Κολλητές 81χρονες έκαναν τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες - «Κάθε μέρα ήταν μια περιπέτεια»
NewsroomΔύο κολλητές φίλες από το Τέξας, στα 81 τους πήραν την μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τον κόσμο αποδεικνύοντας πως η περιπέτεια δεν έχει όριο ηλικίας. Η Έλι Χάμπι, φωτογράφος ντοκιμαντέρ, και η Σάντι Χάζελιπ, γιατρός και λέκτορας, έκαναν τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Από τις παραλίες του Μπαλί μέχρι τις ερήμους της Αιγύπτου οι δύο ηλικιωμένες έκαναν το όνειρο πολλών ανθρώπων πραγματικότητα.
Οι δύο γιαγιάδες ξεκίνησαν τη φιλόδοξη περιπέτειά τους στις 11 Ιανουαρίου.
Ο πρώτος τους σταθμός ήταν μια τοποθεσία που διαφεύγει ακόμη και από πολλούς έμπειρους ταξιδιώτες: Η Ανταρκτική.
«Η ομορφιά της Ανταρκτικής είναι απλά απίστευτη, να βλέπεις τους πιγκουίνους και τα παγόβουνα και τους παγετώνες - απλά, αυτό ήταν καταπληκτικό», λένε στο CNN.
Από εκείνο το πρώτο εγχείρημα, οι δυο τους έχουν επισκεφθεί 18 χώρες και στις επτά ηπείρους, ντυμένες με τα ίδια μπλουζάκια. Έχουν επίσης αποκτήσει φανατικό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο παρακολουθεί τις «γιαγιάδες που ταξιδεύουν» στο TikTok, το Instagram και το Facebook.
Όπως λέει η Χάζελιπ, γνώρισε την Χάμπι μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1999. Πριν από τον θάνατό του, «φύτεψε τον σπόρο στην καρδιά μου ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να πηγαίνουμε τα εγγόνια μας σε ιεραποστολικά ταξίδια το καλοκαίρι», είπε.
Αυτό την οδήγησε στην Ιατρική Αποστολή της Ζάμπια, ένα πρόγραμμα που διηύθυναν η Χάμπι και ο σύζυγός της στη Νότια Αφρική.
Οι δυο τους δέθηκαν με το κοινό τους ενδιαφέρον για τα ταξίδια και τη δέσμευσή τους να δίνουν προτεραιότητα στις μοναδικές εμπειρίες έναντι των ανέσεων κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό. Και οι δύο ήρθαν πιο κοντά ως χήρες μετά τον θάνατο του συζύγου της Χάμπι το 2005.
Η ιδέα να ταξιδέψουν και να δουν τον κόσμο τους ήρθε λίγο πριν κλείσουν τα 80.
«Μου ήρθε η ιδέα επειδή είχαμε ταξιδέψει στο παρελθόν μαζί διεθνώς. Και έτσι, περίπου τέσσερα χρόνια πριν κλείσουμε τα 80, της είπα μια μέρα: "Έλι, δεν θα είχε πλάκα να κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες σε ηλικία 80 ετών;».
Στην ιστοσελίδα τους, οι δύο γιαγιάδες αναφέρουν πως αφιέρωσαν το ταξίδι τους στους εκλιπόντες συζύγους τους, Κέλι και Ντον. «Μας λείπετε και ευχόμαστε να συμμετείχατε στην περιπέτειά μας», γράφουν.
Αρχικά, οι δυο τους σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την περιπέτειά τους το 2022, όταν θα ήταν 80 ετών, ωστόσο τους τα χάλασε η πανδημία του κορονοϊού.
«Έτσι, πήγαμε φέτος και το θέμα μας είναι: "Στα 81 και ακόμα τρέχουμε"», λένε.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι κολλητές καβάλησαν καμήλες στην Αίγυπτο, συνάντησαν ελέφαντες στο Μπαλί, χόρεψαν στο Νεπάλ και παρατήρησαν το Βόρειο Σέλας στη Φινλανδία.
Και παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα διεθνή ταξίδια, λένε ότι ολοκλήρωσαν την περιπέτειά τους χωρίς να μαλώσουν ποτέ!
«Είμαστε και οι δύο ανεξάρτητες, με πείσμα. Αλλά δίνουμε χώρο η μία στην άλλη», λέει η Χάμπι. «Καταλαβαίνουμε η μια την άλλη, ξέρουμε πως αυτό που κάνουμε είναι καλό και κατά κάποιο τρόπο σεβόμαστε τα συναισθήματα η μια της άλλης».
Για την ίδια, το αποκορύφωμα του ταξιδιού ήταν οι άνθρωποι που συνάντησαν στην πορεία.
«Μας αρέσουν όλα τα αξιοθέατα που είδαμε, αλλά αυτά που θυμόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε». «Γνωρίσαμε μερικούς από τους πιο υπέροχους, ευγενικούς και φιλικούς ανθρώπους στον κόσμο. Τώρα έχουμε φίλους σε όλο τον κόσμο που τους αγαπάμε πολύ», λέει η 81χρονη.
«Δεν σχεδιάζαμε διακοπές. Σχεδιάσαμε μια περιπέτεια. Και κάθε μέρα ήταν μια περιπέτεια», τονίζει.
Παρόλο που οι δυο τους ολοκλήρωσαν τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και επέστρεψαν στα σπίτια τους στο Τέξας, σχεδιάζουν ήδη το επόμενο ταξίδι τους.
Επίσης, δίνουν και μια χρήσιμη συμβουλή σε όποιον ταξιδιώτη ανησυχεί για την συνεννόηση σε ξένες χώρες.
«Ξέρετε, ο κόσμος μας ρωτάει συχνά για τη γλώσσα, πώς το καταφέρνουμε. Υπάρχει μια γλώσσα και αυτή είναι το χαμόγελο. Και διαπιστώσαμε ότι αυτό έκανε θαύματα γιατί συχνά γνωρίζαμε ότι δεν μιλούσαν αγγλικά. Αλλά ένα χαμόγελο καλύπτει όλες τις γλώσσες», συμβουλεύουν.
Επίσης, ενθαρρύνουν και άλλους ηλικιωμένους να μην επιτρέπουν την ηλικία τους να τους κρατά πίσω.
Εκτός από κάποιες μικρές υποχωρήσεις, όπως το να μην οδηγήσουν μοτοσικλέτα στο Μπαλί, λένε πως η ηλικία τους δεν επηρέασε την περιπέτειά τους στο εξωτερικό.
Και οι δύο αισθάνονταν σίγουρες ότι αν τραυματίζονταν στο ταξίδι τους, τα παιδιά τους «θα ήταν ήσυχα γνωρίζοντας ότι κάναμε αυτό που θέλαμε οπωσδήποτε», τόνισε η Χάζελιπ.
Η ίδια, περιέγραψε τα 81 ως «την ιδανική ηλικία» για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
«Μεγαλώνοντας αποκτάς λίγη σοφία για να παίρνεις αποφάσεις. Και αυτό είναι το διασκεδαστικό μέρος. Νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία εκτιμώ τόσο πολύ την ομορφιά και μπορώ πραγματικά να την απολαύσω. Και για μένα, αυτή ήταν η τέλεια ηλικία για να πάω. Είμαι τόσο ευγνώμων», καταλήγει.
- Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έδωσε «ανάσα» στον Μακρόν: Επικύρωσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Μεγάλη «πληγή» το bullying εντός και εκτός σχολείου - Τα προειδοποιητικά σημάδια και ο τρόπος προσέγγισης ενός θύματος
- Χτύπημα στα καρτέλ: Βρήκαν γιγαντιαίο εργαστήριο κοκαΐνης – Παρήγαγε έως 200 κιλά ναρκωτικών την ημέρα!
- Ξεχωριστή και φέτος η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι της Νάξου - Το εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής
- Απίστευτο περιστατικό στη Γερμανία: Σταμάτησαν φορτηγό και εντόπισαν… μαγειρεμένες νυχτερίδε
- Ευρωδολάρια: Τέλος εποχής για τα futures που βασίζονται στο Libor
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά