Travel|01.03.2022 07:29

Ψαράδες Πρεσπών: Το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας με τις τιμές - όνειρο

Newsroom

Το χωριό Ψαράδες, το μοναδικό ελληνικό χωριό της Μεγάλης Πρέσπας, είναι ένα από τα πιο όμορφα και παράλληλα, ένα από τα πλέον άγνωστα χωριά της Ελλάδας, κυρίως για τους κατοίκους του νότιου τμήματος της χώρας.

Οι Ψαράδες βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και προσφέρουν ένα απίστευτο πακέτο τουριστικών δραστηριοτήτων στους λίγους και τυχερούς επισκέπτες που έχουν τη διάθεση και την τιμή να το γνωρίσουν και ακολούθως να το αγαπήσουν για την ομορφιά και την απλότητά του..

Η ζωή στους Ψαράδες για τους εξήντα μόνιμους κατοίκους κυλά αργά και ήρεμα. Με κάποιον τρόπο, οι άνθρωποι αυτοί που αποφάσισαν να παραμείνουν στο πιο εμβληματικό σημείο της λίμνης, συμβιώνουν σαν ερημίτες σε ένα μέρος απείρου κάλλους μεν, μοναχικό δε.

Ένα ταξίδι στους Ψαράδες περιλαμβάνει χαλάρωση, καφέ και τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεδάκια του χωριού -παρέα, φυσικά, με τους φιλόξενους ντόπιους-, και βέβαια γριβάδι. «Τι είναι αυτό;», θα αναρωτηθείς. Πρόκειται για το μεγάλο ψάρι της λίμνης, το οποίο δεν πρόκειται να βρεις σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Βαρκάδα στη λίμνη

Η μεγαλύτερη περιπέτεια, η οποία τελικά γίνεται μοναδική εμπειρία στους Ψαράδες είναι η βαρκάδα στα νερά της λίμνης.

Το μίνι ταξίδι στο χωριό περιλαμβάνει ξενάγηση στα διάσημα ασκηταριά της Παναγίας της Ελεούσας, της Μεταμόρφωσης και της Ανάληψης. Κάθε μέρος και μία ιστορία, σε μία διαδρομή που λίγη έχουν την τύχη απολαύσουν.  Μεγαλύτερη αξία στη συγκεκριμένη βαρκάδα, ίσως ακόμα και από τη μοναδική φυσική ομορφιά που χαρίζει στον ταξιδιώτη, είναι το γεγονός πως πραγματοποιείται ανάμεσα σε τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στην οποία μάλιστα ανήκει το 60% της λίμνης.

Τα ασκηταριά

Τα ασκηταριά των Πρεσπών αποτελούν τη θρησκευτική νότα της περιοχής. Πρόκειται για χώρους λαξευμένους στους βράχους της λίμνης, κοσμημένοι με τοιχογραφίες. Το ασκητάρι της Παναγιάς της Ελεούσας είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής, με το μέρος να αποτελεί πόλο έλξης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.


Πού θα μείνεις

Στους Ψαράδες πρέπει να ξεχάσεις το κινητό σου και να γίνεις ένα με το φυσικό περιβάλλον. Οι βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο για εξερεύνηση της σπουδαίας αρχιτεκτονικής δεν είναι ποτέ αρκετές, αφού κάθε γειτονιά θέλει τον χρόνο της. Μπορεί το χωριό να είναι μικρό και να φαίνεται αποκομμένο από τον τουρισμό, ωστόσο κάποιοι ξενώνες οι οποίοι στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα κτίρια είναι εκεί για να σου προσφέρουν όλες τις ανέσεις, ισορροπώντας άριστα ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.


Τι θα φάμε;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το γριβάδι είναι ο «βασιλιάς» στους Ψαράδες και ένα έδεσμα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε πριν φύγεις από το χωριό. Οι πέστροφες, τα παραδοσιακά φασόλια και πολλά μαγειρευτά είναι τα φαγητά που θα απολαύσεις στις ταβέρνες των Ψαράδων, σε μεγάλες μερίδες και πολύ χαμηλές τιμές.

Ένα υπέροχο τριήμερο βρίσκεται μπροστά μας και αν θες να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, λίγο πιο εναλλακτικό, ίσως βρήκες πού πρέπει να ψάξεις για κατάλυμα.

ταξίδια ΕλλάδαΠρέσπεςειδήσεις τώρα