Travel|05.02.2019 09:25

Ουλμ Γερμανίας: Γραφικές γειτονιές στην πατρίδα του Άλμπερτ Αϊνστάιν (pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ ΟΥΛΜ, πόλη της Νότιας Γερμανίας, βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης και είναι χτισμένο στην δυτική όχθη του ποταμού Δούναβη. Ο οποίος Δούναβης αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Παλιά και τη Νέα Πόλη (σ.σ. η Νέα Πόλη ανήκει στη Βαυαρία και είναι χτισμένη στην άλλη όχθη του ποταμού). Οι μόνιμοι κάτοικοι στο Ουλμ – Νέα και Παλιά Πόλη- υπολογίζονται περί τους 130.000.

Το Ουλμ είναι γενέτειρα του διασημότερου και σημαντικότερου φυσικού του 20ού αιώνα, Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879. Σήμερα, στο Ουλμ δεν έχει απομείνει το σπίτι όπου γεννήθηκε, το δε σημείο που υπήρξε, στις μέρες μας βρίσκεται σε εργασίες ανάπλασης της περιοχής (σ.σ. στο τέλος του κεντρικού πεζόδρομου Bahnhofsstrasse).

Η γερμανική πόλη διαθέτει πανεπιστήμιο με κυρίως σχολές Θετικών Επιστημών καθώς και σημαντική βιομηχανία. Επίσης, μεταξύ 1953 και 1968, υπήρξε στην πόλη η πρωτοποριακή σχολή σχεδιασμού HfG Ulm. Οι ιδρυτές της, Inge Aicher-Scholl και Οτλ Αϊχερ, χρησιμοποίησαν τη σχολή Μπάουχαους ως παράδειγμα, και βρήκαν στον Ελβετό αρχιτέκτονα Μαξ Μπιλ έναν υποστηρικτή της ιδέας τους.

Η Παλιά Πόλη του Ουλμ, θα σας εκπλήξει υπέροχα. Απολαύστε τη βόλτα, εφόσον βεβαίως το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη, και βεβαίως, «χαθείτε» στις πλατείες, τους πεζόδρομους και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, που εναλλάσσονται από τα υδάτινα κανάλια.

Καθεδρικός ναός

Το Ουλμ είναι γνωστό για τον καθεδρικό του ναό (Ulmer Münster), που είναι ο ψηλότερος στον κόσμο, φτάνοντας τα 161,53 μ. Οι θεμελιώδεις πέτρες στο ναό μπήκαν τον Ιούνιο του 1377 και ενώ τότε ο πληθυσμός της πόλης ήταν 7.000, το σχέδιο ήταν να χτιστεί ένας ναός χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων. Το 1890 ολοκληρώθηκε η εργασία στο κύριο καμπαναριό, ενώ 613 χρόνια από την έναρξη του κτιρίου, ο ναός ολοκληρώθηκε.

Αυτήν την εποχή, έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο καμπαναριό έως τα 70 μ., ανηφορίζοντας 392 σκαλοπάτια. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ανεβαίνετε έως τα 102 μ. (560 σκαλοπάτια) ή έως τα 143 μ., όπου για να φτάσετε θα πρέπει να ανεβείτε 768 σκαλοπάτια. Η δε θέα από κει πάνω, απλά εντυπωσιακή!! Ο ναός είναι επισκέψιμος καθημερινά 10.00 – 17.00 (έως Μάρτιο) και 09.00 – 19.00 (Απρίλιο – Σεπτέμβριο), το καμπαναριό 10.00 – 16.00 (Οκτώβριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος), είσοδος 5 ευρώ (ενήλικας), 3,50 ευρώ (ανήλικες έως 17 ετών), www.ulmer-muenster.de.

*

ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΣΠΙΤΙ, είναι το δημοφιλέστερο σημείο για φωτογράφηση, αναφέρεται στο Βιβλίο Γκίνες ως «Το πιο στραβό ξενοδοχείο στον κόσμο» και χρονολογείται από το 1406. Το 1443 ολοκληρώθηκε η θεμελιώδης επέκταση του σπιτιού με το γοτθικό ύφος. Βρίσκεται στην ψαράδικη συνοικία, στους πρόποδες των ρωμαϊκών τειχών της πόλης (Staufermauer), στον ποταμό Blau. Η κλίση του, που δίνει και το όνομα στο σπίτι οφείλεται στις εξαιρετικά μεγάλες κεκλιμένες δοκούς στήριξης. Το 1873 το νότιο τμήμα του σπιτιού που ήταν κοντά στο νερό, ενισχύθηκε στα θεμέλια από σκυρόδεμα. Από το 1995, το κτίριο Schiefes Haus υπέστη σε πλήρη ανακαίνιση και έκτοτε λειτουργεί ως ξενοδοχείο (www.hotelschiefeshausulm.de).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Μόναχο ή Στουτγάρδη και από εκεί οδικώς. Ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο A8 (Στουτγάρδη - Mονάχου) και τον A 7 (Würzburg-Füssen). Από το αεροδρόμιο Μονάχου είναι 163 χλμ. (1 ώρα και 30 λεπτά). Με το τρένο υπάρχει σύνδεση με τον κεντρικό σταθμό του Ουλμ ή τον νέο σταθμό στο Νέο Ουλμ, από Λίμνη Κωστάντζα, Allgäu, από την επαρχία Swabian ή από Βαυαρία.  
-Διαμονή: Ξενοδοχεία, ξενώνες, hostels θα βρείτε τόσο στην Παλιά Πόλη όσο και στη Νέα, με τιμές για όλα τα πορτοφόλια.

-Τουριστικές πληροφορίες: Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Münsterplatz, στο Stadthaus, και οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή 09.30 – 18.00, Σάββατο 09.30 – 16.00 (Ιανουάριος – Μάρτιος), ενώ Απρίλιο – Δεκέμβριο είναι ανοιχτά και Κυριακές  και γιορτές 11.00 – 15.00. 

Tips

-Δημαρχείο: Εντυπωσιακό κτίριο, με αναγεννησιακή πρόσοψη και πολυτελή ζωγραφική στους τοίχους του. Την προσοχή του κτιρίου, κτίσμα του 1370, μεταξύ άλλων, τραβάει το διακοσμητικό αστρονομικό ρολόι, το οποίο εγκαταστάθηκε γύρω στο 1520. Στη σκάλα μπορείτε να θαυμάσετε μια ρεπλίκα της ιπτάμενης συσκευής του Albrecht Ludwig Berblinger, του θρυλικού Tailor of Ulm. Στο ισόγειο λειτουργεί το εστιατόριο «RatsKeller».

-Ulm Card: Κατά την παραμονή σας στο Ουλμ, μπορείτε να αποκτήσετε την Ulm Card, η οποία σας δίνει προνόμια με δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αξιοθέατα της πόλης, ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, δωρεάν καφέ/μπύρα/γλυκό κτλ. σε καφέ, εστιατόρια της πόλης, πρόσβαση στο ζωολογικό κήπο, βόλτα με ποδήλατο κτλ. Η μπλε κάρτα ισχύει για μία μέρα και κοστίζει 17 ευρώ και η πράσινη κάρτα ισχύει για δυο μέρες και κοστίζει 22 ευρώ. Διάθεση από το γραφείο τουριστικών πληροφοριών, στα ξενοδοχεία, στα μουσεία (www.tourismus.ulm.de).

-Αξιοθέατα: Τα τείχη της πόλης, κατά μήκος του Δούναβη, χτισμένα από το 1482,  το «Σπίτι του Ορκου» - το τοπικό μουσείο Ιστορίας (σ.σ. κάθε χρόνο την προτελευταία Δευτέρα του Ιουλίου, επίσημη αργία στο Ουλμ, ο δήμαρχος παραδίδει ομιλία από το μπαλκόνι του σπιτιού και ανανεώνει τον ιστορικό όρκο για το Σύνταγμα της πόλης «Großer Schwörbrief», ήδη από το 1397), ο «Πύργος του Κρεοπώλη» με ύψος 36μ. και κλίση κατά 2.05 μ. βορειοδυτικά, Ο «Πύργος της Χήνας» ύψους 37,5 μ., τα Σπίτια στα Τείχη (Grabenhäusle) εκ των οποίων 35 επέζησαν και ανακαινίστηκαν τη δεκαετία του ’80, η εκκλησία του Αγίου Παύλου με τους δυο ξεχωριστούς πύργου (1910), ο «Πύργος του Νερού» στη Νέα Ουλμ, με μπαρόκ οροφή, κτίσμα του 1898 κ.ά.

-Αγορές: Ο πεζόδρομος Hirsch / Bahnhofsstrasse είναι ο δημοφιλέστερος εμπορικός δρόμος του Ουλμ και ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς στη Γερμανία. Στη  ρομαντική περιοχή των ψαράδων και των βυρσοδεψείων, που τη διασχίζουν τα κανάλια του Δούναβη, θα βρείτε γκαλερί και καλόγουστα μαγαζάκια με σουβενίρ, διακοσμητικά κ.ά. Το Blautalcenter, στο κέντρο της πόλης, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στο Μπάντεν-Βυρτεμβέργη, με περισσότερα από 100 καταστήματα και εστιατόρια.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΟυλμΆλμπερτ ΑϊνστάινΓερμανία