Travel | 06.02.2022 16:54

Κάτω Ιταλία: Εκεί που οι κάτοικοι λένε... Καλημέρα

Newsroom

Οι Ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της περιοχής που βρίσκεται στην Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο και της Καλαβρίας. Θεωρούνται δε οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia) και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας. Η Βάσω Βασιλαδιώτη γνώρισε από κοντά τους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών που όπως λένε οι ίδιοι, στα χαρτιά είναι Ιταλοί και στην καρδιά Έλληνες.



…μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;

Τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού δεσπόζουν στο χώρο, όπου στεγάζεται ο Σύλλογος των Ελληνοφώνων της Στερνατία. Η Στερνατία είναι ένα από τα 9 χωριά του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία, όπου οι κάτοικοι μιλούν ακόμη τα γκρίκο. Το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα που παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα.



Η διάλεκτος που διαφέρει από χωριό σε χωριό, διατηρήθηκε ζωντανή ανά τους αιώνες, όχι από τα γραπτά, αλλά από την παράδοση, τον προφορικό λόγο, την τραγωδία, τη μουσική, τα τραγούδια, τα μοιρολόγια. Οι ελληνόφωνοι τραγουδούν για την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, τη νοσταλγία. Οι μελωδίες, ο λόγος, οι παραδόσεις, είναι το νήμα που τους συνδέει με το ελληνικό παρελθόν τους, τις ρίζες τους, την ταυτότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

ταξίδια εξωτερικόειδήσεις τώρα