Travel|13.07.2024 07:20

Ταξίδι-αστραπή σε Ηλεία και Αχαΐα: Γεύσεις, μνημεία, βουτιές και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα

Χριστίνα Τσαμουρά

Η σύντομη επίσκεψη σε Ηλεία και Αχαΐα είχε απ’ όλα: είχε τοπικές γεύσεις και καλό κρασί, είχε ιστορία και πολιτισμό, είχε στιγμές ξεκούρασης με τα βλέμματα καρφωμένα στη θάλασσα σε παραλιάρες που δεν βούλιαζαν από ομπρελοξαπλώστρες και εκδρομή στα όρη και τα ψηλά βουνά. Τι προλάβαμε να κάνουμε μέσα σε ένα σκάρτο τριήμερο; Αρκετά μεν, πλην ελάχιστα μπροστά σε όσα προσφέρει η ευρύτερη περιοχή.

Ξενάγηση στο οινοποιείο Αchaia Clauss

Μια επίσκεψη στο οινοποιείο Αchaia Clauss μετατρέπεται σε ατμοσαφαιρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία των Πατρών και της ελληνικής οινοποίησης του 19ου και 20ού αιώνα. Ένα τέταρτο μακριά από την Πάτρα, στο Πετρωτό, ψηλά στο λόφο με τα κυπαρίσσια δεσπόζει ένα ολόκληρο οινοκάστρο, το μοναδικό της Ελλάδας, που αποτελεί ταυτόχρονα και το παλιότερο οινοποιείο της χώρας, καθώς οινοποιεί από το 1861. Εδώ γεννήθηκε η εμβληματική Μαυροδάφνη Πατρών, εδώ και το θρυλικό κρασί «Δεμέστιχα» με το οποίο ύψωσαν τα ποτήρια τους γενιές και γενιές ντόπιων και ξένων. Πέτρινα κτίρια, πύργοι, θεόρατα δρύινα βαρέλια σκαλιστά, σκοτεινά, υγρά κελάρια και μια ηλιόλουστη έπαυλη, αφηγούνται ιστορίες 170 χρόνων εμπορικής, πολιτικής, κοινωνικής και οινικής ζωής σα σπουδαίο μυθιστόρημα εποχής. Παρεμπιπτόντως, οι λάτρεις της ιστορίας και του οίνου ας έχουν στο νου τους ότι κυκλοφόρησε το νέο, πολύ αξιόλογο βιβλίο του Νίκου Μπακουνάκη «Γκούτλαντ - Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» από τις Εκδόσεις Πόλις. 

> Info: Αchaia Clauss

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Βρεθήκαμε και στη βόρεια είσοδο της πόλης, όπου στέκεται επιβλητικό το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών -ένα από τα πλέον σύγχρονα της χώρας. Στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτήριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη (την παράσταση κλέβει εξωτερικά ο σαφαιρικός θόλος από τιτάνιο). Με τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση (αφιερωμένες στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, αλλά και στα νεκρικά/ταφικά έθιμα και κτερίσματα) και μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, το μουσείο φιλοξενεί αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πάτρας και της δυτικής Αχαΐας από όλο το φάσμα της αρχαιότητας (3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.). Το «στήσιμο» των εκθεμάτων εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς ακολουθεί τις πιο μοντέρνες μουσειακές πρακτικές με επιλεγμένα εκθέματα να μην κλείνονται σε προθήκες αλλά να δεσπόζουν ελεύθερα στο χώρο καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

> Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Επίσκεψη στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Μετά το σύντομο πέρασμά μας από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων με αφορμή το Φεστιβάλ Χελμού Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας της Πελοποννήσου, η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, σου κόβει την ανάσα όταν πρωτοαντικρίζεις την οκταόροφη, σήμερα, κατασκευή να «κρέμεται» στην απόκρημνη χαράδρα του Βουραϊκού στα 940 μ. Είναι από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας και σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 362 από τους αδελφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, οι οποίοι ανακάλυψαν την εικόνα της Παναγίας στο σπήλαιο, με τη βοήθεια της οσίας Ευφροσύνης. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λπ.

Βουτιές στα κρυστάλλινα (εντελώς όμως) νερά του Ιονίου

Απολαύσαμε ευεργετικά κρύες και βαθιά αναζωγονητικές βουτιές στα απίθανα νερά του Ιονίου. Για την ακρίβεια στη μεγάλη αμμουδερή παραλία των Σαβαλίων Ηλείας που ξεδιπλώνεται πίσω από ένα δροσερό πευκοδάσος με ηλιοβασιλέματα που προκαλούν δέος. Την ανακαλύψαμε κατά τη επίσκεψή μας στο νέο πεντάστερο Grand Elis Hotel & Spa Resort. Κρυμμένο πίσω από το σκιερό δάσος με τα ψηλόλιγνα δέντρα λίγα μέτρα από τη μεγάλη, αμμουδερή παραλία, άνοιξε τις πύλες του πολύ πρόσφατα. Μια πραγματική όαση γαλήνης και ηρεμίας που οφείλεται τόσο στην προνομιακή του θέση και την «ήσυχη», κομψότατη αισθητική του, όσο και στον adults-only χαρακτήρα του. Βρεθήκαμε εκεί για να πάρουμε μια γεύση του νέου υπό δοκιμή μενού του.

Δείπνο στο εστιατόριο του Grand Elis Hotel & Spa Resort

Το εστιατόριο του Elis αναζητεί το νέο του βηματισμό του στα μονοπάτια μιας παλιάς και νέας ελληνικότητας. Ανοιχτό σε όλους και όχι μόνο στους διαμένοντες στο συγκρότημα ποντάρει στο στοίχημα της τοπικότητας με την επιμέλεια του Παρασκευά Δρε. Ο σεφ είναι γνωστός για την εκτενή έρευνά του με τοπικές συνταγές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και για την παθιασμένη του προσπάθεια αναβίωσης του αρχαιοελληνικού γάρου. Ορεκτικά και κυρίως πιάτα με βάση το ψάρι, το αρνί, τον κόκορα, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τους καρπούς και τα φρέσκα λαχανικά για τα οποία φημίζεται η Ηλεία με δημιουργικές πινελιές που σέβονται την ουσία της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης δίνουν σε πρώτη φάση το ταυτοτικό στίγμα του υπό διαμόρφωση μενού, που συνεχίζει να δουλεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωινό του Grand Elis Hotel & Spa Resort πρόκειται να ενταχθεί -αν δεν το έχει ήδη κάνει- στο Olympian Breakfast, μια έξτρα πιστοποίηση εντοπιότητας και γαστρονομικής ποιότητας που παρέχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

> Info: Grand Elis Hotel & Spa Resort

Σχετικά με το Olympian Breakfast o αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εξήγησε κατά τη διάρκεια του δημοσιογραφικού ταξιδιού ότι είναι πρωτοβουλία ενίσχυσης της γαστρονομίας της ευρύτερης περιοχής και παρέχεται σε επίλεκτες τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που σερβίρουν πρωινό με σύγχρονα standards ποιότητας εμπλουτισμένο με διαλεχτά τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα και συνταγές από την τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Σακελλαρόπουλος, επιπλέον, εξήρε τις ομορφιές των περιοχών της αρμοδιότητάς του, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τους τρόπους με τους οποίους η Περιφέρεια προσπαθεί να τις ενισχύσει ως τουριστικούς προορισμούς.

Φαγητό σε Κουρούτα, Καλάβρυτα και Ρίο

Ακόμη προλάβαμε να δειπνίσουμε στην παραλία της Κουρούτας στο Axilleion Mare Restaurant με ολόφρεσκες θαλασσινές νοστιμιές και τη θάλασσα στο πιάτο, να γευματίσουμε στον Δημοριρή στο Ρίο με γενναίες μερίδες ελληνικής κουζίνας μπροστά στην παραλία, να γευτούμε υπέροχα πιάτα με ντόπια, φημισμένα υλικά (φασόλια κερτεζίτικα με τα μάραθα, βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, αγριόχοιρο με οξύμελο και φακές) στο Σπίτι της Μαριώς και να τσακίσουμε ασυναγώνιστο γαλακτομπούρεκο Grand Chalet απέναντι από το Μέγα Σπήλαιο. Ήταν μια καλή αρχή...

ΠάτραξενοδοχείοΡίομουσείαΑχαΐαΗλείαταξίδιεστιατόρια