Travel|22.01.2019 15:25

Βουλγαρία: Χειμωνιάτικα παραμύθια στα ορεινά θέρετρα

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ, στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας, στους πρόποδες του όρους Πίριν, τα τελευταία, τουλάχιστον 15 – 20 χρόνια, αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το χιονοδρομικό του κέντρο, κατέχοντας τον τίτλο του «Καλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Βουλγαρίας για το 2018» αναπτύσσεται από τα 990 μέτρα και φτάνει στα 2.560 μ. Η ψηλότερη κορυφή του χιονοδρομικού – η Βίχρεν- αγγίζει τα 2.914 μ.

Το συνολικό μήκος των 18 πιστών και των μονοπατιών είναι 75 χλμ., τα οποία εξυπηρετούνται από 15 σύγχρονα λιφτ 22 χλμ. (8θέσια, 6θέσια, 4θέσια, 2θέσια, T-bars κτλ.). Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των πιστών εξυπηρετείται από 260 μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης. Το 35% των πιστών απευθύνεται σε αρχάριους σκιέρ, το 40% σε προχωρημένους και το 25% σε έμπειρους. Η επαρκής κάλυψη χιονιού στις πίστες δίνουν τη δυνατότητα για σκι από το Δεκέμβριο έως το Μάιο.

Υπάρχει και μια πίστα 15 χλμ. που διαθέτει τεχνητή χιόνωση και φωτισμό και ενώνει το χιονοδρομικό κέντρο με το κέντρο του Μπάνσκο. Είναι το λεγόμενο Ski road που ξεκινάει από την Banderishka Polyana και καταλήγει στο Μπάνσκο, δίπλα στη βάση της γόνδολας. Πρόκειται για μπλε διαδρομή (εύκολη) και χρησιμοποιείται από τους σκιέρ και snowboarders για να κλείσουν την ημέρα τους με μια χαλαρή κατάβαση, αντί να επιστρέψουν στο Μπάνσκο με το τελεφερίκ. Επιλέγεται, επίσης από τους αρχάριους λόγω του μεγάλου μήκους και πλάτους της και της ήπιας κλίσης της.

Ο κεντρικός σταθμός του λιφτ -η «γόνδολα» όπως ονομάζεται- βρίσκεται στο νέο κέντρο του Μπάνσκο, στα 950 μ., είναι χωρητικότητας 8 θέσεων, και μεταφέρει 2.000 άτομα την ώρα, στη θέση Banderishka Polyana, στα 1.635 μ., με δυνατότητα αποβίβασης και στα 1.465 μ στο σταθμό Chalin Valog (μονάχα για τους σκιέρ).

Οι ώρες λειτουργίας της «γόνδολας» είναι από τις 8.30 το πρωί από Μπάνσκο και η τελευταία διαδρομή από Banderishka Polyana στις 17.00. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά, συν τις καθυστερήσεις στην ουρά για επιβίβαση. Στη βάση του χιονοδρομικού (1.635 μ.) λειτουργούν σαλέ, σχολές σκι, καφέ μπαρ ενώ είναι και η αφετηρία για τα περισσότερα λιφτ.

Να σημειώσουμε, ότι η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, εκτός από την καμπίνα «γόνδολα», γίνεται και οδικώς, από το Μπάνσκο έως το Βίχρεν Χουτ, απόσταση περίπου 20 λεπτών. Στην αφετηρία υπάρχει ελεγχόμενο πάρκινγκ για τη στάθμευση των οχημάτων.

Η μοναδική και μία από τις εγκαταστάσεις Half-Pipe της χώρας βρίσκεται στον ανώτερο σταθμό της «γόνδολας». Επίσης, να σημειώσουμε, ότι στο Μπάνσκο λειτουργούν και ελληνικές επιχειρήσεις με είδη σκι, σχολή, ενοικίαση εξοπλισμού, μαθήματα κτλ.

*SKI WORLD CUP, το Μπάνσκο, φιλοξενεί το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι FIS, 22 – 24 Φεβρουαρίου. Επί τρεις μέρες, τουλάχιστον 350 μέλη ομάδων, θα δώσουν το «παρών», για τον Αλπικό Συνδυασμό, του γιγαντιαίου σλάλομ και του σλάλομ. Η πλαγιά «Mark Girardelli» θα φιλοξενήσει τους αγώνες ταχύτητας Super G και Giant Slalom, ενώ το σλάλομ για τον αλπικό συνδυασμό θα βρίσκεται στην πλαγιά «Alberto Tomba» (οι δυο μαύρες πίστες του χιονοδρομικού).

Info

-Απόσταση: Το Μπάνσκο απέχει 220 χλμ. από Θεσσαλονίκη, 150 χλμ. από Σόφια και 6 χλμ. από την πόλη Ραζλόγκ. Από Αθήνα, φτάνετε είτε αεροπορικώς στη Σόφια και συνεχίζετε οδικώς (ταξίδι 3 ωρών), είτε από Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την Εγνατία οδό για Προμαχώνα Σερρών. Από τα σύνορα (Kulata) απέχει περίπου 115 χλμ. διασχίζοντας και τα στενά της Κρέσνα (τα ελληνικά Τέμπη). Το ταξίδι υπολογίζεται περίπου στις 3 ώρες, ανάλογα την κίνηση στα σύνορα αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

-Διαμονή: Στο Μπάνσκο θα βρείτε πολλές επιλογές για τη διαμονή σας, από ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών μέχρι διαμερίσματα, στούντιο και σπίτια προς ενοικίαση. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του καταλύματος και την εποχή. Ταξιδιωτικά γραφεία ειδικεύονται στον προορισμό και μπορείτε να πετύχετε καλύτερες τιμές και βεβαίως διευκολύνσεις στη μεταφορά σας αλλά και στη διαμονή.

Tips

-Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών: Βρίσκεται στην πλατεία Vazrazhdane 4, στο ιστορικό κέντρο του Μπάνσκο, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Πληροφοριακό υλικό θα βρείτε και στα ελληνικά. Ωρες λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 – 18.00, Κυριακή 10.00 – 14.00 (www.visit-bansko.bg, e-mail: infocenter@bansko.bg).

-Τιμές λιφτ (ski pass): Ημερήσιο γόνδολα + λιφτ 65 λέβα ή 33,23 ευρώ (ενήλικας), 58 λέβα (φοιτητές/Τρίτη ηλικία έως 75 ετών), 45 λέβα (παιδιά 7-12 ετών), 1 λέβα (παιδιά έως 7 ετών, Τρίτη ηλικία άνω των 75 ετών). Μισής ημέρας (12.30 – 16.30) 50 BGN, 45, 35 λέβα, αντίστοιχα. Μόνο γόνδολα 30 λέβα (ενήλικας), 25 λέβα (φοιτητές/μαθητές), 20 λέβα (παιδιά). Συρόμενο λιφτ στη βάση της γόνδολας 11 λέβα. Στις τιμές να υπολογίζεται και 5 λέβα στο lift pass, τα οποία επιστρέφονται με την επιστροφή της κάρτας, στα ειδικά μηχανήματα, στη βάση της γόνδολας.  

-Επίσημο νόμισμα: Το επίσημο νόμισμα της Βουλγαρίας, χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007, είναι το λέβα (BGN). Η ισοτιμία (τη στιγμή του ρεπορτάζ μας) είναι 1 ευρώ προς 1,96 BGN.

-Pirin Golf & Country Club: Περιοχή σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Μπάνσκο, πρότυπος οικισμός, με γήπεδο γκολφ, 5άστερο ξενοδοχείο και σπα 2.000 τ.μ., εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, pub, ιδιόκτητα διαμερίσματα, ιδιόκτητες βίλες κτλ.

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρέατα ψημένα στα κάρβουνα, λουκάνικα τηγανιτά ή ψητά από χοιρινό και μοσχάρι, τουρσιά, κρασί (τοπικές ποικιλίες Μαυρούδι, πλατύφυλλο Μέλνικ, Γκάμζα, Παμίντ, κόκκινο Μισκέτ), μπύρα, προϊόντα από ροδέλαιο, μέλι, τοπικές συνταγές kapama (με ρύζι, και κομμάτια κρέατος ψημένα στο πήλινο), Chomlek (κομματάκια μοσχάρι, με κρεμμύδια, πατάτες, σκόρδο, κόκκινο κρασί σε πήλινο), Katino (μικρά κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τηγανισμένα με κρεμμύδια, πράσα, πιπεριές, μανιτάρια, λευκό κρασί, σερβιρισμένο σε πήλινο), Kostureta (φασόλια βρασμένα με μπέικον και αποξηραμένες πιπεριές), σαλάτα Shopska, Banitsa (τυρόπιτα), κεφτεδάκια κ.ά.

Μπόροβετς

Το Μπόροβετς βρίσκεται στα βόρεια της Ρίλα – του ψηλότερου βουνού της Βουλγαρίας και της Βαλκανικής Χερσονήσου με την κορυφή Μουσάλα να φτάνει τα 2.925 μ. - σε υψόμετρο 1.350 μέτρων.

Το θέρετρο ιδρύθηκε το 1896 από τον μονάρχη της Βουλγαρίας Πρίγκιπα Ferdinand, ο οποίος έκτισε εκεί την καλοκαιρινή του έπαυλη και καταφύγια για το κυνήγι. Το παράδειγμά του ακολουθήθηκε από αριστοκράτες και μέλη της Βουλγαρικής ελίτ.

Το 1942, το όνομα του θέρετρου, που ήταν γνωστό ως τότε με την ονομασία «Chamkoria» (η μετάφραση της τουρκικής λέξης σημαίνει πευκόδασος), μετατράπηκε σε Μπόροβετς, και τη δεκαετία του ’60 – ’70, άρχισαν να φτιάχνονται νέα λιφτ, να ανοίγονται πίστες αλλά και να χτίζονται ξενοδοχεία αλπικού τύπου στο γαλλικό μοντέλο Les Arcs Savoie, φέροντας ‘αέρα’ ευρωπαϊκό στην περιοχή.

Είναι το μεγαλύτερο χειμερινό θέρετρο και χιονοδρομικό κέντρο στη Βουλγαρία και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να απολαμβάνουν το χιόνι τουλάχιστον 150 ημέρες τον χρόνο.

Διαθέτει 25 καλοδιατηρημένες πίστες σκι, όλων των κατηγοριών, οι  οποίες καλύπτουν συνολικά μήκος 40 χιλιομέτρων και ξεκινούν από υψόμετρο 2.560 μέτρα, ενώ η μέγιστη κατακόρυφη πτώση είναι 1.420 μέτρα. Υπάρχει τεχνητή χιόνωση καθώς και η δυνατότητα για νυχτερινό σκι.

Οι πίστες εξυπηρετούνται από 12 λιφτ (γόνδολα, εναέριους αναβατήρες, συρόμενα). Η «γόνδολα» Yastrebetz έχει μήκος 4.827 μ. με κάθετη άνοδο 1.054 μ. Το υψηλής ταχύτητας εναέριο «Sitnyakovo Express» έχει μήκος 1.786 μ. με κάθετη άνοδο 439 μ.

Το επίσης, υψηλής ταχύτητας ολοκαίνουργιο 6θέσιο «Martinovi Baraki Express» μήκους 1.209 μ., μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί τους σκιέρ για το νυχτερινό σκι, και τις βραδινές ώρες λειτουργεί από τις 18.00 έως τις 21.30.

Το αθλητικό κέντρο «Bistritsa» είναι ένα από τα μεγαλύτερα τερέν για cross country ski και biathlon στη Βουλγαρία. Υπάρχουν 10 χλμ. μονοπάτια, ιδανικά για αρχάριους και επαγγελματίες.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για heli-skiing, ski jumping, ski touring, tobogganing, snow mobile, για βόλτες με έλκηθρο που το σέρνουν άλογα καθώς και σχολές σκι από επαγγελματίες δασκάλους τόσο για μαθήματα σκι όσο και για cross country.

Σ’ ότι αφορά τα lift passes, έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε online επαναχρησιμοποιημένες κάρτες σκι και να τις φορτώσετε εκ νέου, κερδίζοντας έκπτωση 5% αλλά και να έχετε προτεραιότητα στα λιφτ, αποφεύγοντας τις ουρές (skipoint.info/cards).  

*BOROSPORT CUP 2019, για άλλη μια χρονιά, αγώνες σλάλομ, 24 & 25 Ιανουαρίου, με αθλητές αγόρια και κορίτσια, κάτω των 18 και 21 ετών, σε διάφορες κατηγορίες να διαγωνίζονται, στη μαύρη πίστα Martinovi Baraki 4. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 24/1 στις 10 το πρωί. Επίσης, στις 31 Ιανουαρίου, διαγωνισμός cross country για το κύπελλο Samokov, με τη συμμετοχή παιδιών σε κατηγορίες κάτω από 16,14 και 12 ετών, με διοργανώτρια τη Βουλγαρική Ομοσπονδία Σκι.

Info

-Απόσταση: Το Μπόροβετς βρίσκεται 73 χλμ. νοτιοανατολικά της Σόφιας, και οδικώς ακολουθείτε τη διαδρομή Sofia – Gorublyane – Pancharevo – Samokov – Borovets. Από Αθήνα φτάνετε αεροπορικώς στη Σόφια και από εκεί λεωφορείο αναχωρεί, κάθε 30 λεπτά, από το Νότιο Σταθμό Λεωφορείων (Avtogara Yug) για το Samokov (διάρκεια 1 ώρα). Από το Σάμοκοβ (12 χλμ.), shuttle bus σας μεταφέρει στο Μπόροβετς, κάθε 30 λεπτά, με το λεωφορείο να σταματά μπροστά από το Hotel Samokov. Κατά την επιστροφή προς το Σταθμό λεωφορείων Samokov, το λεωφορείο αναχωρεί από το Hotel Ela στο Μπόροβετς. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε περίπου 300 χλμ. (160 χλμ. από τα σύνορα του Προμαχώνα), ταξίδι διάρκειας 4 ωρών.

-Διαμονή: Στο Μπόροβετς θα βρείτε διάφορες επιλογές για τη διαμονή σας με τις τιμές να διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του καταλύματος και την εποχή. Ωστόσο, ταξιδιωτικά γραφεία διαθέτουν είτε πακέτα ‘μεταφοράς + διαμονής’, είτε μονάχα διαμονή, δίνοντας σας διευκολύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες τιμές.

Tips

- Πληροφορίες: Πληροφορίες σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς στο τηλ. 00359 889 607 000, στο e-mail info@borovets-bg.com και στο site www.borovets-bg.com. Το χιονοδρομικό λειτουργεί 08.30 – 16.30.

-Τιμές λιφτ (ski pass): Ημερήσιο 58 λέβα ή 29,65 ευρώ (ενήλικας), 42 λέβα (ηλικίες 14-22 ετών & 65+), 32 λέβα (παιδιά 7-13 ετών). Μισής ημέρας (08.30 – 12.30) 45 BGN, 32, 27 λέβα, αντίστοιχα. Μισής ημέρας (12.30 – 16.30) 35 BGN, 25, 20 λέβα, αντίστοιχα. Lift pass για νυχτερινό σκι 25 λέβα (ενήλικες), 15 λέβα (παιδιά 7-13 ετών). Για τη «γόνδολα» ή το «Sitnyakovo Express», 20 λέβα και 12 λέβα (παιδιά 7-13 ετών), εισιτήριο με επιστροφή.

-Σκι & Μουσική: Κάθε Κυριακή, μεταξύ 10.30 – 14.30, μουσικά κομμάτια, ξεσηκώνουν σκιέρ και μη, με τους σκιέρ να κατεβαίνουν τις πίστες Rila, Iglika & Rotata, υπό τους ήχους ξεσηκωτικής μουσικής. Δίπλα στο ολοκαίνουργιο λιφτ «Martinovi Baraki Express».

Μπάνσκοχιονοδρομικά κέντρα ΒουλγαρίαςΜπόροβετς