Λεωνίδιο: Ένα «κρυφό» διαμαντάκι της Πελοποννήσου που λατρεύεις απ’ το πρώτο λεπτό
NewsroomΟλοένα και περισσότεροι φθινοπωρινοί ταξιδιώτες αναχωρούν τα τελευταία χρόνια για Λεωνίδιο Αρκαδίας, κυρίως δε όσοι… ξέρουν να επιλέγουν value for money προορισμούς εντός Ελλάδας.
Πρόκειται για μία πανέμορφη αρκαδική κωμόπολη και πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, η οποία έχει την τιμητική της τα φθινοπωρινά και χειμερινά τριήμερα, ενώ πολλοί Αθηναίοι την προτιμούν και για τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου, για μερικές στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.
Το στοιχείο που καταφέρνει να ανεβάσει τις μετοχές του Λεωνιδίου, είναι η -σχετικά- κοντινή απόσταση του από την Αθήνα, με το δρομολόγιο να μην διαρκεί περισσότερο από τρεις ώρες με το αυτοκίνητο. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέρος μπορεί να αποτελέσει ιδανικό «ορμητήριο» για επιμέρους κοντινές αποδράσεις στο κοσμοπολίτικο ψαροχώρι Πλάκα της Αρκαδίας, τον Άγιο Κοσμά ή ακόμα και τη γραφική Μονεμβασιά.
Το Λεωνίδιο -που «μυρίζει» Πελοπόννησος!- συνδυάζει βουνό και θάλασσα αφού είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους, ακριβώς κάτω από τον Πάρνωνα. Σίγουρα, ένα από τα στοιχεία που θα προσέξετε στο όμορφο Λεωνίδιο είναι η αρχιτεκτονική του, στοιχείο που το ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κωμοπόλεις της Αρκαδίας. Η αγορά στο κέντρο της πόλης, τα επιβλητικά αρχοντικά, οι πύργοι και τα γραφικά σοκάκια, δεν θα μπορούσαν να μην τραβήξουν την προσοχή του επισκέπτη. Περπατώντας στο δρομάκια του Λεωνιδίου, βλέπετε, αισθάνεται κανείς σαν να έχει μπει σε μια χρονομηχανή και να έχει μεταφερθεί σε άλλες, «χρυσές» δεκαετίες της χώρας μας.
Μερικά διατηρητέα αρχοντικά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Πύργος του Τσικαλιώτη, ο Πύργος Νούφρη και το αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη.
Όσον αφορά στον πύργο Τσικαλιώτη, που αποτελεί και το διασημότερο αρχοντικό του Λεωνιδίου, συμβαίνει το εξής παράδοξο σε σχέση με την αρχιτεκτονική του: το αποχωρητήριο είναι τοποθετημένο ανάμεσα στο δωμάτιο και στο μαγειρείο, στοιχείο μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής που χτίστηκε. Επίσης, αποτελεί κλασικό παράδειγμα τσακώνικης
αρχιτεκτονικής. Το αρχοντικό χτίστηκε περίπου το 1808 από τον έμπορο ξυλείας στην Τεργέστη Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη και πλέον λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, έχοντας αναπαλαιωθεί.
Ένα επίσης σημαντικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Μονή Ελώνης να η οποία δίνει την αίσθηση ότι κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια. Η μονή απέχει από το κέντρο του Λεωνιδίου μόλις 17 χιλιόμετρα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Φυσικά, σήμα κατατεθέν του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος ο οποίος δεσπόζει πάνω από το χωριό. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους που το μέρος αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της αναρρίχησης, καθώς εκεί έχουν διοργανωθεί και φεστιβάλ αναρρίχησης με εκατοντάδες συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο!
Το παραπάνω μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες αφού οι βροχοπτώσεις δεν είναι πολλές. Παράλληλα, υπάρχει και πληθώρα αναρριχητικών διαδρομών.
Είναι, πάντως, γεγονός πως για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπάρχουν και άλλα μέρη στο Λεωνίδιο -εκτός του κόκκινου βράχου- όπως λόγου χάρη η περιοχή της κοιλάδας του Δάφνωνα, η οποία είναι γεμάτη από βράχους που ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο σπορ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Λεωνίδιο στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου είναι συνδεδεμένο με τις γιορτές του Πάσχα, καθώς το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι αναβιώνουν ένα πολύ παλιό και άκρως ενδιαφέρον έθιμο. Την ώρα της Ανάστασης, τον ουρανό πλημμυρίζουν εκατοντάδες φωτεινά αερόστατα, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.
Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο και σίγουρα αποτελεί λόγο για να γιορτάσεις το Πάσχα εκεί…
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα