Μεσολόγγι: Μαγευτική φύση και ηρωισμός
NewsroomΜε τη μαγευτική λιμνοθάλασσα να αποτελεί σημείο αναφοράς, τη βαρυσήμαντη ιστορία του να υπογράφει την ταυτότητά του και τις αλυκές να προσδίδουν και «γεύση» στην ιδιαιτερότητα της περιοχής, το Μεσολόγγι αποτελεί πόλο έλξης για εξορμήσεις όλες τις εποχές.
Η Ιωάννα Καρανάσιου βρέθηκε εκεί, με αφορμή τους εορτασμούς της «Εξόδου» και μας συστήνει όλη την περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821. Έγινε έδρα του «Οργανισμού Δυτικής Χέρσου Ελλάδας». Το 1822 όπως και το 1825 τα στρατεύματα του Κιουταχή, απέτυχαν να το πολιορκήσουν. Ο Μιαούλης ανεφοδίαζε με το στόλο του το Μεσολόγγι και ο Καραϊσκάκης, διεξήγαγε πόλεμο φθοράς στον εχθρό. Ο Σουλτάνος έστειλε τον Ιμπραήμ που σκόπευε να υποτάξει ολόκληρη την Πελοπόννησο και το Μεσολόγγι, με 145 πλοία, Τουρκικά, Αιγυπτιακά, Αλγερινά, Τριπολίτικα και αρκετά υπό Ευρωπαϊκές σημαίες, 800 Άραβες πεζούς, 1200 ιππείς, 800 άτακτους Τούρκοι που τους εκγύμναζαν Γάλλοι στρατηγοί.
Το Μεσολόγγι αντιστάθηκε, όμως η πείνα θέρισε τους πολεμιστές και αμάχους. Αποφασίστηκε η Έξοδος μεταξύ 10-11ης Απριλίου 1826. Το σχέδιο Εξόδου, πιθανότατα προδόθηκε. Περίπου 4.000 Έλληνες σφαγιάστηκαν και 3.000 αιχμαλωτίστηκαν. Μόνο 1500 σώθηκαν.
Η πτώση της «Ιεράς Πόλεως», αναθέρμανε το φιλελληνικό κίνημα στο εξωτερικό και επιτάχυνε συμφωνίες μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για λύση του Ελληνικού ζητήματος.
Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ