Αυτό είναι το μέλλον του τουρισμού: Το διαστημικό ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε διακοπές
NewsroomΤο να ξυπνάτε σε ένα κομψό δωμάτιο ξενοδοχείου με θέα στο ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να είναι το μέλλον τουρισμού: Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η διαστημική εταιρεία Orbital Assembly που αποκάλυψε νέες πληροφορίες για το φιλόδοξο project της το οποίο αποκάλυψε το 2019.
Τουριστικά καταλύματα πάνω… από τη Γη
Η φουτουριστική αυτή ιδέα, η οποία είχε αρχικά παρουσιαστεί από την καλιφορνέζικη εταιρεία Gateway Foundation - και τότε ονομάστηκε Von Braun Station - αποτελείται από διάφορες μονάδες που συνδέονται με φρεάτια ανελκυστήρων και αποτελούν έναν περιστρεφόμενο τροχό σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Το έργο επιβλέπεται τώρα από την Orbital Assembly Corporation, μια εταιρεία διαστημικών κατασκευών που έκοψε τους δεσμούς με την Gateway.
Η Orbital Assembly στοχεύει τώρα να δημιουργήσει όχι έναν αλλά δύο διαστημικούς σταθμούς με τουριστικά καταλύματα: Ο σταθμός Voyager, το μετονομασμένο αρχικό σχέδιο, έχει πλέον προγραμματιστεί να φιλοξενεί 400 άτομα και να ανοίξει το 2027, ενώ ο σταθμός Pioneer, νέας φιλοσοφίας, που θα φιλοξενεί 28 άτομα, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μόλις τρία χρόνια.
Ο στόχος, λέει η Orbital Assembly, είναι να λειτουργήσει ένα διαστημικό «επιχειρηματικό πάρκο» που θα φιλοξενεί γραφεία αλλά και τουρίστες.
Ο διαστημικός τουρισμός μοιάζει πιο κοντά από ποτέ - κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Richard Branson εκτοξεύτηκε στο υποτροχιακό διάστημα με την εταιρεία του Virgin Galactic, ενώ ο ηθοποιός του Star Trek William Shatner έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στο διάστημα χάρη σε ένα ταξίδι με την Blue Origin.
Αλλά προς το παρόν τα διαστημικά ταξίδια για αναψυχή είναι ασύλληπτα ακριβά για όσους δεν είναι δισεκατομμυριούχοι ή τουλάχιστον πολυεκατομμυριούχοι. Ο Tim Alatorre, επικεφαλής της Orbital Assembly, πιστεύει ότι αυτό το εμπόδιο θα αρθεί καθώς ο διαστημικός τουρισμός απογειώνεται.
«Ο στόχος ήταν πάντα να καταστήσουμε δυνατό για μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ζουν, να εργάζονται και να ευημερούν στο διάστημα», δήλωσε ο Alatorre στο CNN Travel σε μια νέα συνέντευξη. Ο Alatorre λέει ότι η ελκυστικότητα της νέας ιδέας του Pioneer Station είναι ότι η μικρότερη κλίμακα της καθιστά την υλοποίηση της πιο σύντομα εφικτή.
«Θα μας δώσει την ευκαιρία να αρχίσουν οι άνθρωποι να βιώνουν το χώρο σε μεγαλύτερη κλίμακα, πιο γρήγορα», δήλωσε. Τόσο στον σταθμό Pioneer όσο και στον σταθμό Voyager θα διατίθενται επίσης προς ενοικίαση χώροι γραφείων και ερευνητικές εγκαταστάσεις.
Αυτό, δήλωσε ο Alatorre, είναι ένα «win-win» για την Orbital Assembly, καθώς πολλοί από τους βραχυπρόθεσμους στόχους της εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση. Η Orbital Assembly οραματίζεται ότι και οι δύο σταθμοί μοιάζουν με έναν περιστρεφόμενο τροχό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη.
Σε συνέντευξή του στο CNN Travel το 2019, ο Αλατόρε εξήγησε τη φυσική του σταθμού Voyager ότι λειτουργεί όπως ένας περιστρεφόμενος κουβάς νερού. «Ο σταθμός περιστρέφεται, σπρώχνοντας το περιεχόμενο του σταθμού προς την περίμετρο, με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να περιστρέψετε έναν κουβά με νερό», είπε.Κοντά στο κέντρο του σταθμού δεν θα υπάρχει τεχνητή βαρύτητα, αλλά καθώς κινείστε προς τα κάτω στο εξωτερικό του σταθμού, η αίσθηση της βαρύτητας αυξάνεται.
Η φυσική δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Alatorre πιο πρόσφατα. Αλλά, εξήγησε, καθώς ο σταθμός Pioneer θα είναι μικρότερος, το επίπεδο βαρύτητας θα είναι διαφορετικό. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτό που αποκαλεί «ανέσεις» της τεχνητής βαρύτητας, όπως ντους, η δυνατότητα να τρώμε και να πίνουμε καθιστοί - αλλά οι χώροι με λιγότερη βαρύτητα θα επιτρέψουν ακόμα περισσότερες διασκεδαστικές, διαστημικές ιδιορρυθμίες.
Σαν πολυτελή ξενοδοχεία αλλά με εξωπραγματική θέα
Τα προσχέδια των εσωτερικών χώρων και για τους δύο σταθμούς υποδηλώνουν ένα εσωτερικό που δεν διαφέρει από ένα πολυτελές ξενοδοχείο εδώ στη Γη, απλά με κάποια επιπλέον εξωπραγματική θέα.
Ο Alatorre, ο οποίος έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η αισθητική του ξενοδοχείου ήταν μια άμεση απάντηση στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Μια Οδύσσεια του Διαστήματος» - την οποία αποκάλεσε «σχεδόν ένα σχέδιο του τι δεν πρέπει να κάνουμε».
«Νομίζω ότι ο στόχος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν να τονίσει το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και ανθρωπότητας και έτσι, σκόπιμα, έκανε τους σταθμούς και τα σκάφη πολύ αποστειρωμένα και καθαρά και εξωγήινα».
Το αρχικό όνομα του διαστημικού ξενοδοχείου, Von Braun Station, επιλέχθηκε επειδή η ιδέα ήταν εμπνευσμένη από σχέδια 60 ετών του Wernher von Braun, ενός αεροδιαστημικού μηχανικού που πρωτοστάτησε στην τεχνολογία των πυραύλων, πρώτα στη Γερμανία και αργότερα στις ΗΠΑ.
Ενώ ζούσε στη Γερμανία, ο von Braun συμμετείχε στο ναζιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, οπότε η ονομασία του διαστημικού ξενοδοχείου με το όνομά του ήταν μια αμφιλεγόμενη επιλογή. «Ο σταθμός δεν είναι πραγματικά γι' αυτόν. Βασίζεται στο σχέδιό του, και μας αρέσει η συμβολή του προς την επιστήμη και το διάστημα», δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Orbital Assembly Τζον Μπλίνκοου, ο οποίος δεν συνδέεται πλέον με την εταιρεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2021 στο CNN Travel. «Αλλά ξέρετε, ο σταθμός Voyager είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι τα πράγματα στο μέλλον. Και θέλουμε ένα όνομα που να μην έχει αυτές τις προσκολλήσεις».
Τα διαστημικά άλματα έχουν γίνει πιο συνηθισμένα τον τελευταίο χρόνο, με την Virgin Galactic, την Blue Origin και την εταιρεία SpaceX του Elon Musk να διοργανώνουν ταξίδια.
Ο Alatorre δήλωσε ότι η ομάδα του έχει «μιλήσει σχεδόν με όλους» στη διαστημική βιομηχανία για συνεργασία. «Αλλά το μόνο πράγμα που λείπει από όλες αυτές τις εταιρείες είναι ο προορισμός, σωστά;» δήλωσε ο Alatorre. «Είναι κάπως σαν να θέλετε να πάτε να δείτε το Γκραντ Κάνυον και να το προσπερνάτε με το αυτοκίνητο και να επιστρέφετε κατευθείαν στο σπίτι σας».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει φιλοξενήσει τουρίστες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου διαστημικού τουρίστα στον κόσμο Dennis Tito το 2001. Όμως ο Alatorre υποδηλώνει ότι ο ISS είναι πρωτίστως ένας χώρος εργασίας και έρευνας και το διαστημικό ξενοδοχείο της Orbital Assembly καλύπτει μια διαφορετική θέση.
Καθώς οι δισεκατομμυριούχοι διοχετεύουν χρήματα στο διάστημα, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αντίδραση κατά του διαστημικού τουρισμού, με πολλούς ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα στη Γη.
Απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο Alatorre πρότεινε ότι «πολλές τεχνολογίες που αλλάζουν τη ζωή» προέρχονται από την εξερεύνηση του διαστήματος, όπως το GPS. Ο Alatorre υποστήριξε επίσης ότι η ζωή στο διάστημα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία «βιώσιμων κοινωνιών».
«Το περιβάλλον μας δεν είναι μόνο η Γη, είναι ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί πόροι εκεί έξω, που καθώς θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και να αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους, αυτό θα αλλάξει και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο εδώ στη Γη», είπε.
Παρά το γεγονός ότι το κόστος ενός εισιτηρίου για το διάστημα είναι προς το παρόν βαρύ, σύμφωνα με τον Alatorre, ο διαστημικός τουρισμός δεν θα είναι μόνο για δισεκατομμυριούχους: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε το διάστημα προσιτό σε όλους, όχι μόνο στους πλούσιους», δήλωσε.
- Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
- Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
- Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
- Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα