Travel|06.06.2019 09:11

Αγκίστρι: Ενας κοντινός παράδεισος

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ, στον Αργοσαρωνικό, είναι το μικρότερο νησί του κόλπου, με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα. Το μήκος του είναι 5,5 χλμ. και το πλάτος 3,5 χλμ., ο δε μόνιμος πληθυσμός είναι περίπου 1.100 κάτοικοι. Δυο φυσικά λιμάνια έχει το Αγκίστρι, της Σκάλας, εκεί όπου φθάνουν τα φέριμποτ από τον Πειραιά και του Μεγαλοχωρίου όπου δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια. 
Και τα δυο λιμάνια συνδέονται με τη γειτονική Αίγινα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε με θαλάσσια ταξί, είτε με τοπικά δρομολόγια και τα πλοία της γραμμής. Το Μεγαλοχώρι ή Μύλος – ονομασία που προέρχεται από τον ανεμόμυλο που είναι στην άκρη του χωριού-, δυτικά της Σκάλας (2 χλμ.), αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα του νησιού και εκεί βρίσκεται η έδρα του Δήμου Αγκιστρίου.  

Στο λιμάνι του, εκτός από τα ιπτάμενα δελφίνια, δένουν και σκάφη ενώ κατά την περιήγησή σας στον οικισμό θα δείτε τη Μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής (1885), τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τις κεραμιδένιες στέγες και τις λουλουδιασμένες αυλές, άσπρες πεζούλες, καφενεία, καθώς και το μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού. Αφήνοντας το Μεγαλοχώρι, κατευθυνόμενοι προς το πευκόφυτο δάσος θα συναντήσετε το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, από τα παλαιότερα του νησιού.

Στη Σκάλα

Με ικανοποιητική τουριστική υποδομή και μια μεγάλη, οργανωμένη αμμουδερή παραλία, με χρυσή άμμο, και ρηχά πεντακάθαρα νερά, η οποία απέχει μόλις 100 μ. από το λιμάνι και είναι ιδανική για οικογένειες, η Σκάλα βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του νησιού και στο λιμάνι της δένουν τα φέριμποτ. Στη Σκάλα δεσπόζει η ολόλευκη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με το γαλάζιο τρούλο της, η οποία εορτάζει την 1η Ιουλίου (σ.σ. την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας την είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Αγιος Νεκτάριος). Ταβερνούλες, καφέ μπαρ, σνακ, κλαμπ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία είναι μεταξύ άλλων, το σκηνικό στη Σκάλα.

Στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο πάνω από το λιμάνι, νοτιοανατολικά, φθάνετε στην ονομαστή βραχώδη παραλία της Σκληρής. Η Σκληρή είναι μια νεόκτιστη τουριστική περιοχή με σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια, κτισμένη αμφιθεατρικά με πολύ ωραία θέα.

Παραλίες

Η Σκάλα είναι μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία, με χρυσή άμμο ενώ στα αριστερά της, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φθάνετε στη βραχώδη παραλία της Σκληρής. Ανεβαίνοντας το δρόμο για τη Σκληρή, θα συναντήσετε ένα στενό μονοπάτι και μετά από 500 μ., φτάνετε στη μαγευτική Χαλικιάδα, κόλπος με χοντρά βότσαλα. Το Μεγαλοχώρι διαθέτει ωραία παραλία με βότσαλα και άμμο ενώ ο παραλιακός του δρόμος στρέφεται προς τα νότια. Υστερα από 1 χλμ. κάνοντας δεξιά, και λίγα μέτρα μετά υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί σε ένα κολπάκι με δύο απόμερες παραλίες, το Μπαχό. Στη συνέχεια της διαδρομής με μία παρακαμπτήριο φθάνετε στην αμμουδερή παραλία της Μικρής και Μεγάλης Δραγωνέρας. Η Μεγάλη Δραγωνέρα είναι οργανωμένη παραλία και λειτουργεί και καντίνα.

Μετά το Πολέμι, φτάνετε στα Λιμενάρια, και από εκεί σε 200 μ., στο γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας με την ομώνυμη βραχώδη παραλία. Μετά τα Λιμενάρια ο δρόμος στρέφεται προς τα δυτικά και φθάνετε στην Απόνησο, με τα πεύκα να αγκαλιάζουν την παραλία της. Από την Απόνησο μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Βόρεια της Απονήσου βρίσκονται οι ερημικές παραλίες της Μαγκίζας και της Μπαριάμας και πιο πέρα βρίσκεται το μεγαλύτερο νησάκι, η Δορούσα.

*«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ» έχει την ονομασία ο 6ος Αγώνας Δρόμου που διεξάγεται το Σάββατο 8 Ιουνίου, με αγώνες 13,5 χλμ. (Γύρος Αγκιστρίου), 5 χλμ. (Σκάλα – Μεγαλοχώρι – Σκάλα) και δυναμικό βάδισμα 13,5 χλμ., με ώρα διεξαγωγής στις 19.00 και 19.30. Σύμφωνα με τον Παύλο Γορανίτη από την τεχνική διεύθυνση των αγώνων, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή που φτάνει τα 400 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 5/6 στις 15.00.

Info

-Πώς θα πάτε:  Από το λιμάνι του Πειραιά, με ιπτάμενα δελφίνια ή πλοίο, ταξίδι διάρκειας 55 λεπτών  ή 1 ώρας και 45 λεπτών, αντίστοιχα. Με Flying Dolphin έχει δρομολόγια καθημερινά 08.50, 12.50, 16.50 και 19.00 (www.hellenicseaways.gr, τηλ. 22970 27462). Με Aegean Flying Dolphin τα δρομολόγια διαφοροποιούνται ανάλογα την ημέρα. Ξεκινούν 07.50 π.μ. (Σάββατο, Κυριακή στις 09.50) και έχει μέχρι τις 18.00 ενώ Κυριακή στις  20.00(www.aegeanflyingdolphins.gr, τηλ. 22970 91171). Δρομολόγια με φεριμπότ εκτελεί η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού 2-3 καθημερινά (www.saronicferries.gr, τηλ. 22970 91171). Το AΓΚΙΣΤΡΙ EXPRESS (8.30 π.μ. και 10.30 π.μ.), θαλάσσια ταξί αλλά και τα πλοία της γραμμής συνδέουν το Αγκίστρι με την Αίγινα σε μόλις 10-15 λεπτά.

-Πού θα μείνετε: Ξενοδοχεία, δωμάτια, διαμερίσματα με ανέσεις θα βρείτε στη Σκάλα, στο Μεγαλοχώρι (Μύλος), στη Σκληρή (www.agistri-island.gr).

Tips

-Οικισμοί: Μετόχι, στην πλαγιά του βουνού, ανάμεσα στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι, γραφικό χωριό με παλιά σπίτια, πανοραμική θέα, το εκκλησάκι της Παναγίας (φτάνετε πεζή). Λιμενάρια (4,5 χλμ. από Μεγαλοχώρι) νοτιοανατολικά παραδοσιακό χωριό με πετρόχτιστα σπίτια, την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, ταβέρνα. Πολέμι πριν τα Λιμενάρια, με την παλιά εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην οποία είχε καθαγιάσει και ο Αγιος Νεκτάριος Αιγίνης. Λίμνη ή Λεκάνη περιοχή γεμάτη πεύκα, στο δρόμο που περνά από τα Λιμενάρια και πηγαίνει στην Απόνησο.

-Ο γύρος του νησιού: Με θαλάσσιο ταξί έχετε τη δυνατότητα να κάνετε το γύρο του νησιού και να κολυμπήσετε στην Απόνησο. Ο «Ποσειδώνας» αναχωρεί από το λιμάνι της Σκάλας στις 11.30 π.μ. και επιστρέφει στις 15.00. Κόστος 15 ευρώ/άτομο. Γίνονται και ημερήσιες εκδρομές σε Πόρο, Υδρα, κόστος 60 ευρώ/άτομο (6972 229720 καπετάνιος Τάκης).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Λάδι, ελιές, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο, αμυγδαλωτά (βοτσαλάκι), σύκα, αρωματικά βότανα, αμύγδαλα, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά, κρέατα, σουβλάκι προβατίνα, κόκορας κρασάτος κ.ά.

ταξίδια ΕλλάδαΑγκίστριΑργοσαρωνικός