Travel|24.06.2024 22:31

Σικελία: Σε αυτό το πανέμορφο χωριό διατίθενται εγκαταλελειμμένα σπίτια από… 1 ευρώ!

Newsroom

Δεν είναι λίγες οι πόλεις και τα χωριά στην Ιταλία που προσπαθώντας να προσελκύσουν νέους κατοίκους τα τελευταία χρόνια, πωλούν εγκαταλειμμένα σπίτια με τιμές που ξεκινούν από ...ένα ευρώ!

Ένα από αυτά, το χωριό Σαμπούκα της Σικελίας ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί μια τρίτη παρτίδα, αυτή τη φορά με τιμές εκκίνησης 3 ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από 3 δολάρια. «Οι ξένοι συρρέουν για να αγοράσουν τα σπίτια μας, έχει γίνει επιτυχία μέχρι στιγμής» λέει στο CNN ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Giuseppe Cacioppo

Ο Cacioppo ενθαρρύνει τους πιθανούς αγοραστές που κατευθύνονται στην περιοχή να επισκεφθούν την πόλη και να ελέγξουν τα περίπου 12 σπίτια που διατίθενται προς πώληση αυτή τη φορά.

«Η χρονική στιγμή είναι ιδανική», λέει. «Οι τουρίστες και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία και όσοι σχεδιάζουν ένα ταξίδι την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούν να έρθουν να ρίξουν μια ματιά».

Οι αρχές της Σαμπούκα πήραν στην κατοχή τους τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της πόλης μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1969. Η φυσική καταστροφή οδήγησε τους ντόπιους σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους άδεια σπίτια.

«Η κυβέρνηση της Ρώμης ενέκρινε τότε έναν ειδικό νόμο για την αναβίωση της Σαμπούκα που παραχωρούσε στο δημαρχείο την κυριότητα των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, οπότε μπορούμε να τα διαθέσουμε όπως θέλουμε και δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι φορείς», λέει ο Cacioppo.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία πώλησης είναι πολύ ταχύτερη, καθώς οι τοπικές αρχές δεν χρειάζεται να συνδέουν τους ιδιοκτήτες με τους αγοραστές.

Οι κατοικίες που προσφέρονται αυτή τη φορά αποτελούνται από μονοκατοικίες, με δύο ή τρία υπνοδωμάτια, 50 έως 80 τετραγωνικών μέτρων, χτισμένες με χρυσοκάστανες πέτρες και απλωμένες σε έναν ή τρεις ορόφους.

Πολλά διαθέτουν σιδερόφρακτα μπαλκόνια με θέα σε πλακόστρωτα σοκάκια και πανοραμικές βεράντες, καθώς και αυθεντικές παλιές ξύλινες πόρτες με πράσινο χρώμα και διακοσμημένες καμάρες και παράθυρα.

Πρόθυμοι να επωφεληθούν από την υψηλή ζήτηση, οι ντόπιοι έσπευσαν να πουλήσουν γκαράζ ή παλιές εγκαταλελειμμένες σοφίτες.

Σαμπούκα ή αλλιώς Μικρή Αμερική

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν παρασυρθεί σε αυτό το απομακρυσμένο σημείο της Σικελίας, που βρίσκεται μακριά από τα τουριστικά πλήθη, είναι από τις ΗΠΑ.

Αυτό έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας «Μικρής Αμερικής», με τους περισσότερους κατοίκους να μιλούν πλέον κάποια αγγλικά με σικελική προφορά, ακόμη και οι ηλικιωμένοι.

Οι ξένοι μπορεί να ήταν σπάνιο θέαμα εδώ πριν από το 2019, αλλά τώρα έχουν γίνει μέρος του τοπίου, αστειεύεται ο Cacioppo, με μια σημαντική κοινότητα ομογενών να αποκαλεί πλέον το Σαμπούκα σπίτι της.

Πέρυσι, το δημαρχείο άνοιξε χώρους απομακρυσμένης εργασίας για να προσελκύσει τους παγκόσμιους ψηφιακούς εργαζόμενους, προσφέροντας δωρεάν διαμονή και ενισχύοντας τη σύνδεση Wi-Fi σε όλα τα στενά σοκάκια.

«Η πόλη μας είναι τώρα σίγουρα στον χάρτη», λέει ο Cacioppo.

Και τα ψιλά...γράμματα

Τα σπίτια της Σαμπούκα που θα βγουν σε δημοπρασία στο πλαίσιο αυτού του τελευταίου σχεδίου θα πωληθούν στον πλειοδότη, ενώ η νικητήρια προσφορά θα τοποθετηθεί σε σφραγισμένο φάκελο και θα ανοιχθεί ενώπιον δικαστή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Όσοι λαμβάνουν μέρος στη δημοπρασία υποχρεούνται να καταβάλουν εγγυητική προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ (περίπου 5.430 δολάρια).

Εάν χάσουν την προσφορά, το ποσό θα τους επιστραφεί αμέσως. Αν όμως κερδίσουν, τα 5.000 ευρώ θα γίνουν αυτόματα εγγύηση της εγγύησης της προκαταβολής τους. Οι κανόνες του προγράμματος προβλέπουν ότι οι αγοραστές πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης των σπιτιών τους εντός τριών ετών, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την εγγύηση της εγγύησης της προκαταβολής τους.

Ωστόσο, το δημαρχείο ήταν μέχρι στιγμής ελαστικό ως προς τις προθεσμίες λόγω της πανδημίας, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19.

Στις προηγούμενες πωλήσεις, τα σπίτια πωλήθηκαν τελικά σε τιμές μεταξύ 1 και 25.000 ευρώ (περίπου 27.133 δολάρια,) με τα περισσότερα να πωλούνται μεταξύ 5.000 ευρώ (περίπου 5.426 δολάρια) και 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν φωτογραφίες και περιγραφές των διαθέσιμων σπιτιών, καθώς και έντυπα αιτήσεων, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημαρχείου.

κατοικίεςδημοπρασίαΙταλίαειδήσεις τώραΣικελία