Travel|25.09.2024 07:20

Το χωριό που θα λατρέψουν οι φυσιολάτρες και στέκεται δίπλα στις πύλες του Άδη

Newsroom

Η Γλυκή είναι ένα «καταπράσινο» χωριό στον δήμο Σουλίου, που θα λατρέψουν οι φυσιολάτρες. Η ομορφιά του μόνο τυχαία δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι από εκεί περνάει ο Αχέροντας με τα κρυστάλλινα νερά του.

Η Γλυκή βρίσκεται στο ΝΑ. τμήμα της άλλοτε επαρχίας Μαργαριτίου στο δρόμο Παραμυθιάς - Πρέβεζας και σε υψόμετρο 80 μ. Ανατολικά του χωριού υψώνονται τα Όρη Παραμυθιάς, ενώ δυτικά ρέει ο ποταμός Αχέροντας. Πρόκειται για ένα πεδινό χωριό, που ο πληθυσμός του ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία, με τη γεωργία και τη ριζοκαλλιέργεια.

Η άγνωστη ιστορία με τον δράκο

Ο Άγιος Δονάτος σύμφωνα με τη χριστιανοσύνη έκανε ένα από τα θαύμα του στην περιοχή, σκοτώνοντας έναν δράκο, ο οποίος είχε φωλιάσει στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους. Ο Άγιος αφού απάλλαξε τους κατοίκους από τον δράκο, ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα θεωρείται ότι το χωριό ονομάστηκε Γλυκή

Οι πύλες του Άδη 

Λόγω της εγγύτητας του με τον Αχέροντα συνηθίζει να λέγεται ότι στέκεται στις Πύλες του Άδη. Από την αρχαιότητα ο Αχέροντας παρέπεμπε σε κάτι τρομακτικό, αυτό αποτυπώνεται και στην ονομασία του, που προέρχεται από τη λέξη  «?χος», που περιγράφει τη βαθιά θλίψη και τον θρήνο.

Με την πάροδο των χρόνων επικράτησε ο μύθος ότι αποτελεί τον δρόμο για τον κάτω κόσμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μυθολογία κάθε ψυχή πλήρωνε ένα οβολό για να περάσει από το πορθμείο του Χάροντα και να φτάσει στον Άδη.

Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Κατά τον Όμηρο, σε εκείνο το σημείο, «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών». Σήμερα βέβαια η περιοχή δε θυμίζει σε τίποτα κάτι σκοτεινό και άσχημο μιας και χιλιάδες κόσμου ετησίως περνούν από εκεί, κάνουν βόλτα ή βαρκάδα στα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά του Αχέροντα!

δράκοςχωριόειδήσεις τώραποταμόςΣούλι