Travel|06.11.2021 07:30

Προλαβαίνεις να το απολαύσεις πριν… τον χάος: Το χωριό – κόσμημα που φέτος τα Χριστούγεννα θα «βουλιάξει» από τους παραθεριστές

Newsroom

Φτάσαμε αισίως στον ψυχρό Νοέμβριο και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο πρώτος μήνας του χειμώνα μας βρίσκει με το ένα πόδι έξω από την πόλη.

Και τι έχει την τιμητική του τον μήνα αυτό; Μα φυσικά οι εξορμήσεις στα πανέμορφα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είναι παρά γραφικά χωριουδάκια που περιμένουν να υποδεχτούν τους πρώτους παραθεριστές του χειμώνα.

Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει και η πανέμορφη Στεμνίτσα.

Χωριό ιστορικό και ξακουστό που πλέον βρίσκεται στις πρώτες επιλογές όσων αποζητούν ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, με καλό φαγητό και ωραία τοπία.

Η Στεμνίτσα είναι σκαρφαλωμένη στα 1.100 μέτρα και ανήκει στην ορεινή Αρκαδία. Η τουριστική της σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά και βρίσκεται σε άνοδο έως την άνοιξη, ποτέ της όμως δεν χάνει τον αυθεντικά παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Ιστορία με υπογραφή Κολοκοτρώνη

Η Στεμνίτσα είχε γίνει κρυψώνα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και βασικό του κέντρο εξορμήσεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη μυθολογία το χωριό χτίστηκε από τον Υψούντα, γιο του βασιλιά Λυκάονα και ονομάστηκε Υψούς, όνομα το οποίο συναντάται ως και σήμερα σε κάποιες επιγραφές.

Το σημερινό της όνομα είναι σλάβικο και σημαίνει «μέρος σκιερό και δασώδες», περιγραφή που σε προϊδεάζει αμέσως για το τι θα συναντήσεις.

Τι θα δεις στο χωριό

Με το που φτάσεις στο χωριό, θα απολαύσεις απέραντους περιπάτους στην πλατεία και τα πέτρινα καλντερίμια, μέσω διαδρομών δίπλα στα επιβλητικά πυργόσπιτα. Οι περίπατοί σου στο χωριό θα γίνουν ανάμεσα σε καστανιές, καρυδιές και κερασιές και το τοπίο αμέσως θα σου θυμίσει χωριό άλλης εποχής.

Μια μικρή και διόλου κουραστική ανάβαση θα σε φέρει μπροστά σε μία θέα που κόβει την ανάσα. Το ύψωμα της Στεμνίτσας κάνει το βλέμμα να χάνεται στις χιονισμένες βουνοκορφές του Μαίναλου και σε ένα ηλιοβασίλεμα από εκείνα που αξίζει να δεις, για να θυμάσαι πάντα.

Τι τρώμε;

Το χωριό διαθέτει πολλές παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια κρέατα και τις χειροποίητες πίτες να πρωταγωνιστούν σε κάθε μενού. Στη Στεμνίτσα θα φας καλά και οικονομικά, ενώ θα πιείς και καταπληκτικό κρασί. Μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού και τα τοπικά μυγδαλάτα.

Πού θα μείνεις

Πλέον η Στεμνίτσα διαθέτει πολλούς ξενώνες, για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Τη συγκεκριμένη περίοδο θα βρεις καλές τιμές στη διαμονή σου, σε ζεστά, γραφικά καταλύματα με τζάκι, ωραίο πρωινό και θέα.

Μη χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφτείς πριν τα Χριστούγεννα, όταν και θα χαρείς πολύ περισσότερο την εκδρομή σου σε κάθε επίπεδο.

Άσε στην Αθήνα, τα άγχη και τις σκέψεις και πάρε το αγαπημένο σου πρόσωπο για μια εκδρομή - εξπρές σε ένα μέρος παραδοσιακό που θα σε ανανεώσει. Η Στεμνίτσα είναι πάντοτε μία καλή και τίμια επιλογή.

ΣτεμνίτσαΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί