Travel|20.07.2024 07:00

Απόδραση στο Γύθειο – Όσα όμορφα σε περιμένουν στην «πύλη της Μάνης» με τη νησιωτική αύρα

Χριστίνα Τσαμουρά

Σκάρτες τρεις ωρίτσες από Αθήνα με οδήγηση σε δρόμο καλό και άνετο σε χωρίζουν από το Γύθειο και τη θαλασσινή ομορφιά του. Το ιστορικό λιμάνι και γραφική πολιτεία της Ανατολικής Μάνης με την αρχοντιά του, τη νησιωτική του αύρα, την όμορφη φύση του και τις μεγάλες τριγύρω παραλίες θα σε κάνει να ξεχάσεις μονομιάς την πιεστική καθημερινότητα της πόλης. Αν αναρωτιέσαι τι μπορείς να απολαύσεις, να δεις και να γευτείς ένα τριήμερο στο Γύθειο, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω... 

Δροσερές βουτιές και κολύμπι σε παραλιάρες 

Έχεις αρκετές και καλές επιλογές για μπάνιο στο Γύθειο, αλλά καμία με τα πόδια, εφόσον μένεις στην πόλη. Η Σελινίτσα απέχει γύρω στα 4 χιλιόμετρα, είναι οργανωμένη, με beach bars και ξενοδοχεία που βγάζουν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες τους. Στα 4 χιλιόμετρα απ' την άλλη μεριά, προς το νότο, η παραλία Μαυροβουνίου με γαλάζια σημαία θεωρείται μία από τις ομορφότερες και καθαρότερες -εδώ επιλέγουν οι απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta να γεννήσουν τα αυγά τους. Λίγο πιο μακριά προς βορρά, στα 6 χιλιόμετρα, απλώνεται η αμμουδερή, μη οργανωμένη παραλία Βαλτάκι, διάσημη για το ...ινσταγκραμικό Ναυάγιο που την έχει μετατρέψει σε hot spot. Η παραλία Βαθύ, πιο μακρινή, αξίζει κι αυτή τα 13 χιλιόμετρα όμορφου και καθόλου δύσκολου εξοχικού δρόμου που θα διανύσεις από το Γύθειο για να βρεθείς στην αμμουδερή της αγκαλιά: ελάχιστες ξαπλώστρες σε μεγάλη ακτογραμμή με πεύκα και αλμυρίκια εγγυώνται ονειρεμένες βουτιές, ξάπλες και διάβασμα βιβλίου (εντάξει, και λίγο σκλοράσιμα κινητού). Τέλος, σε απόσταση σχεδόν 20 χιλιομέτρων από το Γύθειο θα βρεις το Σκουτάρι με ταβερνάκι που βγάζει τραπέζια στην άμμο.

Ονειρεμένη διαμονή στο ολοκαίνουριο YeeOn

Το YeeOn είναι η τέλεια επιλογή για διαμονή χαλάρωσης και ευεξίας στην καρδιά του Γυθείου. Το γοητευτικό κτίριο, χαρακτηριστικό της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, που κλέβει με την όψη του τις πρώτες εντυπώσεις, κρύβει μέσα του ένα απίθανο, τετράστερο μπουτίκ ξενοδοχείο με μαγευτική θέα στη θάλασσα από κάθε του δωμάτιο. Το ξεχωριστό living-well hotel στέκει στην τέλεια θέση, στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού, γεγονός που σου επιτρέπει να κάνεις τα πάντα εντός Γυθείου με τα πόδια.

Τα δωμάτιά του, εξοπλισμένα πλήρως για διαμονή υψηλού επιπέδου με «ήσυχη», eco-friendly αισθητική διαθέτουν όλα ιδιωτική καμπίνα χαμάμ. Το μεγάλο μυστικό όμως του YeeOn για απόλυτο ριλάξ και αναζωογόνηση είναι η θολωτή πέτρινη αίθουσα με την εσωτερική πισίνα-jacuzzi που φωλιάζει στη «σκιά» επιβλητικού, γρανιτένιου βράχου. Όσο για το ανοιχτόκαρδο, μεσογειακό μπιστρό στο ισόγειο, το Yee All-Day Bistro, το αρχικό μενού του οποίου επιμελήθηκε ο σεφ Γιάννης Μπρατσολιάς, θα σε ξετρελάνει με πιάτα όπως η μανιάτικη καρμπονάρα και η pinsa με σύγκλινο Μάνης και κατσικίσιο τυρί. Δοκίμασέ τα με ένα κρασί τοπικού οινοποιείου ή ένα signature κοκτέιλ του μπιστρό μπροστά στη θάλασσα, καθώς θα πέφτει η νύχτα. Το πρωί και το μεσημέρι σερβίρεται εδώ πλούσιο πρωινό με τοπικές γεύσεις και ολόφρεσκα υλικά και brunch. Μια εμπειρία διαμονής πολλών αστέρων που απογειώνει η φιλικότητα, το προσωπικό ενδιαφέρον και η ευγένεια της Μάρθας, του Πάνου, της Κατερίνας και όλης της ομάδας του YeeOn προς τους φιλοξενούμενους και τις φιλοξενούμενές τους.

Info: YeeOn Living-Well Boutique City Hotel | Βασ. Παύλου 33, Γύθειο | T. +30 27330 23452 | yeeonhotel.com | Virtual tour εδώ | FB: YeeOn Boutique City Hotel GythioIG: @yeeonboutiquecityhotelgythio

Απολαυστικές βόλτες, περατζάδα και απογευματινά σεργιάνια

Νωρίς το πρωί ή τα απογεύματα, βόλταρε στα στενοσόκακα ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, λουλουδιασμένα δρομάκια και πετρόχτιστα σπίτια με κεραμίδια που γεμίζουν το βλέμμα πανέμορφες εικόνες. Αδύνατον να μην εντοπίσεις από το πρώτο σου σεργιάνι το χαρακτηριστικό τοπόσημο -και καμάρι του Γυθείου- το δημαρχείο του. Σχεδιασμένο από τον Βαυβαυρό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ (Ernst Ziller) χτίστηκε το 1891 και προφανώς είναι διατηρητέο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Περπάτησε (πας και με αυτοκίνητο) ως το νησάκι της Κρανάης ή Μαραθονήσι (κάποτε πνιγόταν όντως στα μάραθα), όπου ο μύθος θέλει τον Πάρι και την Ωραία Ελένη να καταφεύγουν εδώ ως παράνομο ζευγάρι πριν ξεκινήσουν για την Τροία. Το νησάκι, που συνδέται με τη στεριά μια στενή λωρίδα γης 150 μ., είναι χαρακτηρισμένο αρχαιολογικός χώρος. Αν αγαπάς τους παλιούς φάρους, εδώ θα ανακαλύψεις έναν υπέροχο, οκτάγωνο, πετρόχτιστο που πρωτολειτούργησε το 1859, έσβησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε το 1949. Θα δεις ακόμη τον πύργο του Μπέη της Μάνης Τζαννετάκη Γρηγοράκη, άλλο ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο (1829), στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνικό Μουσείο Μάνης. 

Μία και μοναδική παράσταση στο Αρχαίο Θέτρο Γυθείου

Μόλις 850 μέτρα χωρίζουν το YeeOn από το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου στα βόρεια της σημερινής πόλης. Χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή (2ος αιώνας μ.Χ.) και ανακαλύφθηκε το 1891 από τον αρχαιολόγο Ανδρέα Σκια, σχεδόν ολόκληρο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής. Αν μάλιστα τυχαίνει να είσαι εδώ την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, στις 7.30 μ.μ., μπορείς να δεις Αριστοφάνη. Πρόκειται για το έργο Πλούτος σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Η παράσταση ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου από το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Σωματίο Διάζωμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με τα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας».

Τριπλέτες, σύγκλινα, ουζάκια και βραδινά ποτά

Του Γυθείου του πηγαίνει το ουζάκι με θαλασσινούς μεζέδες γιατί θα το πίνεις αγναντεύοντας ψαρόβαρκες, το Μαραθονήσι και τον Λακωνικό Κόλπο. Not bad at all. Στο λιμανάκι θα βρεις κλασικά ουζερί όπως η Τράτα αλλά και εστιατόρια αναβαθμισμένης ψαροφαγίας όπως το Saga. Αν ονειρεύεσαι ένα μπουκάλι καλό κρασί και μεσογειακές γεύσεις με θέα στη θάλασσα πήγαινε στο Yee All-Day Bistro. Μετά το μπάνιο στο Βαθύ, αναζήτησε την Ταβέρνα της κυρά Μαρίας -είναι η απόλυτη, εξοχική ταβέρνα χωμένη μέσα στα χωράφια και στα λιόδεντρα. Την παράδοση της κυρά Μαρίας, που κρατάει από το 1975, συνεχίζει σήμερα ο κύριος Γιώργος, ο γιος της, με την οικογένειά του. Σερβίρουν ωραίο ελληνικό, σπιτικό φαγητό (μαυρομάτικα με χόρτα και ντομάτα, σουτζουκάκια φουλ στο κύμινο, κολοκυθοκεφτέδες) σε σκιερά τραπέζια κάτω από την κληματαριά και πάνω στο χαλίκι με εξαιρετικές τιμές. Για τον καγιανά της και τα κεφτεδάκια της φημίζεται η Ταβέρνα της Ματούλας στο χωριό Μαυροβούνι (προσοχή, όχι στην παραλία). Για βραδινά ποτά κάνε ένα πέρασμα από το ζωηρό στενό της Λαρυσσίου όπου βρίσκονται μαζεμένα μπαράκια και cafe.

Εννοείται ότι έτσι για το ροκ και το localization θα δοκιμάσεις και μανιάτικο σουβλάκι, την περίφημη τριπλέτα, στο ομώνυμο μαγαζί ή όπου αλλού την πετύχεις στο Γύθειο: αποτελείται από μια (χειροποίητη) τραβηχτή πίτα Μάνης, ένα καλαμάκι χοιρινό και ένα μεγάλο κομμάτι τυρί.

Τοπικά γλυκά και σνακ: η ώρα του λαλαγγιού, του παστελιού και της γαλατόπιτας

Δυο λογιών απίθανα λαλάγγια (χοντρούτσικα και αφράτα, αλλά και λεπτά, τραγανά σαν κριτσίνια) θα βρεις στο Φούρνο Εμμανουηλίδη -οφίσιαλ νέιμ «Αρτογλυκίσματα»- η κυρία Χριστίνα διαθέτει μια εξαιρετική γκάμα ζυμωτών στο μαγαζί της μεταξύ των οποίων φανταστική πελοποννησιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο σε ταψάκι. Για παστέλι θα τραβήξεις προς το ιστορικό Παστελοποιείο Μανωλάκου, το οποίο βρίσκεται εκεί από το 1902, τότε δηλαδή που σερβίριζαν το παστέλι σε πορσελάνινο πιατάκι με κρύο νερό από την μπρούτζινη βρύση που υπάρχει μέχρι σήμερα.

«Το ζαχαροπλαστείο ήταν γεμάτο μαρμάρινα τραπεζάκια, από τα οποία έχουμε καταφέρει να διασώσουμε τρία και τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού», μου είχε πει η κ. Μανωλάκου, την τελευταία φορά που την είδα, δείχνοντάς τα μου που στέκουν στο κέντρο του μαγαζιού. Αν σου αρέσουν οι χώροι που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, κάνε οπωσδήποτε την επίσκεψή σου.

ΜάνηΛακωνίαΓύθειοφαγητόΛακωνική Μάνηεστιατόρια