Travel|03.06.2024 19:00

FTI: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «κανόνι» του κολοσσού - Εγκλωβισμένοι 7.500 τουρίστες

Newsroom

Ως ένα «μεγάλο πλήγμα» αλλά όχι τόσο ισχυρό όπως η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook το 2019 περιγράφουν παράγοντες του ελληνικού τουρισμού την πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, FTI Touristik. Το νέο «κανόνι» που απειλεί την τουριστική σεζόν του 2024 έρχεται αυτή τη φορά από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 7.500 πελάτες του συγκεκριμένου tour operator σε 250 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στη Ρόδο και την Κρήτη. Είναι κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί. Οι πληροφορίες για το πώς θα επιστρέψουν αυτοί οι τουρίστες στις χώρες τους είναι προς το παρόν συγκεχυμένες, καθώς κάποιες πηγές αναφέρουν πως θα επιστρέψουν με κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών, την ώρα που άλλες πηγές έλεγαν ότι θα συμβάλλουν στον επαναπατρισμό των Γερμανών η Tui ή θα τους αναλάβει η DER Touristik.

«Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και την Ελλάδα»

Το μεγάλο πλήγμα πάντως είναι τα ταξίδια που ήταν ήδη κλεισμένα για την φετινή σεζόν από τον ταξιδιωτικό κολοσσό, τα οποία ακυρώνονται. Από αύριο κιόλας, τα ταξίδια θα ακυρωθούν ή θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εν μέρει, αναφέρει ο γερμανικός τύπος. Μόνο στην Κρήτη o γερμανικός κολοσσός - που αντιμετώπιζε καιρό τώρα προβλήματα ρευστότητας - επρόκειτο να φέρει φέτος περίπου 150.000 τουρίστες. Ευνόητο είναι λοιπόν πως αν συμπεριληφθεί και ην υπόλοιπη Ελλάδα οι ταξιδιώτες που ετοίμαζαν βαλίτσες για Ελλάδα με τον FTI Touristik ήταν πάνω από 200.000. Ξενοδόχοι της Ρόδου έλεγαν πως ο συγκεκριμένος tour operator είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης τους για όλη τη σεζόν, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.... «Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και την Ελλάδα», σημειώνουν τουριστικές πηγές.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ευαίσθητος είναι ο κλάδος μας, ο ελληνικός τουρισμός», δηλώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής και συμπληρώνει «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέλφων και συστήνουμε ψυχραιμία».

Σημαντικό θέμα είναι και τα οφειλόμενα από τα ταξίδια του 2023, από τα ταξίδια δηλαδή της περσινής σεζόν, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον γερμανικό τουριστικό πρακτορείο να οφείλει σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας περί τα 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα χρέη αφορούν κυρίως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και όχι τις μεγαλύτερες, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ο γερμανικός τουριστικός βραχίονας διατηρεί και δικά του ξενοδοχεία στην χώρα μας και το ζητούμενο είναι τι θα γίνουν τώρα αυτά.

Πηγήimerisia.gr

τουρισμόςειδήσειςπτώχευσηοικονομίαΚολοσσόςτουρίστεςειδήσεις τώρα