Travel|29.05.2024 06:00

Τέσσερις μοναδικοί προορισμοί κοντά στην Αττική για τις πρώτες βουτιές του καλοκαιριού

Newsroom

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, όλοι μας αναζητούμε προορισμούς για τα πρώτα μπάνια της σεζόν. Εάν  ψάχνετε έναν κοντινό προορισμό στην Αττική για να περάσετε το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν πολλές επιλογές. 

Παρακάτω θα δείτε τέσσερις υπέροχους προορισμούς για κοντινές αποδράσεις κοντά στην πρωτεύουσα και εάν πάλι βρίσκεστε μακρυά μας, σκεφτείτε τους προορισμούς αυτούς σαν πρόταση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 

Ήλια

Τοποθετούνται στη Βόρεια Εύβοια και το κύριο χαρακτηριστικό τους πέρα από τη γαλήνια θάλασσα που τα περιβάλλει, είναι η αστείρευτη ομορφιά και κυρίως η απόλυτη ηρεμία του τόπου.

Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα και “χάνεται” μέσα στην υπέροχη βλάστηση και την πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα που το περιβάλλουν, γράφει το travel inspiration

Πήρε το όνομά του από τον Απόλλωνα, αρχαίο θεό του Ήλιου και του Φωτός, που εικάζεται ότι λατρευόταν σε ναό που υπήρχε στη θέση της σημερινής μονής του Αγίου Γεωργίου, ψηλότερα στο όρος Τελέθριο.

Η πρώτη θέση του χωριού βρισκόταν επάνω στο όρος Τελέθριο και αναφέρεται ως Άνω Ήλια. Μέχρι και τη δεκαετία του 70, οι μετακινήσεις από και προς το χωριό γίνονταν κυρίως με τη βοήθεια καϊκιών, δια θαλάσσης, μιας δεν υπήρχε κάποιος δρόμος που να τα ενώνει με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.

Στην νότια άκρη της παραλίας, από το παρελθόν ακόμα, ανάβλυσαν ιαματικά νερά, με την ονομασία “Θερμά” μέσα στη θάλασσα. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όμως, έγινε γεώτρηση στη παραλία όπου και δημιουργήθηκε η σημερινή πηγή των ιαματικών νερών, από όπου και αναβλύζουν σε θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου.

Αγκίστρι

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αίγινα και παρά την αστείρευτη ομορφιά του, παρέμενε για πάρα πολλά χρόνια στη σκιά της μεγάλης του “αδερφής” με την οποία συνδέεται άμεσα. Ο λόγος για το Αγκίστρι, ένα πανέμορφο κατάφυτο νησί, το τρίτο σε αναλογία πρασίνου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ονομασία Αγκίστρι αποδόθηκε στο νησί για έναν και μόνο λόγο… εξ΄ αιτίας της φυσικής του ομορφιάς οι ταξιδιώτες γοητεύονταν και «αγκιστρώνονταν» για πάντα στο νησί, ενώ άξια αναφοράς είναι και η ονομασία «πράσινο νησί» που του αποδόθηκε το 2011 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόκειται για έναν ανερχόμενο προορισμό του Σαρωνικού, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος προσφέρεται για μονοήμερες αλλά και ολιγοήμερες αποδράσεις, με απίστευτη φυσική ομορφιά, φιλόξενους ανθρώπους, καταγάλανα δροσερά νερά, πανέμορφες αμμουδερές οικογενειακές παραλίες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους το επιθυμούν αλλά και το αντέχουν ταυτόχρονα.

Τζιά

Πρόκειται για το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική και μάλιστα θεωρείτε ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα χτισμένα μονοπάτια της όμοια με πέτρινες σκάλες διανύουν το νησί από άκρη σε άκρη, περνώντας μέσα από δάση με βελανιδιές, ολόλευκα ξωκλήσια και γραφικούς οικισμούς, ενώ πάντα καταλήγουν είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες καταγάλανες παραλίες.

Γνωρίστε το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι, σημείο συνάντησης των ιστιοπλόων, με τα μοδάτα καφέ και τα εστιατόρια με τα πιο ευφάνταστα πιάτα του νησιού και εάν έχετε κουράγιο περπατήστε ως απέναντι, στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, ο οποίος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου από το τέλος της νεολιθικής εποχής μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ.

Περπατήστε στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού με τα πολύχρωμα σπιτάκια και κολυμπήστε σε μια από τις πολλές και πανέμορφες παραλίες της, ανάλογα την όρεξή σας… Θυμηθείτε πως ο Κούνδουρος και το Κουνδουράκι αποτελούν την πιο κοσμοσύχναστη λύση για ατελείωτες βουτιές σε ρηχά νερά μα και water sports, ενώ στον αντίποδα θα βρείτε την ηρεμία σας στην παραλία Σπαθί, ή ακόμα και στον απάνεμο Οτζιά με την κατά το ήμισυ οργανωμένη παραλία και τα διαυγή κρυστάλλινα νερά του.

Βαθύ Μεθάνων

Στη χερσόνησο των Μεθάνων, στον κόλπο της Επιδαύρου, υπάρχει ένα μικρό, καλά προστατευμένο γραφικό λιμάνι, που φέρει το όνομα Βαθύ. Απέχει από την Αθήνα μόλις 2 ώρες με το αυτοκίνητο και ενδείκνυται τόσο για μια μικρή εξόρμηση όσο και για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές.

Η ηρεμία που επικρατεί στον μικρό οικισμό αντανακλάται στη μικρή προβλήτα με τα ταβερνάκια, με τα ολόφρεσκα θαλασσινά και την αναζωογονητική μυρωδιά του ιωδίου που αναδύεται από τη γαλάζια θάλασσα. Μια βόλτα στην προβλήτα περιμετρικά του λιμανιού, ανάμεσα στα δίχτυα των ψαράδων και τις ατελείωτες γατούλες που αλωνίζουν περιμένοντας τον ιδανικό μεζέ, θα σας μεταδώσει όλη αυτή την ηρεμία που έχει ανάγκη ο οργανισμός ώστε να πράξει το απαραίτητο restart που τόσο πολύ έχει ανάγκη.

Ο χαρακτήρας του χωριού, σπάνιο μεν, υπέροχο δε, έχει κρατηθεί στις μέρες μας αναλλοίωτος, θυμίζοντάς μας ξέγνοιαστες ημέρες παρελθόντος.

Όσο η ώρα περνάει και το βράδυ παίρνει τη σκυτάλη της ημέρας, τότε τα πάντα αλλάζουν όψη. Οι φανοστάτες δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο λιμάνι και η περατζάδα κατά μήκος της προβλήτας αλλάζει χρώμα, παίρνοντας το πορφυρό χρώμα της δύσης του ηλίου…

διακοπέςκαλοκαίριταξίδιαειδήσεις τώρα