Σχοινούσα: Ο «μικρός παράδεισος» των Κυκλάδων με αέρα διασημοτήτων (pics)
Ντέπη ΧιωτοπούλουΗ όμορφη Σχοινούσα, καταμεσής του Αιγαίου, έχει έκταση 8,5 τ. χλμ., οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 200 και η τουριστική της δραστηριότητα είναι αρκετά ήπια αναπτυγμένη, ώστε να μην επηρεάζει τον χαρακτήρα του νησιού. Αν και απέχει μόλις 10 λεπτά από την Ηρακλειά, με το καράβι, είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους.
Το λιμάνι του νησιού είναι η Μερσίνη, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στις Κυκλάδες, διαθέτει δυο φημισμένα εστιατόρια - ψαροταβέρνες και, βεβαίως, πολυτελή σκάφη, γιοτ και ιστιοπλοϊκά! Και ψαροκάικα. Στον δρόμο από Μερσίνη για Χώρα θα δείτε τη σπηλιά του Μανιάτη.
Στην Παναγιά
Σε 1,2 χλμ. φτάνετε στην Παναγιά (Σχοινούσα), τον κύριο οικισμό του νησιού, με δωμάτια για διαμονή, φούρνο, μάρκετ, γραφείο έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (τηλ. 22850 29349, 71160), καλόγουστα μαγαζάκια με σουβενίρ, και επίσης, πολύ όμορφα καφέ μπαρ και ταβερνάκια - εστιατόρια, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκονάκια.
Τριγυρνώντας στα σοκάκια της Σχοινούσας, το σίγουρο είναι ότι θα καλημερίζετε και θα καλησπερίζετε τη γιαγιά Μαργαρίτα, που κάθεται στο πεζουλάκι, στο κεντρικό καλντερίμι λίγο πριν/μετά την πλατεία Ντόλλι Μωνούρι.
Και αν δείτε δίπλα σας σε κάποιο μπαράκι, σε κάποιο ταβερνάκι, ή σε κάποια παραλία, τον Σάκη Ρουβά, μην τα χάσετε, απλά ζητήστε του ευγενικά μία αναμνηστική φωτογραφία!
Μεσαριά
Ο άλλος οικισμός του νησιού είναι η Μεσαριά (2 χλμ. από Παναγιά), στα βόρεια, με ένα ταβερνάκι, λίγα σπίτια, την εκκλησία του Ευαγγελισμού, και μύλο. Από εκεί συνεχίζει ο χωμάτινος δρόμος, που φτάνει σε περίπου 400 μέτρα στην παραλία Ψιλή Αμμος.
Να πούμε ότι στο νησί υπάρχουν δυο ΑΤΜ (το ένα της τράπεζας Πειραιώς) καθώς και βενζινάδικο (τηλ. 22850 71971).
iΠώς θα φτάσετε στις Μικρές Κυκλάδες: Αεροπορικώς από Αθήνα για Νάξο ή Πάρο και στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς, με συχνά δρομολόγια. Πιο κοντά στη Νάξο είναι η Ηρακλειά, και το ταξίδι διαρκεί 1 – 1,30 ώρα, ανάλογα το πλοίο. Η Σχοινούσα από Ηρακλειά απέχει μόλις 10 λεπτά με το πλοίο, ενώ από Νάξο 1,20 – 1,50 λεπτά της ώρας. Νάξος – Κουφονήσια είναι από 50 λεπτά έως 2 ώρες και 35 λεπτά. Νάξος – Δονούσα είναι από 1 ώρα και 10 λεπτά έως 4 ώρες. Από Θεσσαλονίκη αεροπορικώς για Πάρο και στη συνέχεια με πλοίο. Από Πειραιά ακτοπλοϊκώς με το ταξίδι για Μικρές Κυκλάδες να διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα τον προορισμό και τα λιμάνια που ‘πιάνει’. Υπάρχει και η ενδοκυκλαδική γραμμή του "Express Skopelitis», που συνδέει τις Μικρές Κυκλάδες με τη Νάξο και την Αμοργό.
Tips
-Παραλίες: Είκοσι μία παραλίες, οι περισσότερες με άμμο, κάποιες με βότσαλο, ίσκιο από τα αλμυρίκια. Τσιγκούρι η δημοφιλέστερη, 450 μ. από τη Χώρα, κατηφορικός δρόμος, φτάνετε με τα πόδια σε 5 λεπτά, λειτουργεί beach bar σε χαλαρούς ρυθμούς, αλμυρίκια κατά μήκος της παραλίας.
Λιβάδι (850 μ. από Χώρα) με άμμο, λίγα ενοικιαζόμενα και ταβέρνα, Θολάρι, 5 λεπτά με τα πόδια από το Λιβάδι, Κάβος του Μιχάλη νοτιοανατολικά, κοντά στην παραλία του Λιόλου, τρεις μικρές παραλίες με κάτασπρα βότσαλα και υπέροχα νερά, Αλυγαριές τρεις παραλίες στον ομώνυμο κόλπο (Αλυγαριά 1, Γκαγκάβι, Κάμπος), ακτή Λιόλιου με αλμυρίκια, δίπλα Μπαζαίος, Αλμυρός με τουριστική επιχείρηση (δωμάτια, καφέ, ταβέρνα), Φουντάνα από το μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο, Μερσίνη στο λιμάνι ή Πίσω Αμμος, Φύκιο από τη Μεσαριά, Ψιλή Αμμος με αμμόλοφους, λίγα αλμυρίκια, Παπά Αυλάκι από μονοπάτι από Ψιλή Αμμο κ.ά.
-Διαμονή: Τα περισσότερα καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια/στούντιο/διαμερίσματα) βρίσκονται στον κεντρικό οικισμό του νησιού, στη Χώρα με θέα θάλασσα. Δωμάτια και στούντιο θα βρείτε και στο Λιβάδι, στον δρόμο για Μεσσαριά, στη Μερσίνη, στην ακτή Λιόλου, στον Αλμυρό, στον κόλπο της Φουντάνας, στο Τσιγκούρι.
-Μετακίνηση: Είτε με πόδια, σ’ ένα δίκτυο χωμάτινων διαδρομών, με το μεγαλύτερο να μην ξεπερνάει τα 4,5 χλμ., είτε με μηχανάκι ή αυτοκίνητο, που νοικιάζουν στον δρόμο για τις παραλίες Λιβάδι, Λιόλιου (τηλ. 22850 71920, 6977 366853) ή με ΤΑΧΙ (τηλ. 6973 215518). Επίσης, κάποια καταλύματα προσφέρουν μεταφορά σε παραλίες. Ο γύρος της Σχοινούσας ή εκδρομές στις Μικρές Κυκλάδες με την «Αιολία» (τηλ. 6982 002327).
*ΦΑΒΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ, ξακουστή και βραβευμένη, παράγεται σε μικρές ποσότητες από ντόπιους παραγωγούς και πωλείται είτε στα τοπικά μαγαζιά ή από τους ίδιους τους παραγωγούς. Μάλιστα, κάθε καλοκαίρι, στα τέλη Ιουνίου, διοργανώνεται η γιορτή της φάβας, με τοπικά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, γλέντι και φυσικά… φάβα. Μέλι, πατατάτο, πιταρίδια (χειροποίητα ζυμαρικά), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπια κρέατα, ξυλάγγουρα, ξυνομηζήθρα, αμπελοφάσουλα, ρακόμελο, σύκα κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα/συνταγές της Σχοινούσας.
- «Εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πραγματιστής και χαμηλών τόνων»: Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατό του Κώστα Σημίτη
- Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης: Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
- Φρίκη στην Ξάνθη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης της Ευγενίας - «Της έσπασε σπόνδυλους από τον αυχένα»
- Ξεσπά ο Μητρούσης για το τροχαίο: «Τι να την κάνω τη συγγνώμη; Είμαι βιδωμένος στο κρεβάτι και κινούμαι με το πι»