Travel|23.01.2022 07:43

Ελάτη και Περτούλι: Τα δύο χωριά - κόσμημα των Τρικάλων είναι η απάντηση στο πολικό ψύχος που καταφτάνει

Newsroom

Στις πλαγιές του όρους Κόζιακα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη γραφική πόλη των Τρικάλων, βρίσκονται δύο πανέμορφα και αγαπημένα χωριά, που κάθε χειμώνα ντύνονται στα λευκά και πλημμυρίζουν από περιπετειώδεις παραθεριστές που καταφτάνουν όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, μα και τις καθημερινές.

Ανάμεσα σε πυκνά δάση, τρεχούμενα νερά ποταμών και καταρρακτών και γεφύρια που «χάνονται» μέσα στο κατάλευκο χιόνι που καλύπτει τα πάντα, στέκουν η κοσμοπολίτικη Ελάτη και το παραδοσιακό Περτούλι Τρικάλων.

Πρόκειται για δυο ονόματα που έρχονται απευθείας στο μυαλό όσων αγαπούν τις χειμερινές αποδράσεις στα χιόνια και σίγουρα μπαίνουν πολύ ψηλά στη λίστα των πιο αγαπημένων προορισμών για σκι, με τον χιονοπόλεμο και τις ρομαντικές βραδιές πλάι στο τζάκι των σαλέ να γλυκαίνουν αυτήν την πιο άγρια πλευρά του χειμώνα.


Τα δύο αυτά χωριουδάκια, αν και μικρά σε μέγεθος, απολαμβάνουν τεράστιο μερίδιο του χειμερινού τουρισμού και αυτό μεταφράζεται στα πολλά καταλύματα και τα ταβερνάκια για κάθε γούστο που υπάρχουν εκεί και μας περιμένουν να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Δελεαστικές οι τιμές μετά τα Χριστούγεννα
Ξενώνες παραδοσιακοί, πετρόχτιστοι ή ξύλινοι, πολυτελείς ή πιο απλοί, είναι η top επιλογή για διαμονή, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα Χριστούγεννα οι τιμές είναι σαφώς μειωμένες. Ειδικά από τον Φεβρουάριο και μετά, οι τιμές είναι εξαιρετικές - πόσο μάλλον αν καταφέρεις να πραγματοποιήσεις το ταξίδι σου μεσοβδόμαδα και όχι το Σαββατοκύριακο.

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου αποτελεί το μεγαλύτερο «χαρτί» της περιοχής, με τη νεολαία να συρρέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα για σκι, από την Αθήνα και τις γύρω περιοχές.

Η «κούκλα» Ελάτη
Η Ελάτη βρίσκεται στα 950 μ. του Κόζιακα και απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα χωριό – κόσμημα, πνιγμένο μέσα στα έλατα, που είναι πάλλευκο σχεδόν ολόκληρο το χειμώνα. Εξαιρετικά γραφική, αλλά προσαρμοσμένη πλήρως στις ανάγκες που μπορεί να έχουν οι επισκέπτες της, πολιορκεί το στέμμα του πιο όμορφου ορεινού χωριού της χώρας μας.

Το γραφικό Περτούλι

Σε ύψος 1.150 μέτρων και περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη, βρίσκεται το πανέμορφο Περτούλι.

Βρίσκεται μέσα στο δάσος και αφήνει τη «γεύση» της παράδοσης και τη θύμηση του χωριού που πάντοτε ήθελες να έχεις. Διατηρεί πιο έντονο το γραφικό στοιχείο, σε σχέση με την Ελάτη, με τα ψηλά, παραδοσιακά αρχοντικά να είναι το σήμα κατατεθέν του. Δεν θα δυσκολευτείς να βρεις κατάλυμα σε έναν από τους πέτρινους, πανέμορφους ξενώνες του που θα σου παρέχουν όλα όσα χρειάζεσαι και φυσικά τζάκι, ξύλα και πολλή ζέστη.

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

Το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το χωριό και περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά πλήρως εξοπλισμένο χιονοδρομικό που βρίσκεται ανάμεσα στα έλατα. Μία πίστα μήκους 1.500 μέτρων, μία 400 μέτρων και μία 80 μέτρων, σε περιμένουν να τις κατακτήσεις, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται οι ικανότητές σου.

Από την άλλη, αν δεν θέλεις να κάνεις σκι, μπορείς να επιλέξεις το σκαφάκι, κάτι εξίσου διασκεδαστικό μα πολύ πιο εύκολο, ή απλά να πιείς το ζεστό καφεδάκι σου με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές.

Μην ξεχνάς πως αυτή η περίοδος είναι ιδανική για απόδραση στα συγκεκριμένα χωριά, μιας και βρισκόμαστε μία ανάσα μακριά από την έλευση πολικού ψύχους.

Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Περτούλιειδήσεις τώραΕλάτη