Travel|21.04.2024 21:31

Αρχαία Κόρινθος – Πάσχα στο χωριό των κορυφαίων μνημείων και των παραδοσιακών εθίμων

Χριστίνα Τσαμουρά

Άσε τα half-day tours και τις αυθημερόν εξορμήσεις για τους επισκέπτες του εξωτερικού, που πρέπει να στριμώξουν όσο πιο πολλά αξιοθέατα μπορούν στο ολιγοήμερο ταξίδι τους στην Ελλάδα, και έλα το Πάσχα ή κάποιο άλλο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο για να δώσεις σε τούτο το χωριό -που λέγεται Αρχαία Κόρινθος και σχεδόν ταυτίζεται «αγκαλιάζοντάς» τον με τον γνωστό στα πέρατα του κόσμου αρχαιολογικό χώρο- το χρόνο που του αξίζει. Και που σου αξίζει, δηλαδή, για να το απολαύσεις πραγματικά. Ο Απρίλης και ο Μάης είναι ιδανικοί μήνες γι’ αυτό το ταξιδάκι, καθώς ο ευχάριστος καιρός και η φρεσκοπρασινισμένη και γεμάτη αγριολούλουδα φύση κάνουν την περιήγηση χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων.

Γιατί χρειάζεσαι τη διανυκτέρευση, ενώ η Αρχαία Κόρινθος είναι μια ωρίτσα και κάτι από την Αθήνα;

Πρώτον, για να επισκεφτείς χωρίς πίεση και μοιράζοντάς τα στις διαθέσιμες μέρες σου τα σημαντικά μνημεία, το κάστρο και το μουσείο της. Κοινώς να χαρείς τόσο τα ίδια όσο και το περπάτημα που προϋποθέτουν χωρίς να «ξεποδαριαστείς», να βγάλεις τις φωτογραφίες σου, να έχεις το χρόνο να ξαποστάσεις. Γενικά να τα ευχαριστηθείς με την ψυχή σου. Όχι «με την ψυχή στο στόμα» ούτε με το νου στο οδήγημα της επιστροφής υπό το κράτος της κλασικής σκέψης «να-φύγουμε-πριν-νυχτώσει». Δεύτερον, για να απολαύσεις σε κάποιο από τα εστιατόρια ή καφενεία του κεντρικού πλακόστρωτου του χωριού με την απρόσκοπτη θέα στις αρχαιότητες τη μαγική δύση του ήλιου και το βραδινό φωτισμό του εμβληματικού αρχαϊκού Ναού τρωγοπίνοντας καλούδια και κρασιά της κορινθιακής γης και όχι μόνο. Τρίτον, για να βιώσεις την πασχαλινή ατμόσφαιρα του χωριού με τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, να ζήσεις τη μοναδική εμπειρία της Ανάστασης, όταν δεκάδες λαμπερά βεγγαλικά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Ναό του Απόλλωνα και να γευτείς το πλούσιο, παραδοσιακό τραπέζι της Λαμπρής.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

Βόλτα στον Αρχαιολογικό Χώρο

Σε τούτο το υπαίθριο μουσείο συναντιούνται κεντρικοί δρόμοι και οδεύσεις από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Απλώνεται γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα που δεσπόζειΗ αδιάλειπτη δουλειά ακούραστων αρχαιολόγων και οι εκτεταμένες ανασκαφές που συνεχίζονται έχουν φέρει στο φως ανάμεσα στα άλλα τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς (όπως ο ρωμαϊκός Ναός Ε, της Οκταβίας, από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής), κρήνες (Πειρήνη, Γλαύκη, Λέρνα), στοές, λουτρά... Εδώ θα βρείς και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου (Rostra) σύμφωνα με τις θρησκευτικές παραδόσεις. Στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου το Ωδείο, που ξεκίνησε ως χώρος μουσικών και ρητορικών αγώνων τον 1ο μ.Χ. αιώνα και κατέληξε αρένα για θηριομαχίες (τον 3 μ.Χ αιώνα). Από τα πλέον σημαντικά ιερά το Ασκληπιείο, που έζησε πάνω από 800 χρόνια, όπου βρέθηκαν 900 πήλινα ομοιώματα ανθρώπινων μελών και οργάνων (τα τάματα της εποχής), κάποια από τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο.

Info: Αρχαία Κόρινθος, Τ +30 2741031207

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Ένα μουσείο-κόσμημα (αν και μικρό πια για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες), που σε γοητεύει και ως κτίσμα και ως προς το περιεχόμενό του. Βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο και χτίστηκε το 1932 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Με τα εκθέματα και τις σημάνσεις του βοηθάει να συμπλήρωσεις τα κομμάτια του παζλ των εξωτερικών μνημείων δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας. Περιλαμβάνει προϊστορικές συλλογές, εντυπωσιακά ευρήματα από το Ασκληπιείο (τα μεγάλα πήλινα ομοιώματα ανθρώπινων μελών, που λέγαμε) καθώς και εξαιρετικά αντικείμενα από τους γεωμετρικούς χρόνους μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο. Κόβουν την ανάσα οι Δίδυμοι Κούροι: ήταν στημένοι σε τάφους αδερφιών (εκτίθενται μαζί) διαιωνίζοντας τη μνήμη τους, και κατασχέθηκαν την τελευταία στιγμή από τις αρχές, πριν πουληθούν κομματιασμένοι στο εξωτερικό από αρχαιοκάπηλους. Οι τελευταίου αποκάλυψαν το σημείο που εντόπισαν τους Κούρους και ξεκίνησαν επιτόπου επίσημες ανασκαφές. Έτσι βρέθηκε το μεγάλο σε μέγεθος νεκροταφείο της Τενέας (6ος-4ος αιώνας π.Χ.) που έφερε στο φως δεκάδες εντυπωσιακά αντικείμενα, πολλά από τα οποία θα δεις στο Μουσείο. Ανάμεσα στα άλλα πολύτιμα εκθέματα, το μάτι μαγνητίζεται από τη σχεδιαστική δύναμη του ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής βίλας με το κεφάλι του Διονύσου.

Info: Αρχαία Κόρινθος, Τ +302741031207

Κατακτώντας τον Ακροκόρινθο

Βάλε τα πιο άντετα παπούτσια με τις πιο αντιολισθητικές σόλες που διαθέτεις και μια από τις μέρες που θα βρίσκεσαι στο χωριό, ανέβα στον Ακροκόρινθο (κοντά στην είσοδο φτάνεις με αυτοκίνητο). Το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου, είναι πραγματικά το «μάτι» της, εποπτεύει τα πάντα και χαρίζει μια συγκλονιστική θέα σε πεδιάδα, αγρούς και θάλασσα. Ήλιος και Ποσειδώνας διεκδίκησαν κατά τη μυθολογία τούτο το βραχοβούνι των άνω των 550μ. που έμελλε να γίνει η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Τον απέκτησε ο πρώτος. Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι πέρασαν από εδώ, γι' αυτό θα ανακαλύψεις χιλιάδων χρόνων συμπυκνωμένη ιστορία μέσα στα τείχη του. Μέσα στο κάστρο σώζονται ερείπια ναών (ναΰδριο του Αγίου Δημητρίου, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ) κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή και πολλά άλλα. Κατάκτησέ το σε μια αναζωογονητική περπατησιά -μπορεί να διαρκέσει και 3 ώρες- ή κάνε μια μικρή βόλτα μέχρι τον Άη Δημήτρη, ανάλογα με τις ορέξεις και τις αντοχές σου.

Info: Αρχαία Κόρινθος, Τ +30 2741031266

Λαμπρή «στη σκιά» του κάστρου

Η ανοιξιάτικη Αρχαία Κόρινθος υπόσχεται Πάσχα με σεβασμό στην παράδοση, αυθεντική ατμόσφαιρα και πλούσιο τραπέζι. Λουσμένο από τα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης, το χωριό διατηρεί ζωντανά όλα τα στοιχεία της πασχαλινής ιεροτελεστίας: η Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις προετοιμασίες, το ζύμωμα των κουλουριών και των τσουρεκιών, το βάψιμο των αυγών, το ασβέστωμα των σπιτιών. Κατανυκτική η ατμόσφαιρα του Επιταφίου στα δρομάκια και μοναδική η εμπειρία της Ανάστασης, όταν δεκάδες λαμπερά βεγγαλικά φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Ναό του Απόλλωνα.

Φαγητό-ποτό στην Αρχαία Κόρινθο

Βολτάροντας στον πλακόστρωτο, κεντρικό δρόμο του χωριού, την Απόλλωνος, με τα καφέ και τα εστιατόριά του δεν θα δυσκολευτείς να βρεις αυτό που σου κάνει και για τόσο τουριστική ζώνη, το φαγητό έχει ανέλπιστα καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Απόλαυσε πιάτα, νηστίσιμα ή λαμπριάτικα, και φημισμένο κρασί από τα αμπελοτόπια της Νεμέας με φόντο τον επιβλητικό αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Ποικιλίες αλλά και καλαμαράκια ή μπακαλιάρο για να συνοδεύσεις το ουζάκι σου θα βρεις στο Καφενείο του Τζουρή, ωραία κρεατικά  και μαγειρευτά στα εστιατόρια του Μαρινού και του Τάσου, φανταστικές πίτσες με τέλειο ζυμάρι που ωριμάζει 48 ώρες στο Mataroa και χειροποίητα παγωτά για να δροσιστείς ανάμεσα στου περιπάτους στο Glace. 

Διαμονή value for money

Η Αρχαία Κόρινθος έχει αρκετές επιλογές στο κομμάτι της διανυκτέρευσης για ζευγάρια, οικογένειες ή παρέες που εξασφαλίζουν  ευχάριστη και value for money ανοιξιάτικη απόδραση. Με ένα διαδικτυακό ψάξιμο ή με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου πατώντας εδώ θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Ενδεικτικά: Maria's Boutique Rooms στα 600μ. από τον Αρχαιολογικό Χώρο, La Terra Nostra συγκρότημα δεκαετίας με σουίτες και δωμάτια δυνατότητας φιλοξενίας από 2 - 4 ατόμων με ωραία θέα 300 μ. από την παραλία και 4 χλμ από τον Αρχαιολογικό Χώρο, ACRO Upscale Residences για σύγχρονη, άνετη και στυλάτη διαμονή και με τον Αρχαιολογικό Χώρο προσεγγίσιμο με τα πόδια, Vasilios Marinos Rooms μοντέρνα, πεντακάθαρα δωμάτια σε κοντινή απόσταση από το χωριό (με τα πόδια), τα Tassos Rooms και Octavia Comfort Bungalows που επίσης αγαπούν τα ζευγάρια.

Πριν φύγεις

Αν θέλεις δωράκια και είσαι τύπος των σουβενίρ και των ενθυμίων, στο τέλος το κεντρικού πλακόστρωτου της Απόλλωνος και πριν το αλσάκι θα βρεις μαζεμένα τα εργαστήρια και τα μαγαζιά με τα κεραμικά, στη δημιουργία των οποίων ο τόπος έχεις μακρά παράδοση. Το εργαστήριο ζωγραφικής κεραμικών Κύλιξ σε μυεί στη γνωριμία με την τέχνη της κεραμικής, ενώ στην έκθεση βρίσκεις ποικιλία κεραμικών όλων των περιόδων της ελληνικής τέχνης. Παρεμφερή καταστήματα η Υδρία, η Μυθοπλασία και αρκετά ακόμη που μπορείς να ανακαλύψεις πατώντας εδώ.

αρχαιολογικός χώροςέθιμα ΠάσχαΠάσχαΚορινθίακάστροΚόρινθοςμουσείο