Travel|25.04.2023 07:30

Ρώμη VS Μιλάνο: Τι να επιλέξεις ανάλογα με την εποχή, το budget και… το γούστο στο φαγητό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Δύο από τους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς, εάν επιλέξει κανείς να επισκεφθεί την Ιταλία, είναι η Ρώμη και το Μιλάνο.

Αμφότερες οι πόλεις αυτές διαθέτουν πληθώρα μουσείων, κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική, ακαταμάχητη κουζίνα αλλά και χώρους ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Ιταλία αλλά έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε μια μόνο από τις δυο πόλεις, θα προσπαθήσουμε -αν και μόνο εύκολο δεν το λες!-, να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

Από τη μία, η Ρώμη δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της Ιταλίας, αλλά και το κέντρο του ιταλικού τουρισμού. Κάθε χρόνο, οι τουρίστες γεμίζουν τις πλατείες και τους δρόμους της για να επισκεφθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της, ενώ ολόκληρο το τουριστικό κέντρο της πόλης είναι ιδανικό για περπάτημα καθώς ολόκληρη η Ρώμη είναι ένα μουσείο.

Το Μιλάνο, από την άλλη, βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και θεωρείται η Μέκκα της μόδας. Αυτό που ξεχωρίζει εδώ είναι η πολυτέλεια σχεδόν σε όλα. Για αυτό και το Μιλάνο το έχουν επιλέξει ως βάση πολλοί σχεδιαστές, καλλιτέχνες, φωτογράφοι και μοντέλα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με cafe και εστιατόρια και σε σχέση με τη Ρώμη θα συναντήσει κανείς αισθητά λιγότερο κόσμο, αλλά και κίνηση.

Τελικά τι να επιλέξει κανείς;

Μια Ρώμη… να την πιεις στο ποτήρι

Η Ρώμη είναι πραγματικά μια πόλη γεμάτη από αξιοθέατα. Στην πρωτεύουσα της Ιταλίας μπορείς να δεις κάποια από τα πιο γνωστά μνημεία του κόσμου όπως το Κολοσσαίο, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, το Πάνθεον και πολλά άλλα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Ρώμη πρέπει δίχως την παραμικρή αμφιβολία να επισκεφθείτε την πόλη του Βατικανού.

Αυτή η ανεξάρτητη πόλη-κράτος βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης και είναι η καρδιά των Καθολικών. Είναι το σπίτι του Πάπα και τα κορυφαία αξιοθέατά της είναι η Piazza San Pietro (πλατεία του Αγίου Πέτρου), η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού που μπορείτε να δείτε την παγκοσμίου φήμης Καπέλα Σιξτίνα.

Μιλάνο, η Μέκκας της μόδας

Στο Μιλάνο μπορείτε να δείτε τον καθεδρικό ναό της Santa Maria Nascente, τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «Il Duomo». Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο. Στο εσωτερικό, μπορείτε να ανεβείτε 250 σκαλοπάτια (εντάξει, μπορείτε να πάρετε το ασανσέρ αν σας φαίνονται πολλά) μέχρι την ταράτσα όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θέα σε όλη την πόλη και αν είστε τυχεροί, σε μια καθαρή μέρα, μέχρι τις Άλπεις.

Απέναντι από την πλατεία του Il Duomo βρίσκεται το μεγαλοπρεπές εμπορικό κέντρο Galleria Vittorio Emanuele II, το οποίο δεν είναι ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο όμορφα που έχετε δει ποτέ. Χτισμένο μεταξύ 1865 και 1877 έχει ένα υπέροχο μωσαϊκό δάπεδο με τρούλο που φτάνει σε ύψος τα 48 μέτρα.

Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, επισκεφθείτε την Εκκλησία της Santa Maria delle Grazie, όπου θα βρείτε την τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου, του πιο διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Τι τρώμε;

Το ιταλικό φαγητό είναι πολύ διαφορετικό απο πόλη σε πόλη. Τα τοπικά πιάτα της Ρώμης περιλαμβάνουν filetti di baccala fritta (παστό μπακαλιάρο), pasta alla carbonara (καρμπονάρα) και cacio e pepe, ενώ το… στανταράκι της Ρώμης είναι η πίτσα. Η παραδοσιακή τους πίτσα έχει παχιά και τραγανή κρούστα και βγαίνει σε ορθογώνιες φέτες. Φάτε πίτσα στη Ρώμη όπως οι ντόπιοι παίρνοντας ένα κομμάτι στο χέρι, για να το απολαύσετε καθισμένοι στο πεζοδρόμιο ή απολαύστε το στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά.

Το Μιλάνο, από τη μεριά του, είναι μια σύγχρονη γαστρονομική πόλη με πολλά μοντέρνα εστιατόρια, αλλά και πολλά παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε. Κάποια από αυτά είναι το ριζότο alla Milanese, με την ξεχωριστή, χρυσή απόχρωση με σαφράν, το panettone και την cotoletta alla Milanese.

Και στις δύο πόλεις, σας προτείνουμε αν ο καιρός το επιτρέπει να καθίσετε σε κάποιο υπαίθριο bar και να πιείτε το κλασικό κι αγαπημένο Νegroni που περιέχει ίσα μέρη τζιν, Campari και κόκκινο βερμούτ  ή ένα Negroni Sbagliato που έχει prosecco αντί για τζιν.

Ποια εποχή θεωρείται ιδανική για Ρώμη και Μιλάνο;

Η Ρώμη είναι πολύ ζεστή το καλοκαίρι, ειδικότερα τον Αύγουστο, όπως και η Αθήνα, οπότε ορισμένες επιχειρήσεις κλείνουν. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Ρώμη είναι αδιαμφισβήτητα η άνοιξη, αλλά όχι τις διακοπές του Πάσχα. Ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος είναι επίσης κατάλληλοι μήνες για ένα ταξίδι στην Αιώνια Πόλη, καθώς συνήθως έχει ηλιοφάνεια αλλά όχι πολλή ζέστη.

Οι καλοκαιρινοί μήνες στο Μιλάνο είναι ζεστοί και με αρκετή υγρασία. Όπως και η Ρώμη, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Μιλάνο είναι τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αν και η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου είναι μια υπέροχη εμπειρία, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν τιμές αρκετά αυξημένες. Παράγοντας… απαγορευτικός για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως, το Μιλάνο αισθάνεται πολύ εορταστικό με πολλά υπέροχα φωτιστικά και μερικές υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή ακόμα για για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις.

Τώρα που τα «ζυγίσαμε» όλα, τι επιλέγετε;

ΡώμηΜιλάνοταξίδι εξωτερικόειδήσεις τώραΙταλία