Travel|26.10.2018 14:10

Παρίσι: Φώτα, λάμψη και γαλλική σαμπάνια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Παρίσι, γνωστό και ως Πόλη του Φωτός, πρωτεύουσα της Γαλλίας, και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης, αγαπημένος προορισμός, διαχρονικός, που όσες φορές κι αν τον επισκεφτείτε ποτέ δεν θα τον βαρεθείτε! Τα διάσημα μουσεία του -σκεφτείτε ότι στο Παρίσι υπάρχουν περίπου 160 μουσεία-, τα θέατρα -τουλάχιστον 100-, η Οπερα του Παρισιού η οποία ιδρύθηκε το 1875, οι τουλάχιστον 200 μόνιμες εκθέσεις τέχνης (γκαλερί), οι οίκοι μόδας (Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Lacroix, Louis Vuitton, Jean Paul Gaultier, Thierry Mugler κ.ά.), οι λεωφόροι, τα πανεπιστήμια -η Σορβόννη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα-, η Αψίδα του Θριάμβου η οποία ορθώθηκε το 1806 από τον Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικών του και ολοκληρώθηκε το 1836 (το ύψος της φτάνει τα 50 μέτρα και το μήκος της τα 45 μ.), αποτελούν πόλο έλξης της παριζιάνικης πρωτεύουσας!

Στο Παρίσι, έδρα πολλών διεθνών οργανισμών (UNESCO κ.λπ.), σημαντικό κομμάτι της πόλης αποτελεί ο ποταμός Σηκουάνας, που τη χωρίζει στη δεξιά όχθη, όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την αριστερή όχθη, τόπο διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών. Το αρχαιότερο σημείο του Παρισιού είναι το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Ιλ σαν Λουί Ιλ.

Μουσείο Λούβρου και Πύργος του Άιφελ

Το Μουσείο του Λούβρου, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, εκθέτει 35.000 έργα τέχνης. Από τη γυάλινη πυραμίδα εισέρχονται οι εκατοντάδες επισκέπτες στο εσωτερικό του Λούβρου, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, θαυμάζουν τις «δικές» μας Αφροδίτη της Μήλου και Νίκη της Σαμοθράκης. Ολοι στέκονται μπροστά από την περίφημη «Μόνα Λίζα» -την Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι-, ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι πίνακες «Σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά και ο «Εσταυρωμένος» του Ελ Γκρέκο. Και από την άλλη ο Πύργος του Αϊφελ, ορόσημο του Παρισιού, από τα γνωστότερα κτίρια παγκοσμίως, που κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουσταύο Αϊφελ, έχει ύψος 325 μέτρα, βάρος 10.100 τόνους και τρία επισκέψιμα επίπεδα με πανοραμική θέα.

T

Βόλτες στην πόλη

Μόνο περπατώντας στους δρόμους του Παρισιού θα αισθανθείτε την παριζιάνικη ατμόσφαιρα. «Χαθείτε» στις παριζιάνικες γειτονιές, γύρω από το δημαρχείο της πόλης, περάστε από την πλατεία της Βαστίλης (η ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, που σήμαινε για τη Γαλλία το τέλος της βασιλικής αυθαιρεσίας, καθιερώθηκε από το 1880 ως εθνική γιορτή της Γαλλίας), περιπλανηθείτε στη γοητευτική συνοικία Μαρέ (Marais) με τα παλιά αρχοντικά, το Μουσείο του Πάμπλο Πικάσο, το Μουσείο Καρναβαλέ αφιερωμένο στην ιστορία του Παρισιού, τα ατμοσφαιρικά καφέ, τις αντικερί, την πλατεία Βοσγίων – την παλαιότερη του Παρισιού.

Η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame), στην οποία είναι αφιερωμένο το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκώ, με τους δύο πύργους και το κωδωνοστάσιο, σε κοντινή απόσταση και η συνοικία των Λατίνων (Quartier Latin) με τα δαιδαλώδη δρομάκια, τα bistro και τα καφέ. Η εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, η πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde) με τον οβελίσκο του Λούξορ (από κει ξεκινάει η διάσημη και τρίτη ακριβότερη λεωφόρος του κόσμου, η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων -Avenue Des Champs Elysees-, το πλάτος της οποίας φτάνει τα 71 μ. και το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα, και καταλήγει στην Place Charles-de-Gaulle ή Place de l’Étoile, όπου και η Αψίδα του Θριάμβου), η πλατεία του Τροκαντερό με το Παλάτι Σαγιό, και η διάσημη λεωφόρος Boulevard St. Germain με τα περίφημα καφέ κ.ά.

Info

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα με απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» (Charles de Gaulle) και από Θεσσαλονίκη στο Παρίσι/Μποβέ.

Tips

  1.  Κρουαζιέρα: Στον Σηκουάνα με τα διάσημα Bateaux Mouches, συνδυάζοντάς την είτε με φαγητό είτε με σαμπάνια, ή απλή κρουαζιέρα. Τιμές από 6 ευρώ. (www. bateaux-mouches.fr)
  2.  Μονμάρτη: Καλλιτεχνική συνοικία σε λόφο με πανοραμική θέα στην πόλη, πλανόδιους ζωγράφους, καφέ και κρεπερί, την εκκλησία Σακρέ Κερ (Sacre Coeur) κ.ά. Εκεί και τα καμπαρέ «Moulin Rouge» και «Le Chat Noir». Η συνοικία Πιγκάλ, στους πρόποδες του λόφου, φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή.
  3.  Ανάκτορο Βερσαλλιών: Σε απόσταση 30 χλμ. από το Παρίσι, στην πόλη των Βερσαλλιών (υπήρξε πρωτεύουσα της Γαλλίας από το 1682 έως το 1789), μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ένα από τα πολυτελέστερα παλάτια της Ευρώπης με τα βασιλικά δωμάτια και την Αίθουσα των Κατόπτρων, τους κήπους με τα σιντριβάνια και τα αγάλματα όπου είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία κ.ά.
  4.  Μουσεία: Ορσέ (Musee d’Orsay) παλιός σιδηροδρομικός σταθμός με ιμπρεσιονιστικά έργα, Κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Georges Pompidou) με σύγχρονα έργα τέχνης, Γκραν Παλέ, Ροντέν, Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο της Οπερας κ.ά.
  5. # Disneyland Resort Paris: Απέχει 34 χλμ. ανατολικά του Παρισιού και η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς. Πέντε φανταστικές χώρες (Main Street USA, Discoveryland, Fantasyland, Adventurland, Frontierland) εκτείνονται γύρω από το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, ενώ ανάμεσα στο πάρκο Disneyland και στο πάρκο Walt Disney Studios βρίσκεται το Disney Village. Για την είσοδο να υπολογίζετε περίπου 50 ευρώ/άτομο. (http://www.disneylandparis.com)
  6.  Γαλλικά προϊόντα/γεύσεις: Αναμφίβολα η γαλλική κουζίνα θεωρείται από τις πιο εκλεπτυσμένες στον κόσμο! Γαλλικά τυριά, γαλλικά κρασιά, γαλλική σαμπάνια, κρέατα γαλλικής κοπής, κρεμμυδόσουπα, φοντί (fondue) τυριών, κόκορας κρασάτος (Coq au Vin), Μπουγιαμπέσα (Bouillabaisse) -η διάσημη ψαρόσουπα της Μασσαλίας-, μοσχάρι μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί Βουργουνδίας, πάπια, μπριάμ (ratatouille), σαλιγκάρια, φουά γκρα, κρέπες, ψωμί (γαλλική μπαγκέτα κ.ά.), κις λορέν, κροκ μεσιέ (Croque monsieur) -ψητό σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ-, κρεμ μπριλέ, μιλφέιγ κ.ά.
ταξίδια ΕυρώπηΠαρίσιταξίδια κόσμος