Πριγκηπονήσια, ένας επίγειος παράδεισος: Τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Κωνσταντινούπολη
NewsroomΤα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας, το οποίο αποτελείται από τα 4 μεγάλα νησιά Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκηπος και τα 5 μικρότερα Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη και Αντιρόβυθος.
Τα Πριγκιπονήσια βρίσκονται δίπλα ακριβώς στην Κωνσταντινούπολη και αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να βιώσουν τόσο τη γαλήνια νησιωτική ζωή όσο και τη λάμψη της πόλης.
Άλλοτε τόπος απομόνωσης στη φύση υπό τη σκιά των επαύλεών τους -μερικές εκ των οποίων φιλοξένησαν ορισμένους από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Τουρκίας- και άλλοτε μέρος απόδρασης για τα Σαββατοκύριακα, μακριά από την καθημερινή βαβούρα, τα Πριγκιπονήσια αποτελούν έναν προορισμό που προσφέρει χαλάρωση σε κάθε επισκέπτη. Χαμένα στο απέραντο γαλάζιο της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου το πράσινο και το γαλάζιο διαδέχονται το ένα το άλλο, με το ελαφρύ αεράκι να μεταφέρει το μεθυστικό άρωμα της μιμόζας, τα Πριγκιποννήσια υπόσχονται ένα μαγευτικό ταξίδι!
Από τα συνολικά 9 νησιά, μόνο η Πρίγκιπος, η Χάλκη, η Πρώτη, η Αντιγόνη και η νήσος Sedef είναι εύκολα προσβάσιμες με καθημερινά δρομολόγια φέρι μποτ από την ευρωπαϊκή και την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. Το πλέον ελκυστικό χαρακτηριστικό τους δε, είναι το γεγονός ότι στους δρόμους τους απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων.
Σύμφωνα με τις φήμες, τα Πριγκιποννήσια ονομάστηκαν έτσι αφότου αποτέλεσαν τόπο εξορίας πριγκίπων και αυτοκρατόρων και αυτοκρατειρών κατά την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα νησιά υπήρξαν ερημητήριο για μέλη του κλήρου, στο πέρασμα της ιστορίας, όπως επίσης και προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για μονάρχες. Διάσημοι Τούρκοι συγγραφείς και περίφημοι πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν διαμείνει στα νησιά αυτά, τα οποία εξελίχθηκαν σε τόπο απόδρασης για κατοίκους της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Με ιστορικές επαύλεις που μεταμορφώθηκαν σε καλοκαιρινές κατοικίες, τα Πριγκιποννήσια είναι ένα μέρος για χαλάρωση, με κολπίσκους για κολύμπι, ποδηλατάδα στους δρόμους, περιπάτους και συναναστροφές με ψαράδες.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ευχάριστες εποχές στα Πριγκιποννήσια! Το αναζωογονητικό κλίμα του νησιού, ειδικά την άνοιξη που ο ήλιος αρχίζει να κυριαρχεί, αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών, των δέντρων, του χώματος και της θάλασσας.
Η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν κάθεστε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας σε μια γνωστή ψαροταβέρνα, ένα ζεστό ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό βράδυ, απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι και μια μεγάλη ποικιλία τουρκικών μεζέδων, συνδυάζοντάς τα με τουρκική ρακή ή τοπικά κρασιά.
Χάλκη
Η Χάλκη ή Εϊμπελιάδα (Heybeliada, που σημαίνει νησί με σακίδιο σέλας στα τουρκικά), η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητάς της με σακίδιο σέλας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων.
Στο νησί υπάρχουν πολλά ιστορικά κτίρια, όπως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, η Συναγωγή Μπετ Γιαακόβ (Bet Yaakov) και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Aya Nikola), χτισμένη δίπλα στον ομώνυμο γκρεμό, τα οποία είναι ιδανικά για όσους θέλουν να βυθιστούν στο παρελθόν του νησιού μέσω των ιστορικών κτιρίων του.
Η Θεολογική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε για την εκπαίδευση κληρικών, είναι ένα από αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να επισκεφθεί. Η Σχολή σήμερα φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται στο νησί.
Για να εξερευνήσετε τις φυσικές ομορφιές του νησιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το Φυσικό Πάρκο Ντεγιρμενμπουρού (Degirmenburnu) με ποδήλατο ή περπατώντας.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ