Travel|09.07.2024 06:00

Φορμίκουλα: Το άγνωστο νησί που φιλοξενεί τον πυκνότερο πληθυσμό φώκιας στην Ελλάδα

Newsroom

Το νησάκι Φορμίκουλα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Μεγανησίου και νοτιοδυτικά των νησιών Καστός και Κάλαμος.

Πρόκειται για ένα βραχώδες μικρό ακατοίκητο νησάκι που ανήκει στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων Νήσων, στο οποίο ανήκουν και τα γνωστότερα γειτονικά του νησιά, Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός.

Λίγα λόγια την Φορμίκουλα

Και ενώ η Φορμίκουλα είναι ήδη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, η iSea, από κοινού με το διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο Tethys, τον Δήμο Λευκάδας και το ίδρυμα Blue Marine Foundation, κάνουν λόγω για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας 400 μέτρων γύρω από τη νησίδα, ώστε να προστατευθεί το μέλλον αυτής της θαλάσσιας περιοχής, αναφέρει το travel inspiration.

Ένας από τους κυριότερους λόγους αυτής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι πως τα τελευταία χρόνια το νησί φιλοξενεί τον πυκνότερο πληθυσμό φώκιας στην Ελλάδα, σε αναλογία πάντα με το μέγεθός της.

Η Φορμίκουλα μάλιστα, αποτελεί Ειδική Περιοχή Διατήρησης (SAC) της Monachus Μonachus και περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο Σημαντικών Θαλάσσιων Περιοχών για τα Θηλαστικά της IUCN, όντας βασικός βιότοπος αναπαραγωγής, ανάπαυσης και διατροφής τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως την τελευταία δεκαετία, μέσω του προγράμματος Ionian Dolphin Project, έχουν φωτοαναγνωρίστει περισσότερες από 30 φώκιες του απειλούμενου αυτού είδους.

φώκιαειδήσεις τώρανησιά