Travel|04.06.2024 18:26

Πρόεδρος fedHATTA στο ethnos.gr: Καμία βλάβη στον ελληνικό τουρισμό από το «κανόνι» του FTI

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Καμία οικονομική ή άλλη ζημιά δεν θα προκύψει στον ελληνικό τουρισμό από το «κανόνι» που βάρεσε ο γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός FTI, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο φέρνει περίπου 300.00-380.000 τουρίστες στη χώρα μας.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, σημειώνοντας ότι ο FTI δεν αποτελεί έναν κολοσσό στο αντικείμενό του σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά έναν μεγάλο διοργανωτή τουριστικών εκδρομών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την Thomas Kook, η οποία κατέρρευσε πριν από περίπου πέντε χρόνια και προκάλεσε διάφορες αρνητικές συνέπειες.

Κατά τον κ. Τσιλίδη, οικονομική ζημιά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα ελληνικά ξενοδοχεία, αφού οι tour operators δίνουν προκαταβολές από την προηγούμενη χρονιά για τις προκρατήσεις των δωματίων, ενώ τα όποια κενά προκύψουν από τους τουρίστες που θα έφερνε στη χώρα μας η FTI, θα καλυφθούν από άλλους επισκέπτες ή ακόμα και από τους ίδιους, οι οποίοι πιθανότατα θα έρθουν στην Ελλάδα με άλλον ταξιδιωτικό οργανισμό.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλίδης, βάσει κοινοτικής οδηγίας οι οργανωμένες εκδρομές είναι ασφαλισμένες, οπότε οι ζημιωμένοι από το «κανόνι» της FTI αλλοδαποί τουρίστες θα αποζημιωθούν και θα προγραμματίσουν ένα καινούργιο ταξίδι.

«Να ξεκινήσουμε από το βασικό ότι η FTI δεν αποτελεί έναν παγκόσμιο κολοσσό αλλά έναν μεγάλο διοργανωτή τουριστικών εκδρομών. Στην Ευρώπη υπάρχει κοινοτική οδηγία, η οποία εναρμονίζεται στην κάθε χώρα – μέλος και λέει ότι τα οργανωμένα ταξίδια πρέπει να είναι ασφαλισμένα για πλημμελή εκτέλεσή τους ή και για την ανάγκη επαναπατρισμού των ταξιδιωτών, αν αυτή προκύψει. Αν, δηλαδή, προκύψει κάτι απρόοπτο, οι αρμόδιοι φορείς στην κάθε χώρα είναι υποχρεωμένοι να επαναπατρίσουν τους ταξιδιώτες στον προβλεπόμενο χρόνο. Άρα οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στον τόπο τους και τόσο αυτοί όσο και όσοι έκλεισαν το επόμενο διάστημα κάποιο ταξίδι με τον FTI, θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και θα σχεδιάσουν καινούργια εκδρομή με άλλον tour operator. Επίσης, μπορεί να δεχτούν ένα προσφερόμενο σε αυτούς ταξίδι με βάση την κοινοτική οδηγία», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.

«Σημαντικό ότι έγινε αρχές Ιουνίου»

Κατά τον πρόεδρο της fedHATTA, είναι θετικό και το γεγονός ότι η κατάρρευση του FTI έγινε στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή πολύ νωρίς στην τουριστική σαιζόν, με αποτέλεσμα να είναι μικρός ο αριθμός των τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου οργανισμού.

«Δεν θα δημιουργηθεί βλάβη στον τουρισμό μας και εξαιτίας του γεγονός ότι σήμερα είναι μικρός ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας μέσω του FTI. Αν είχαμε το ‘’κανόνι» τον Αύγουστο, σίγουρα θα ήταν πιο βαρύ το πλήγμα, ενώ τώρα είναι αντιμετωπίσιμο. Αυτήν τη στιγμή ακυρώσεις δεν έχουμε και το επόμενο διάστημα, τα όποια κενά προκύψουν, σε ό,τι αφορά την άφιξη επισκεπτών, θα καλυφθούν με άλλους τουρίστες. Για τα ξενοδοχεία δεν υπάρχει καμία οικονομική ζημιά, αφού οι προκαταβολές προπληρώνονται από την προηγούμενη χρονιά. Γενικώς μπορούμε να πούμε ότι βλάβη που να μετριέται με κόστος δεν υπάρχει για τον ελληνικό τουρισμό. Ζημιά υπάρχει μόνο στα… αυτιά του κόσμου ότι δήθεν θα χάσουμε χιλιάδες τουρίστες», σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι η αγορά ήξερε ότι ο TFI βρισκόταν σε φάση αναμόρφωσης της εταιρείας και άρα ήταν προετοιμασμένη και υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε απλώς σε μία μεταβατική περίοδο και ότι πολύ σύντομα η αγορά θα βρει το βηματισμό της.  

ακυρώσειςτουρίστεςFedHATTAξενοδοχεία