Travel|15.01.2022 07:30

Λεωνίδιο: Οι ιδιαίτερες πόρτες της τσακώνικης πολιτείας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
carnetdevoyage.gr/Στέφανος Χρόνης
carnetdevoyage.gr/Στέφανος Χρόνης
carnetdevoyage.gr/Στέφανος Χρόνης
carnetdevoyage.gr/Στέφανος Χρόνης

Το Λεωνίδιο, είναι μια ζωντανή κωμόπολη της Πελοποννήσου που προσελκύει τους επισκέπτες όλο το χρόνο με το αρχιτεκτονικό της ενδιαφέρον, τα νεοκλασικά σπίτια, τις κοντινές όμορφες παραλίες και τα ταβερνάκια με τις λογιών λογιών νοστιμιές, Και με τον Πάρνωνα από πάνω της, να την προσέχει ως άγρυπνος φρουρός. Ο Στέφανος Χρόνης παρουσιάζει μια άλλη πτυχή αυτής της ιδιαίτερης ναυτικής πολιτείας, μέσα από τις υπέροχες και συχνά ιδιαίτερες πόρτες των σπιτιών της.

Το Λεωνίδιο είναι η πόρτα της Τσακωνιάς στη Πελοπόννησο. Οι Τσάκωνες είναι μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, τα μέλη της οποίας μιλούν μία ξεχωριστή νεοελληνική διάλεκτο, την Τσακωνική. Είναι εγκατεστημένοι στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κυνουρία, που αποτελεί επαρχία του νομού Αρκαδίας.

Η περιοχή εξάπλωσής τους καλύπτει ένα τμήμα των ορεινών όγκων του Πάρνωνα και των κοντινών ακτών του Αργολικού κόλπου. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για μυθολογία και ιστορία της ευρύτερης περιοχής θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους. Από τους προγόνους Σπαρτιάτες που δάνεισαν τη καταγωγή της τσακώνικης ντοπιολαλιάς μέχρι την επανάσταση του ΄21 και τον εμφύλιο, μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

ΑρκαδίαΠελοπόννησοςΛεωνίδιοΟι δέκα καλύτεροι χειμερινοί προορισμοίειδήσεις τώρα