Νότιο Πήλιο: Η δροσιά του βουνού σμίγει με την αλμύρα της θάλασσας (pics)
Ντέπη ΧιωτοπούλουΗ Αργαλαστή, έδρα του Δήμου Νότιου Πηλίου (σ.σ. ιστορική έδρα είναι το Τρίκερι), κεφαλοχώρι της περιοχής, χτισμένη σε υψόμετρο 250 μ., αποτελεί ένα από τα 24 χωριά του Πηλίου, με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί, γύρω από τα μοναστήρια της περιοχής. Αργότερα, πληθυσμοί από την Ηπειρο μετοίκησαν στην περιοχή, και με τον καιρό δημιουργήθηκε το χωριό στη σημερινή του μορφή. Υπήρξε πρωτεύουσα των βακουφιών (κτήματα αφιερωμένα σε θρησκευτικά ιδρύματα), μέχρι το 1697, όπου είχε την έδρα του ο Τούρκος βοεβόδας αλλά και ο ομόδοξός του ιεροδικαστής.
Στις μέρες μας η Αργαλαστή αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής, στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες, υπάρχει κέντρο υγείας, ταβερνάκια και καφέ, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, βενζινάδικα κτλ. Πολύ όμορφη η πλατεία με τραπεζοκαθίσματα αραδιασμένα κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών, ωστόσο το αξιοθέατο που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη, είναι ο μητροπολιτικός ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τρίκλιτη βασιλική του 1886, με το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό χτισμένο το 1910, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Περπινιάν. Εχει ύψος 26 μ., οι καμπάνες του είναι ρωσικής προέλευσης, το δε ρολόι του είναι κατασκευασμένο στην Ελβετία. Λέγεται ότι έγινε κατ’ απομίμηση του κωδωνοστασίου της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης.
Τα παλιά αρχοντικά, το κτίριο του Παρθεναγωγείου, οι βρύσες, το μεγαλοπρεπές πέτρινο δημοτικό σχολείο, χτισμένο το 1928, στο οποίο υπηρέτησε το 1910-1911 ως Σχολάρχης ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 15ου αιώνα (3 χλμ. στο δρόμο προς Πάου) με βυζαντινές τοιχογραφίες και θέα στον Παγασητικό κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Αργαλαστής.
Διαδρομές στο Νότιο Πήλιο
Η διαδρομή για το Νότιο Πήλιο ξεκινάει ουσιαστικά από το Δέλτα Αργαλαστής (32 χλμ. από Βόλο) όπου σχετικές πινακίδες σας ενημερώνουν: δεξιά για Αργαλαστή (9 χλμ.), Λαύκος (17 χλμ.), Προμύρι (24 χλμ.), Μηλίνα (17 χλμ.), Πλατανιάς (27 χλμ.), Τρίκερι (50 χλμ.) ενώ ευθεία συνεχίζει για Νεοχώρι (2 χλμ.) και Τσαγκαράδα (22 χλμ.).
Στη διαδρομή σας θα απολαμβάνετε τη φύση, τους ελαιώνες και τα οπωροφόρα δέντρα, τη θάλασσα, την ανοιχτή αγκαλιά του Παγασητικού κόλπου, και δεξιά και αριστερά θα συναντάτε πινακίδες για οικισμούς, παραλίες και χωριά.
Από το κέντρο της Αργαλαστής ευθεία και ύστερα από 800 μ. δεξιά πηγαίνει για Πάου (3 χλμ.) και Κάλαμο (6 χλμ.). Ανάμεσα στους δυο οικισμούς βρίσκεται η ήρεμη παραλία Μπελιάν (4 χλμ. από Αργαλαστή) με βότσαλο και άμμο.
Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο ύστερα από 1,2 χλμ. έχετε δυο επιλογές, να συνεχίσετε ευθεία για Χόρτο (4 χλμ.), Μηλίνα (6 χλμ.) με αξιόλογη τουριστική υποδομή, και φόντο το νησάκι Αλατάς στον Παγασητικό, ιδανική τοποθεσία για τη δύση του ηλίου, πιο νότια για Τζάστενη και σε μια δύσκολη, με στροφές αλλά πλάι στη θάλασσα, διαδρομή συνεχίζει για Κόττες, Τρίκερι, Αγία Κυριακή, Αλογόπορο από όπου περνάτε απέναντι στο νησί Τρίκερι (Παλιό Τρίκερι). Ή να στρίψετε αριστερά για Μετόχι (500 μ.), όπου αξίζει να κάνετε και μια στάση στην πηγή, πάνω στο δρόμο, Λαύκο (8 χλμ.), Προμύρι (12,5 χλμ.), Πλατανιά (18 χλμ.), Μικρό (16,5 χλμ) όπου ο δρόμος για τα 8,5 χλμ. όπως αναγράφει και η σχετική πινακίδα, είναι αρχικά χωμάτινος (το 1,5 χλμ.) και στη συνέχεια άσφαλτος.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας (13 χλμ. συνολικά από Αργαλαστή) δεξιά πηγαίνετε για Πλατανιά, Καστρί, Κατηγιώργη, ενώ ευθεία για Προμύρι (+1,5 χλμ.), Μουρτιά, Λύρη, Κατηγιώργη (+14,5 χλμ.).
Με αφετηρία σας και πάλι την Αργαλαστή, αριστερά από την κεντρική της διασταύρωση, στην πλατεία, πηγαίνει για Ξυνόβρυση με την πολύ όμορφη και μεγάλη σε μήκος, παραλία Ποτιστικά με λίγα δωμάτια, και in καφέ μπαρ εστιατόριο με θέα στο Αιγαίο.
Πηγαίνει όμως και για Πάλτση (ή αλλιώς Αγιος Κωνσταντίνος) παραθαλάσσιος οικισμός (13 χλμ.) με θέα το βόρειο τμήμα της Σκιάθου, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δυο ταβέρνες, ένα καφέ μπαράκι στο ύψωμα. Η παραλία της είναι φαρδιά, με άμμο και βοτσαλάκι, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, ήσυχη.
Σε απόσταση 5 χλμ. από Πάλτση, φτάνετε στην παραλία Μέλανη (ή Μελανή), μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με χοντρή άμμο, και μια ταβέρνα καφέ μπαρ που λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Δεξιά της παραλίας, και πίσω από τα βράχια, απολαύστε και μια λασποθεραπεία, και το δέρμα σας θα γίνει… βελούδινο!
Εικαστικά, καφενεία και μουσεία
Ο Λαύκος (10 χλμ. από Αργαλαστή) είναι ένα πανέμορφο πηλιορείτικο χωριό με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό κόλπο, πλακόστρωτα καλντερίμια, καλοδιατηρημένα σπίτια, βρύσες, πλατεία με 9 αιωνόβια πλατάνια, με την εκκλησία Γενέσιον της Θεοτόκου, καφενεία (σ.σ. το καφενείο του Μανώλη Φορλίδα, είναι ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας, από το 1785), ταβερνούλες, καφέ γλυκοπωλείο, μαγαζάκια, καταλύματα κτλ.
Τρία μουσεία υπάρχουν στο Λαύκο των 300 περίπου μόνιμων κατοίκων: το λαογραφικό που δημιουργήθηκε από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών «Η Δράση», το Φάμπειο με πίνακες και εικαστικά του εικαστικού Αθανάσιου Φάμπα (1922 – 2011) και το μουσείο ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» (ένα από τα δυο που υπάρχουν στην Ελλάδα – το άλλο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη). Τα μουσεία είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης: Λαογραφικό (τηλ. 6974 621175 πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου), Φάμπειο (τηλ. 24233 50423 κοινότητα Λαύκου), Μουσείο Ραδιοφώνου (τηλ. 6970 374922 Στάθης Σφονδυλιάς).
Να επισημάνουμε και την αξιόλογη προσπάθεια του Μιχάλη και της Ανθούλας μέσω του σάιτ lafkos.gr, «μια ιδέα που ξεκίνησε για την προβολή του χωριού μας, προσωπική προσπάθεια, έχοντας και τη στήριξη των επιχειρήσεων» όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δημιουργός του Μιχάλης Γρηγορίου.
*
Ο ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ είναι γραφικό ψαροχώρι (27,5 χλμ. από Αργαλαστή, 67 χλμ. από Βόλο), νοτιοανατολικά του Πηλίου, με νησιωτική αίσθηση, μόλις 3 ν.μ. από τη φημισμένη παραλία Κουκουναριές της Σκιάθου (σ.σ. υπάρχει θαλάσσιο ταξί που κάνει τη διαδρομή διάρκειας 15 λεπτών, και το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ το δρομολόγιο), με αμμουδερή παραλία και ρηχά νερά μέσα στον οικισμό, ταβερνάκια πάνω στο κύμα για ολόφρεσκο ψάρι, καραβιδομακαρονάδα ή αστακομακαρονάδα, καφέ ζαχαροπλαστείο, μίνι μάρκετ, ενοικιαζόμενα, λιμανάκι. Από τον Κατηγιώργη ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες Βλαχόρεμα (σε περίπου 10 λεπτά) μικρός κολπίσκος, και Βρωμονέρι (20 λεπτά) με ταβέρνα αναψυκτήριο.
Info
-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε είτε στον κόμβο Μικροθηβών είτε στον κόμβο του Βελεστίνου, και μέχρι το Βόλο θα διανύσετε 350 χλμ. Από εκεί συνεχίζετε στην παραλιακή οδό για Αργαλαστή (39 χλμ.) μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 202 χλμ. μέχρι το Βόλο και στη συνέχεια για τον προορισμό σας. Υπάρχει και σιδηροδρομικός σταθμός με καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μέσω Λάρισας (τηλ. 24210 24056).
-Πού θα μείνετε: Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου θα βρείτε ενοικιαζόμενα στούντιο, δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία, οικογενειακές επιχειρήσεις, κάμπινγκ σε Πλατανιά και Καστρί που προσφέρουν ευχάριστη διαμονή.
Tips
-Μουρτιάς: Μικρός οικισμός, νοτιοανατολικά του Πηλίου, στο Αιγαίο, 23 χλμ. από Αργαλαστή (1,2 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο), παραλία η οποία το 2005 ήταν στην 7η παγκόσμια θέση ως «παραλία απείρου φυσικού κάλλους». Λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ιδιόκτητα σπίτια, εντυπωσιακοί κόκκινοι βράχοι μέσα στη θάλασσα (οι ντόπιοι τους αποκαλούν Λούμπαρδα), παραλία με βότσαλα -η δεξιά της πλευρά είναι πιο άγρια, η αριστερή πιο ήπια και με άμμο-, βαθιά νερά, είναι το σκηνικό του Μουρτιά. Υπάρχει και πρόσβαση από την Πάλτση, χωματόδρομος 4,3 χλμ., μέτριας κακής βατότητας, διαδρομή που προτείνεται για ψηλά οχήματα.
-Λύρη, Θεοτόκος: Μεταξύ Μουρτιά και Κατηγιώργη, είναι οι παραλίες Λύρη και Θεοτόκος. Μικρός οικισμός η Λύρη με σπίτια και την ομώνυμη παραλία (900 μ. εκ των οποίων τα 500 μ. χωματόδρομος), μεγάλη με βότσαλα, ταβέρνα και δωμάτια στον επάνω όροφο.
Η παραλία Θεοτόκος (2,7 χλμ. από Κατηγιώργη) είναι κολπίσκος με βότσαλα και χοντρή άμμο και εκτείνεται στα βόρεια του ακρωτηρίου της Σηπιάδος. Η παραλία οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι της Θεοτόκου (1807). Εκεί κοντά και τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής με ψηφιδωτά δάπεδα, αφιερωμένη στην Παναγία.
-Πλατανιάς: Νοτιοανατολικά του Πηλίου, χωριό με αξιόλογη τουριστική υποδομή, απέναντι από τις Βόρειες Σποράδες και την Εύβοια, αποτελεί το μοναδικό φυσικό αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής. Κατά την παραμονή σας, θα επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, την Παναγία Μουσγιώτισσα, με καΐκι θα πάτε στην παραλία Μικρό σε λιγότερο από 5 λεπτά, ή ακολουθώντας το μονοπάτι 800 μ. Ημερήσιες εκδρομές γίνονται στη Σκιάθο, με αναχώρηση στις 10.00 το πρωί, παραμονή στην Χώρα της Σκιάθου, μπάνιο στις Κουκουναριές, και επιστροφή στον Πλατανιά στις 6 το απόγευμα (κόστος 25 ευρώ το άτομο). Από τον Πλατανιά το Προμύρι απέχει 7 χλμ. (14,5 χλμ. από Αργαλαστή) και εκεί, αξίζει να δείτε την εκκλησία της Κοίμησης – Εισοδίων της Θεοτόκου, να περπατήσετε στα καλντερίμια, να καθίσετε στην πλατεία με το καφενείο ταβέρνα κτλ.
-Μονοπάτια: Στο Νότιο Πήλιο και γενικότερα στο Νότιο Πήλιο, υπάρχουν πολλά μονοπάτια που αξίζει να περπατήσετε, εύκολα, μέτρια, δύσκολα, λιγότερης ή περισσότερης ώρας. Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο σύλλογος «Οι φίλοι των καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου». Αναλυτικές πεζοπορικές διαδρομές υπάρχουν στο www.pilionwalks.com.
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Διχασμένοι στις κάλπες οι Αμερικανοί για το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Χάρις και Τραμπ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Αμπελόκηποι: Σήμερα απολογείται ο 31χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην τρομοκρατική ομάδα - Τι θα υποστηρίξει
- Επίδομα θέρμανσης: Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα - Τα εισοδηματική κριτήρια
- Σε τεντωμένο σχοινί η Αμερική: Το καυστικό εξώφυλλο του New Yorker με το Άγαλμα της Ελευθερίας