Travel|24.12.2022 07:30

Χριστουγεννιάτικο Σάλτσμπουργκ: Φέτος έχεις κάθε λόγο να απορρίψεις τη Βιέννη για χάρη του

Newsroom

Περίπου δύο ώρες μακριά από την μαγευτική Βιέννη βρίσκεται μια πόλη που αποτελεί για πολλούς την πιο όμορφη και ιδιαίτερη περιοχή της Αυστρίας. Η γενέτειρα του Μότσαρτ, το παραμυθένιο Σάλτσμπουργκ, είναι αναμφίβολα μία must-try εκδρομή καθώς δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως ταξίδι στη Βιέννη δίχως μία απόδραση στο εξαίσιο Σάλτσμπουργκ μένει… μισό.

Το Σάλτσμπουργκ, βλέπετε, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια σκέτη ομορφιά που συναγωνίζεται στα ίσα τη «βασίλισσα των γιορτών» Βιέννη. Ακόμα και φέτος που λόγω της ενεργειακής κρίσης η Αυστρία είναι ελάχιστα στολισμένη, το Σάλτσμπουργκ είναι αδύνατο να σε απογοητεύσει.

Η πόλη αυτή μοιάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα με ζωντανό παραμύθι, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που το χιόνι έχει καλύψει τις κεραμοσκεπές των σπιτιών και οι Άλπεις που την περικυκλώνουν είναι ολόλευκες.

Πώς θα φτάσεις στο Σάλτσμπουργκ

Όπως είπαμε, συνήθως οι επισκέπτες της πόλης είναι τουρίστες που φτάνουν στη Βιέννη και «δραπετεύουν» στο Σάλτσμπουργκ για μερικές ώρες ή μια-δυο μέρες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Από τη Βιέννη θα φτάσεις στο Σάλτσμπουργκ σε 2,5 περίπου ώρες με το τρένο. Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή ενοικίασης αυτοκινήτου, ωστόσο ελάχιστοι μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία μιας και το ταξίδι με το τρένο σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις την απίστευτης ομορφιάς διαδρομή χωρίς να έχεις το μυαλό σου στον δρόμο.

Το Σάλτσμπουργκ, πάντως, είναι προσβάσιμο με τρένο και από το Μόναχο, από το οποίο θα χρειαστεί να ταξιδέψεις για μία ώρα περίπου.

Για περίπατο στον ποταμό Σάλτσαχ

Το Σάλτσμπουργκ χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Σάλτσαχ που καταφέρνει να κάνει το τοπίο ακόμα πιο ειδυλλιακό. Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των Ευρωπαίων που οι χαμηλές θερμοκρασίες τους κρατούν στα ζεστά cafe κατά τη διάρκεια των αποδράσεών τους, πάρε μαζί σου μπότες χιονιού και (πολύ) ζεστά ρούχα και περπάτησε στα μονοπάτια γύρω και παράλληλα από το ποτάμι.


Εκεί θα δεις πολλούς ντόπιους αλλά και τουρίστες να κάνουν περίπατο, ποδηλασία και τζόκινγκ, να παίζουν με τα σκυλάκια τους ή να τραβούν φωτογραφίες το μοναδικό τοπίο, το οποίο πλαισιώνεται από τα χιονισμένα βουνά. Μια εικόνα που μοιάζει σαν να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής, θα σου χαρίσει αναμφίβολα τις πιο ωραίες φωτογραφίες των διακοπών.

Βόλτες στο παλάτι του Mirabell

Το παλάτι που κοσμεί το Σάλτσμπουργκ, το διάσημο Mirabell, έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με ολόκληρη την μεσαιωνική Παλιά Πόλη. Η περιήγηση στο επιβλητικό ανάκτορο αλλά και τους κήπους γύρω του είναι υπέροχη εμπειρία μιας και μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά spots της Αυστρίας ολόκληρης.

Μια στάση στο σπίτι του Μότσαρτ

Κάθε στενό, γωνιά και πλατεία του Σάλτσμπουργκ τιμά τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που γεννήθηκε ποτέ στην πόλη, τον Αμαντέους Μότσαρτ. Ο συνθέτης γεννήθηκε εκεί το 1756 και στην πόλη θα συναντήσεις το σπίτι που έζησε εκείνος τα πρώτα 26 χρόνια της ζωής του.

Το κόστος εισόδου στο σπίτι του Μότσαρτ είναι γύρω στα €10 και με αυτό το αντίτιμο θα μπορέσεις να περιπλανηθείς στους εσωτερικούς χώρους και να δειςαπό κοντά τα ιστορικά μουσικά όργανα που λέγεται πως είναι τα πρώτα του συνθέτη.

Σάλτσμπουργκ εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Αν αποφασίσεις να πεις το «ναι» στην Αυστρία θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως τα Χριστούγεννα φέτος είναι διαφορετικά. Ούτε η Βιέννη αλλά ούτε και το Σάλτσμπουργκ είναι στην πιο… γιορτινή εκδοχή τους από άποψη στολισμού, με τα φώτα να ανάβουν μόνο στους κεντρικούς δρόμους, στα Christmas Markets και στις βιτρίνες των καταστημάτων. Και αυτό μόνο όταν πέσει για τα καλά το σκοτάδι, δηλαδή μετά τις 17:00.

Οι μετακινήσεις με ταξί θα… σου κοστίσουν κάτι παραπάνω, καθώς για μια μέση διαδρομή διάρκειας 5 λεπτών δεν θα πληρώσεις λιγότερα από €12 - €15, ενώ η μέση τιμή για το πιο δημοφιλές ρόφημα της Αυστρίας -τη σοκολάτα βιενουά φυσικά!- ανέρχεται στα €5,50.

Όπως καταλαβαίνεις, το ταξίδι αυτό θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω -κανείς δεν είπε ότι η Αυστρία είναι φθηνός προορισμός- αλλά γυρνώντας δεν θα έχεις μετανιώσει στο ελάχιστο την επιλογή σου.

Ακόμα και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πάντως, η χώρα αυτή αποπνέει τέτοια φινέτσα και τόση γοητεία που ο συντηρητικός (για Αυστρία) φετινός στολισμός θα είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει…