Travel|20.10.2024 13:43

Παμουκκαλέ: Το βαμβακένιο κάστρο με τις κατάλευκες πλαγιές και τις ιαματικές πισίνες που ήταν must visit από την αρχαιότητα

Newsroom

To Παμούκκαλε στην Τουρκία από μακριά θυμίζει χιονοδρομικό κέντρο, με έναν καταρράκτη από αστραφτερές λευκές πλαγιές και τουρίστες στην κορυφή, που ετοιμάζονται να κατέβουν την κοιλάδα, κάνοντας σκι. Γιατί, λοιπόν, δεν λιώνει αφού οι θερμοκρασίες στα μέσα του καλοκαιριού πλησιάζουν τους 37 βαθμούς Κελσίου;

Η απάντηση είναι ότι αυτό το ασυνήθιστα, όμορφο θαύμα, που βρίσκεται βαθιά στους ηλιοκαμένους λόφους της νοτιοδυτικής Τουρκίας, δεν είναι χιόνι. Στην πραγματικότητα, το νερό από το οποίο σχηματίζεται, βρίσκεται σε σημείο βρασμού. Από την άλλη οι επισκέπτες που περιφέρονται στα ανώτερά υψόμετρα, στην πραγματικότητα, δεν πάνε πουθενά, είναι εκεί για να απολαύσουν τη θέα ή για να κάνουν κουπί στις εξαιρετικά φωτογενείς πισίνες.

Hot spot πολύ πριν εφευρεθεί το instagram 

Οι ασβεστολιθικές πλαγιές και οι πισίνες από τραβερτίνη του Παμούκκαλε, γεμάτες με γαλαζοπράσινο μεταλλικό νερό. Τη χρυσή ώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες για το Instagram. Αλλά το Παμούκκαλε ήταν πόλος έλξης για τουρίστες πριν την εποχή του διαδικτύου και πριν εφευρεθούν τα social media. Οι αρχαίοι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να συρρέουν στην περιοχή για να κάνουν λουτρά.

Σήμερα, το Παμούκκαλε και η αρχαία πόλη της Ιεράπολης, αποτελούν μνημείο προστατευόμενης κληρονομιάς της UNESCO. Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν εκεί κάθε χρόνο με πούλμαν, συνηθίζουν να περνούν μόνο λίγες ώρες αλλά αξίζει να περάσετε μία τουλάχιστον ημέρα σε αυτή την ιστορική, γεωλογική, παιδική χαρά.

Μπείτε από τη Νότια Πύλη - τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ. Κοντά στην είσοδο δεν υπάρχουν πολλά να δείτε πέρα από ορισμένες αναποδογυρισμένες στήλες, οι οποίες δεν αποτελούν ασυνήθιστο θέαμα σε αυτή την πλευρά της Τουρκίας. Μετά από 10 λεπτά περπάτημα μια σειρά από δέντρα εμφανίζονται στην άκρη του οροπεδίου. Ακόμα κι αν είστε προετοιμασμένοι για αυτό που θα ακολουθήσει, η θέα του λευκού τοπίου δεν μπορεί παρά να σας αφήσει έκθαμβους. 

Παμουκκαλέ ή αλλιώς το βαμβακένιο κάστρο 

Ανά τους αιώνες ο ασβεστίτης που αναβλύζει από τα ιαματικά νερά έχει αναδιαμορφώσει την πλαγιά, δημιουργώντας αναβαθμίδες, από τις οποίες πήρε και το όνομα Παμούκκαλε, που σημαίνει  βαμβακένιο κάστρο.

Οι αναβαθμίδες κάποτε φιλοξενούσαν μυριάδες φυσικές κατά γαλανές πισίνες. Οι περισσότερες από αυτές είναι πλέον άδειες από νερό και εκτός ορίων, έτσι επισκέπτες συχνά διαμαρτύρονται ότι οι πιο παλιές φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Είναι όμορφο, αλλά δεν υπάρχει τόσο πολύ νερό όσο περίμενα», λέει η Mary Huang, τουρίστρια από το Guangzhou της νότιας Κίνας, ποζάροντας για μια φωτογραφία στην άκρη μιας από τις πισίνες. «Η θέα όμως είναι πανέμορφη».

Υπάρχει πλήθος εντυπωσιακών, γαλήνιων πισίνων, που χύνονται στην άκρη του λόφου, και όπου μπορείτε να διασκεδάσετε, κάνοντας κωπηλασία ή να  ξαπλώσετε στα ρηχά και πασαλειφτείτε με λάσπη, που λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι επισκέπτες προκειμένου να εξερευνήσουν τις αναβαθμίδες θα πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους. Οι βράχοι είναι άβολοι και κάπως ολισθηροί σε ορισμένα σημεία, αλλά δεν θα σας πάρει πολλή ώρα για να φτάσετε στην πρώτη σειρά όπου τα πόδια βυθίζονται στο μαλακό ίζημα. Οι πιο πάνω αναβαθμίδες είναι πιο πολυσύχναστες, αλλά όσοι κατέβουν πιο κάτω, είναι πιθανό να πιάσουν μια πισίνα για τον εαυτό τους.

Επισκεφτείτε την Ιεράπολη 

Μπορείτε να περάσετε ώρες, κάνοντας βόλτες στην Ιεράπολη, όμως τα σημαντικότερα σημεία, που οπωσδήποτε δεν πρέπει να χάσετε είναι η μεγάλη αγορά της Αγοράς του 2ου αιώνα, το υπέροχο ρωμαϊκό θέατρο και οι τάφοι της νεκρόπολης.

Η αναγνώριση του Παμουκκαλέ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO οδήγησε στην κατεδάφιση των ξενοδοχείων, που βρίσκονταν στον χώρο, στην κατασκευή νέων πισινών, στην ανακατεύθυνση του νερού σε τεχνητά κανάλια, στη βελτίωση της διαχείρισης του χώρου και το κλείσιμο των πλαγιών για να αντιστραφεί η υποβάθμιση, που τις είχε κάνει πιο λευκές και γκρίζες.

Μην ξεχάσετε και την πόλη του «ατμού»

«Αν δεν μπορούν να απολαύσουν το νερό, τότε δεν θα μείνουν για πολύ. Ίσως, μια νύχτα ή επισκέπτονται μόνο για ένα απόγευμα», λέει ο Ali Durmus, ο οποίος διευθύνει την τουριστική εταιρεία Turkey Magic Travel, με έδρα το Παμουκκαλέ. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία ότι οι επισκέπτες δεν θα εξερευνήσουν τις γύρω περιοχές, που φημίζονται για τα γεωθερμικές πηγές. 

Περίπου 20 λεπτά με το αμάξι βρίσκεται η πόλη Karahayit, που διαθέτει ιαματικά λουτρά και συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στα πλούσια σε σίδηρο κόκκινα νερά που αναδύονται στους 50 βαθμούς Κελσίου (122 Φαρενάιτ). Η πόλη διαθέτει επίσης μια υπέροχη σκεπαστή αγορά, με πλανόδιους πωλητές που πωλούν νόστιμο τοπικό χυμό μουριάς.Λίγο πιο μακριά, στο Buharkent -το όνομά του σημαίνει πόλη του ατμού- το νερό σε σημείο βρασμού τροφοδοτεί τον πρώτο γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας.

πισίνεςΤουρκίαιαματικά λουτράειδήσεις τώρα