Travel|17.01.2022 07:30

Βλέπεις μόνο βουνά και πράσινο: H Βάργιανη και η Νεραϊδοσπηλιά της σε καλούν για το πιο ιδιαίτερο Σαββατοκύριακο της ζωής σου

Newsroom

Λένε πως γεωγραφία μαθαίνεις μόνο όταν ταξιδεύεις πολύ. Όσο και να ταξιδεύεις, όμως, πόσο καλά μπορεί να γνωρίζεις τους κρυφούς παραδείσους της Ελλάδας, όταν στην πλειοψηφία μας επιμένουμε να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις πιο δημοφιλείς, τουριστικές επιλογές, αφήνοντας μονίμως παραπονεμένες τις λιγότερο διαφημισμένες ομορφιές της χώρας μας;

Όσο και αν πιστεύεις πως έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα και έχεις εντοπίσει τα ιδιαίτερα χωριά της, πάντα θα υπάρχουν κάποια μικρά «διαμάντια» που παραμένουν ανεξερεύνητα για τους περισσότερους από εμάς.

Ένα από αυτά τα μέρη που αξίζει απόλυτα την προσοχή σου, αν αναζητάς ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό, ό,τι πρέπει για χειμερινή ραστώνη, είναι η Βάργιανη Φωκίδας.

Η Βάργιανη «κρέμεται» από τα 890 μέτρα της βορειοδυτικής πλευρά του Παρνασσού, ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη και περιτριγυρίζεται από ένα παρθένο ελατοδάσος. Το χωριό έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, με τους χειμερινούς μήνες να το κάνουν να μοιάζει ακόμα ομορφότερο. Τότε που η όλη ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία το καθιστούν μέρος ιδανικό για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι, απόλυτη ξεκούραση και αλλαγή παραστάσεων.

Για να φτάσεις στη Βάργιανη θα περάσεις από την Αμφίκλεια και τη Γραβιά. Πρώτη εικόνα που συναντάς είναι η πέτρινη πλατεία, σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους λιγοστούς επισκέπτες. Στην πλατεία του χωριού, η οποία καλύπτεται από πανύψηλα πλατάνια, θα συναντήσεις ένα και μοναδικό, παραδοσιακό καφενείο, που προσφέρει καφέ, τσίπουρο, κρασάκι και κάποιους μεζέδες.

Το χωριό, ενώ στο παρελθόν είχε γνωρίσει άνθηση, την δεκαετία του ‘60 ερήμωσε. Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια, κάποιοι Αθηναίοι έχουν αγοράσει παλιές κατοικίες τις οποίες εκμεταλλεύονται ως εξοχικά ή ησυχαστήρια.

Τι θα δεις στη Βάργιανη

Τα πιο διάσημα σημεία της Βάργιανης είναι οι πηγές, το λαογραφικό μουσείο που μαρτυρά την ιστορία του χωριού και το υδραγωγείο. Αν, πάλι, είσαι τύπος της πεζοπορίας και της δράσης, πρέπει να ξέρεις πως από το χωριό ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στο διάσημο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς, ένα παραμυθένιο μέρος. Η σπηλιά είναι γεμάτη φυσικές λίμνες που όμοιές τους δεν έχεις ξαναδεί πουθενά.

Η διαδρομή απευθύνεται σε έμπειρους ταξιδιώτες γιατί σε κάποια σημεία ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά. Το μονοπάτι ξεκινά από τις πηγές Μπουρμπούλα, οι οποίες αποτελούν σήμα κατατεθέν της Βάργιανης. Στα πολύ απαιτητικά σημεία υπάρχει σχοινί για

να το κρατήσεις και να νιώσεις πιο προστατευμένος. Η διαδρομή -η οποία πραγματοποιείται μόνο καιρού επιτρέποντος- διαρκεί περίπου δύο ώρες και ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Ρούχα, παπούτσια, νερό και παρέα, κρίνονται υποχρεωτικά για να… επιβιώσεις!

Διαμονή και φαγητό

Στη Βάργιανη θα βρεις δύο πέτρινους ξενώνες για να διανυκτερεύσεις. Η κράτηση, όμως, πρέπει να γίνει αρκετές ημέρες πριν, ειδικά αν προτιμάς να επισκεφτείς το χωριό Σαββατοκύριακο.

Δύο γραφικά ταβερνάκια, ένα στις πηγές της Μπουρμπούλας και ένα στην πλατεία του χωριού, θα σου σερβίρουν πενταντόστιμα κρεατικά της ώρας και πολλά μαγειρευτά σα να βγήκαν μόλις από την κατσαρόλα και τον φούρνο της μαμάς.

Αν η ανάγκη σου για το προσεχές διήμερο, είναι να χαλαρώσεις σε ένα πανέμορφο χωριό, μέσα στη φύση, να φας και να πιείς οικονομικά, μακριά από τα πολύβουα μέρη, βάλε την όμορφη Βάργιανη στη λίστα των επιλογών σου και δεν θα χάσεις.

Εξάλλου, αυτός ο ευλογημένος τόπος που βρίσκεται μέσα στα βουνά και γύρω από το πράσινο, αποτελεί ονειρικό προορισμό για κάθε είδους εξόρμηση.

ταξίδια Ελλάδαταξίδιελληνικός τουρισμόςΦωκίδαχειμερινοί προορισμοίειδήσεις τώρα