Travel|31.10.2022 08:04

Ένα πραγματικό κόσμημα στον χάρτη: Το χωριό-outsider της Πελοποννήσου που φέτος βάζει τα γυαλιά σε Στεμνίτσα και Δημητσάνα

Newsroom

Έφτασε αισίως η εποχή που όλοι ψάχνουμε με μανία στο διαδίκτυο για το ορεινό χωριό που θα επισκεφτούμε και θα ανακαλύψουμε γωνιά-γωνιά στις επόμενες φθινοπωρινές αποδράσεις μας, με την Πελοπόννησο να αποτελεί παραδοσιακά διακαή μας πόθο, λόγω της κοντινής της απόστασης από την Αθήνα – και όχι μόνο.

Ανάμεσα στα χωριά-μεγαθήρια του τουρισμού (βλέπε Βυτίνα, Στεμνίτσα και Δημητσάνα), στα οποία είναι πολύ δύσκολο να βρεις κατάλυμα της τελευταίας στιγμής, υπάρχει και το πανέμορφο Χρυσοβίτσι, το μικρό χωριό της Αρκαδίας που για χρόνια παρέμενε εκτός στην τουριστική μάχη, ωστόσο στην πραγματικότητα προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε στις διήμερες εξορμήσεις μας. Και αυτό έχει επιτέλους αρχίσει να αναγνωρίζεται!

Στο μικρό Χρυσοβίτσι θα φτάσεις μέσω Τρίπολης, από την οποία το χωριό απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα. Θα το βρεις να στέκει σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1.075 μέτρων. Το χωριό είναι καλυμμένο από έλατα και την ομορφιά του απολαμβάνουν μόλις 33μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ από το 1998 και ύστερα συγκαταλέγεται στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου.

Από ιστορικής πλευράς, στο Χρυσοβίτσι έδρευε το γραφείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το οποίο λειτουργούσε με γραμματέα τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο, αγωνιστή και αργότερα πολιτικό. Δεν είναι τυχαίο, βλέπεις, πως το Χρυσοβίτσι βρίσκεται δίπλα στην γενέτειρα του Κολοκοτρώνη, το ιστορικό Λιμποβίτσι.

Τα γραφικά, πετρόχτιστα σπίτια και οι δεκάδες παραδοσιακές βρύσες, καθιστούν το μικρό χωριό ιδανικό προορισμό για βόλτα και περιήγηση. Η θέα στο Μαίναλο είναι μοναδική και ο περίπατος στην πλατεία του χωριού αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία, αν αποζητάς την ηρεμία.

Επίσκεψη στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Το πιο ιδιαίτερο και δημοφιλές αξιοθέατο του χωριού είναι η ιστορικής σημασίας εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του Χρυσοβιτσίου από τον 19ο αιώνα. Λίγο μετά την πυρπόληση της γειτονικής Καρύταινας, τον Απρίλιο του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπήκε στην εκκλησία στεναχωρημένος και απογοητευμένος, θέλοντας να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας. Βγαίνοντας, βρισκόταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση και -όπως αποδείχτηκε- πανέτοιμος να βάλει μπροστά τα σχέδιά του για τη μάχη στην Τρίπολη. Πλέον, δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται προτομή του η οποία γνωστοποιεί την ιστορία στους επισκέπτες του χωριού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @elena_mar5

Το Μουσείο Δασικής Ιστορίας

Στο Χρυσοβίτσι στεγάζεται το άκρως ενδιαφέρον Μουσείο Δασικής Ιστορίας, το οποίο παρουσιάζει τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους του Μαινάλου, αλλά και την οικολογική σημασία της περιοχής. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή και με το παλιό εργαστήριο ξυλείας που βρισκόταν στο χωριό, ενώ το εν λόγω μουσείο παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν παλιό εξοπλισμό συντηρημένο, ώστε να αντιληφθούν πως γινόταν η επεξεργασία και αξιοποίηση ξυλείας στο παρελθόν και κυρίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Εν κατακλέιδι, λοιπόν, πρόκειται για ένα χωριό μια σταλιά, μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος, πολύ μακριά από τον τουρισμό, το οποίο ήρθε επιτέλους η ώρα να γνωρίσουμε και να ξεκινήσουμε να επιλέγουμε φανατικά για τα διήμερα χαλάρωσης στην καρδιά του χειμώνα. 

ταξίδιειδήσεις τώραχωριόΑρκαδίαΠελοπόννησοςΘεόδωρος Κολοκοτρώνης