Travel|21.11.2018 14:39

Ναύπλιο: Λαμπαδηδρομίες και ανάβαση στο κάστρο με φόντο το Μπούρτζι

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Ναύπλιο, έδρα του δήμου Ναυπλιέων και πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος, στην Πελοπόννησο, από τις ομορφότερες και πλέον γοητευτικές πόλεις της Ελλάδος, τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, το τριήμερο 23 – 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης.

Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 έως το 1834. Στις 8 Ιανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, ο Iωάννης Kαποδίστριας, τον οποίο και δολοφόνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σ’ ότι αφορά την 196η επέτειο της Αλωσης του Παλαμηδίου και της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό, γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, με διάφορες εκδηλώσεις.

Ηταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Ελληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Στέψη του Σταϊκόπουλου και λαμπαδηδρομία

Για άλλη μια χρονιά, ο Δήμος Ναυπλιέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου θα γίνει στέψη του Ανδριάντα του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου από μαθητές και μαθήτριες.

Το Σάββατο 24/11 θα γίνει Λαμπαδηδρομία στο Κάστρο του Παλαμηδίου από το άγαλμα Στάϊκου Σταϊκόπουλου. Η πορεία των Λαμπαδηδρόμων θα ξεκινήσει στις 16.30 από τις εγκαταστάσεις του «ΦΟΥΓΑΡΟΥ», και από εκεί με σημεία διαδρομής και συμβολισμού -το Στρατόπεδο και το Λιοντάρι των Βαυαρών-, θα φτάσουν στο άγαλμα του Σταϊκόπουλου, από όπου με τη δύση του ηλίου, στις 17.15, θα ξεκινήσει η άνοδος στο κάστρο του Παλαμηδίου, από την είσοδο της 25ης Μαρτίου. Οταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος φτάσει στην κορυφή του κάστρου, στις 17. 45, και θα ανάψει τον βωμό, θα σβήσουν τα φώτα του κάστρου και θα αφεθούν στον ουρανό 196 φαναράκια που συμβολίζουν την χρονολογία από την απελευθέρωση της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, από το δημαρχείο θα μεταφερθεί στο Παλαμήδι το πορτραίτο του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου. Στις 11.30 π.μ. θα είναι η επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, στο Φρούριο, στις 12.00 το μεσημέρι η επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του πορθητή Στάϊκου Σταϊκόπουλου και στις 12.45 θα ξεκινήσει ο «Παλαμήδειος Αθλος».

«Παλαμήδειος άθλος»

Ή αλλιώς, Nafplio Castle Run, που διοργανώνεται για 4η χρονιά, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναυπλίου.

«Φέτος, συμμετέχουν 2.000 δρομείς, εκ των οποίων οι 350 θα τρέξουν στο ‘Nafplio Castle Run', 300 στα 10 χλμ., 600 στα 3 χλμ. και 750 στο 1,5 χλμ. junior run» ενημερώνει το «ΕΤΚ» ο γενικός διευθυντής του Nafplio Castle Run Ευάγγελος Παπαποστόλου.

Ο ίδιος επισημαίνει και την ημερίδα – δημοσιογραφική διάσκεψη, με την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/11, για το Μάρκετινγκ της πόλης του Ναυπλίου με τίτλο «Media Day – Branding The City of Nafplio»». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο «ΦΟΥΓΑΡΟ», όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η πρόταση για το λογότυπο του Δήμου Ναυπλιέων με τίτλο: Ναύπλιο 365 μέρες τον χρόνο – ιδέα, λογική, το μήνυμα».

Στο Ανάπλι

Στο Ανάπλι, όπως συνηθίζουν να λένε το Ναύπλιο, η Παλιά Πόλη χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, ξεχωρίζει με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της. Χαλαρωτικές βόλτες στα δρομάκια με τις μπουκαμβίλιες, τα καταστήματα, τα όμορφα καφέ μπαρ και τις ταβέρνες.

Πέρασμα από την ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου -την Πλατεία Συντάγματος- περιτριγυρισμένη από σημαντικά κτίρια όπως, η Ενετική Αποθήκη του Στόλου (σ.σ. στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο), το Βουλευτικό (πρώην τζαμί του Αγά-πασά που στέγασε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας) και το πρώην Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό πια ως Τριανόν.

Είναι και η πλατεία Φιλελλήνων με το μνημείο των Γάλλων φιλελλήνων, η πλατεία Τριών Ναυάρχων με ιστορικά μνημεία (στο μέσο της πλατείας βρίσκεται το ταφικό μνημείο με τα οστά του Δημήτριου Yψηλάντη), αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια (Δημαρχείο, Κυβερνείο ή «Παλατάκι» κ.ά.) και ανδριάντες (του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Οθωνα) κ.ά.

Ο δε «Mεγάλος Δρόμος» (σημερινή οδός Bασιλέως Kωνσταντίνου) αποτελεί σημείο αναφοράς στην Παλιά Πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στην Πλατεία Συντάγματος.

Παλαμήδι

Tο φρούριο του Παλαμηδιού, διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, και οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη. Χτισμένο στον ομώνυμο λόφο, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο, εκτός από σπουδαίο φρούριο, αποτέλεσε και τόπο φυλακών. Tο 1833 στον προμαχώνα του Mιλτιάδη πιθανότατα, φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης, με τη δήθεν κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Στο Παλαμήδι φτάνετε είτε με αυτοκίνητο που καταλήγει στην ανατολική του πύλη, είτε με τα πόδια από τη γνωστή κλίμακα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του. H κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια -γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Kολοκοτρώνη-, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Οθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι.

*NAFLIO CASTLE RUN, «Παλαμήδειος Αθλος» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, αθλητικό δρομικό γεγονός, που περιλαμβάνει τον μοναδικό αγώνα στην Ελλάδα με αγωνιστική ανάβαση Κάστρου! Ο «Παλαμήδειος Αθλος» των 5 χλμ., θα ξεκινήσει στις 12.45, και αποτελείται από το πρώτο μέρος (850μ. με απότομη ανωφέρεια) με την ανάβαση στο ιστορικό κάστρο από τα 999 σκαλοπάτια και τη διάσχιση του κάστρου και στη συνέχεια, συνδυάζεται με 4,15 κατηφορικά χιλιόμετρα, μέσω της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής, μέχρι τον τερματισμό στο κέντρο του Ναυπλίου. Επίσης, θα γίνουν αγώνες σε επίπεδη και εύκολη διαδρομή των 10χλμ. (ώρα έναρξης 09.30 π.μ.), 3 χλμ. (έναρξη 10.45 π.μ.) και 1,5 χλμ. junior run (έναρξη 11.30 π.μ.). Οι απονομές θα γίνονται μεταξύ 11.00 – 13.00 (www.nafpliocastlerun.gr).

Info

  • Απόσταση: Το Ναύπλιο απέχει 137 χλμ. από Αθήνα, ακολουθώντας το δρόμο για Κόρινθο, και στη συνέχεια πινακίδες για τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 630 χλμ.
  • Διαμονή: Στο Ναύπλιο λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, boutique hotels, ξενώνες που στεγάζονται σε αρχοντικά στα στενά της Παλιάς Πόλης, ενώ και στη γύρω περιοχή σε παραθαλάσσιους οικισμούς θα βρείτε επίσης καταλύματα.

Tips

  • Ακροναυπλία: Βραχώδης χερσόνησος που αποτελούσε τον περιτοιχισμένο οικισμό του Ναυπλίου από την αρχαιότητα ως τα τέλη του 15ου αιώνα. Είναι προσιτή μόνο από Βορρά, μέσω μιας τεχνητής ιστορικής χαράδρας, τη λεγόμενη Αρβανιτιά. Επισκεφθείτε το κάστρο της που σώζεται σε καλή κατάσταση, είτε ανηφορίζοντας από το πάρκο του Σταϊκόπουλου είτε από τη δρομόσκαλα της Καθολικής Εκκλησίας και την πύλη του Kάστρου των Tόρων.
  • Μπούρτζι: Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, μέσα στη θάλασσα, όπου το κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος. Στα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, στη συνέχεια αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού, ενώ το 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο ύστερα από μετασκευές του γερμανού αρχιτέκτονα Bουλφ Σέφερ. Σήμερα, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το Mπούρτζι με καραβάκι από την προκυμαία του Nαυπλίου.
  • Αρβανιτιά: O «γύρος της Aρβανιτιάς», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους κατοίκους της πόλης, αποτελεί τον αγαπημένο περίπατο των κατοίκων. Ξεκινάει μετά το πέρας της παραλίας και καταλήγει στην πλατεία της Aρβανιτιάς, σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.
  • Ψαρομαχαλάς: Η συνοικία των ψαράδων, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου. Αποτελούσε συνοικία, ήδη από το τέλος της βυζαντινής περιόδου του Nαυπλίου (αρχές 13ου αιώνα), και κατοικούνταν κυρίως από Ελληνες εμπόρους και ψαράδες, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του.
  • Μουσεία: Αρχαιολογικό στην πλατεία Συντάγματος, στεγάζεται σε επιβλητικό ενετικό κτίριο του 1713, με την χάλκινη πανοπλία των Δενδρών να αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου (τηλ. 27520 27502), Μουσείο Κομπολογιού, θεωρείται το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Κομπολογιού, που ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού (τηλ. 27520 21618), Μουσείο Ποτοποιίας, πέμπτη γενιά της οικογένειας ΚΑΡΩΝΗ (τηλ. 27520 24968), Μουσείο Αυτοκίνησης με οχήματα ελληνικής και μη κατασκευής (τηλ. 27520 47232), Πολεμικό Μουσείο στο κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων (τηλ. 27520 25591), Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» με 27.000 περίπου αντικείμενα, βιβλιοθήκη με 12.000 τίτλους βιβλίων κ.ά. (τηλ. 27520 28379, 28947).
  • ΦΟΥΓΑΡΟ: Ιστορικός βιομηχανικός χώρος (3 χλμ.), αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς στέγαζε κάποτε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός. Πρωτοβουλία της Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου, το Φουγάρο λειτουργεί ως Τόπος Δημιουργίας και Εκφρασης. Περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εργαστήριο τεχνών, καφέ και Art Shop (τηλ. 27520 47300, 47347 καφέ, 47301 Art Shop).
  • Τίρυνθα: Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στο 8ο χλμ. του δρόμου Αργους-Ναυπλίου και εκεί θα δείτε τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη, που περιβάλλουν ανάκτορο, δημόσια κτίρια, αποθήκες, εργαστήρια και συγκροτήματα οικιών.
ταξίδιΝαύπλιοταξίδια Ελλάδα