλλιώς «Γιβραλτάρ της Ελλάδας» είναι το μέρος στο οποίο θα μπορέσεις να απολαύσεις ένα πλήρες πακέτο διακοπών που θυμίζει κάτι από ταξίδι στο χρόνο. Αρκεί να έχεις μαζί σου καλή παρέα και αυτοκίνητο για να τη γυρίσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Πελοποννήσου είναι δώρο για τον επισκέπτη του και όποιος του λέει το «ναι», ανεξαρτήτως εποχής, μαγεύεται. Η πόλη είναι γεμάτη πλακόστρωτα και θολωτά σοκάκια, εκκλησίες και αρχοντικά που παραπέμπουν σε άλλη εποχή, αλλά και μαγικές παραλίες που σε καλούν σε ατελείωτες βουτιές.

Τα αξιοθέατα

Μία βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο είναι επιβεβλημένη. Η βόλτα στα καφέ, τα εμπορικά καταστήματα και τα ταβερνάκια της Κάτω Πόλης, είναι η αρχή στην περιήγηση της γραφικής Καστροπολιτείας. Εκεί θα μπορέσεις να περπατήσεις δίπλα στο θαλασσινό τείχος, στα ερείπια των μισογκρεμισμένων εκκλησιών και κτιρίων. Το βράδυ τα ταβερνάκια και τα μπαράκια του Κάστρου κάνουν την περιοχή να θυμίζει Χώρα νησιού των Κυκλάδων και όλη η νεολαία συγκεντρώνεται εκεί για διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Στην Άνω Πόλη θα συναντήσεις τα πολυτελή ενετικά αρχοντικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ θέα της Αγιά Σοφιάς -που μοιάζει ιδιαίτερα στην Αγιά Σοφιά της Πόλης- θα σου κόψει την ανάσα. Η εκκλησία βρίσκεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα και μοιάζει σαν να αιωρείται από τον γκρεμό, γεγονός που της χάρισε επάξια τον τίτλο του πιο πολυφωτογραφημένου σημείου της Πελοποννήσου.

Πού κολυμπάμε

Μετά τις περιηγήσεις και τους ατελείωτους περιπάτους στην γραφική Μονεμβασιά, έρχεται και η ώρα της θάλασσας, που δεν υστερεί στο ελάχιστο σε ομορφιά σε σχέση με τους πιο διάσημους προορισμούς της Πελοποννήσου.

Οι βασικές επιλογές για μπάνιο στην περιοχή είναι δύο: οι βουτιές από την μικρή εξέδρα του Πορτέλο, τη μοναδική θαλασσινή πύλη των τειχών που θα παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της βόλτας σου και η παραλία της Γέφυρας. Η Γέφυρα είναι μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία στα δεξιά του Κάστρου. Φεύγοντας από την παραλία, στα 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, συναντάς την διάσημη παραλία Πορί. Πρόκειται για μια ονειρεμένη στενόμακρη ακτή με αμμουδιά και θέα στο Κάστρο.

Εκεί θα δεις πολλά ιστιοφόρα που την προτιμούν κάθε καλοκαίρι για απομονωμένες βουτιές και καταπληκτική θέα που κόβει την ανάσα.

Έστω και για τρεις ημέρες διακοπών ακόμα, το road trip της Μονεμβασιάς θα σου μείνει αξέχαστο. Θα σε κάνει να αισθανθείς ασφάλεια, θα σε ξεκουράσει και θα σε απομακρύνει από τη βουή της πόλης.

Το έχουμε ξαναπεί, άλλωστε, η Μονεμβασιά δεν είναι απλό ταξίδι αναψυχής μα ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο…