Αρκαδία: Στα ηρωικά χωριά της Φαλάνθου
Ντέπη ΧιωτοπούλουΗ Φάλανθος, από τις πιο μαγικές περιοχές της Αρκαδίας, ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας, ξεκινάει περίπου σε μια απόσταση 13 χλμ. από την Τρίπολη, με βορειοδυτική κατεύθυνση. Ολα τα χωριά είναι εξαιρετικά διατηρημένα από αρχιτεκτονικής άποψης, με πετρόχτιστα σπίτια, κρήνες, πλατεία με τον ιστορικό πλάτανο, τρεχούμενα νερά, παλιούς νερόμυλους, καφενεία, ξενώνες κτλ.
Η Δαβιά – η Ανω και Κάτω-, μαζί με τον Τσελεπάκο, αποτελούν τη μεσαιωνική περιοχή τη Ταβίας, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα όλου του Βυζαντίου. Οι ταβέρνες της περιοχής φημίζονται για τις μοναδικές τους συνταγές και έχουν φανατικούς λάτρεις.
Από τη Δαβιά φτάνετε στο ιστορικό Χρυσοβίτσι (21 χλμ. από Τρίπολη), παραδοσιακός οικισμός, υπήρξε ορμητήριο και στρατόπεδο των εξεγερμένων Ελλήνων, ενώ εκεί είχε το ιδιαίτερο γραφείο του ο Γέρος του Μοριά με γραμματέα του τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο από το Ζυγοβίτσι. Στο Χρυσοβίτσι λειτουργεί το Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, το οποίο στεγάζεται στο εργοστάσιο ξυλείας που είχε κατασκευαστεί το 1939, και υπάρχουν εκθέματα εργαλείων υλοτόμησης και επεξεργασίας του ξύλου, αναδεικνύεται η σημασία του όρους Μαινάλου κτλ. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 27136 10454 κ. Τσάμης.
Στο χωριό του Κολοκοτρώνη
Η γενέτειρα του Γέρου του Μοριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δεν είναι άλλο από το ιστορικό Λιμποβίσι (30 χλμ. από Τρίπολη), σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου.
Εδώ έζησαν και ετοίμασαν το μεγάλο χτύπημα δώδεκα ολόκληρες γενιές αυτής της σπουδαίας οικογένειας, των Κολοκοτρωναίων. Πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης.
Εγκαταλειμμένο χωριό, ήδη από το 1880, στο Λιμποβίσι, υπάρχουν τρία κτίρια: το σπίτι – πατρικό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που λειτουργεί ως μουσείο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που εορτάζει με πανηγύρι κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, και ένα καφενείο «Το Λιμποβίσι».
Το σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι, κέντρο και ορμητήριο της ένδοξης γενιάς, σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, καταστράφηκε το 1770-71, όταν οι Αλβανοί πέρασαν το Μοριά από ‘φωτιά και τσεκούρι’, καταπνίγοντας την εξέγερση των Πελοποννήσιων κατά τα Ορλωφικά. Το ξανάχτισε αμέσως ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωσταντής Κολοκοτρώνης, και σ’ αυτό διέμενε κατά καιρούς ο Γέρος του Μοριά. Το σπίτι μουσείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έχει ανοικοδομήσει ο φιλογενής πατριώτης Παναγιώτης Αγγελόπουλος, με καταγωγή από το Βλαχόρραφτη της Γορτυνίας, δίνοντας του ‘σάρκα και οστά’.
Αυτό το σπίτι μουσείο με τις παραδοσιακές στολές, κάδρα με τους ήρωες της Επανάστασης του ’21, με την αρχιτεκτονική του τόπου, σημαίες κτλ., ανοίγουν για τους επισκέπτες ο Αριστείδης και ο Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτες του καφενείου, που διατηρούν ήδη από το 2005, και σερβίρουν καφέ, ροφήματα, σνακ, μεζέδες για τσίπουρο, γλυκά κουταλιού/ταψιού. Θα τους βρείτε στο Λιμποβίσι, Σάββατο, Κυριακή και αργίες, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (www.kafeneiolimpovisi.gr).
Τα παιδικά χρόνια του Κολοκοτρώνη
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μ. η Αλωνίσταινα (25 χλμ. από Τρίπολη), άλλο ένα χωριό της Φαλάνθου, ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, με τα άφθονα νερά της, τις βρύσες της, το Κεφαλόβρυσο -ονομαστή πηγή- που είναι το αγίασμα του Αγίου Νικολάου, τα σπίτια με τα μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και την πυργόσχημη κατασκευή, φτιαγμένα από τους φημισμένους για την τέχνη τους Λαγκαδιανούς μαστόρους.
Στην Αλωνίσταινα έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Κολοκοτρώνης, αφού ήταν το χωριό της μητέρας του, Ζάμπιας, το μνημείο της οποίας θα δείτε στη δυτική πλευρά της πλατείας του χωριού. Περίφημα ήταν και τα χάνια της Αλωνίσταινας, μιας και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Από την τοποθεσία Κοκκινόβρυση, έχετε απέραντη θέα, ενώ σ’ ότι αφορά την πεζοπορία, ένα εύκολο μονοπάτι, με καλή σήμανση, που περνάει δίπλα από γάργαρα νερά οδηγεί στο Οροπέδιο Ρούχοι, περιοχή με περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον. Στο χωριό θα βρείτε ταβέρνες για τοπικές λιχουδιές καθώς και ξενώνες για διαμονή.
*
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ, σήμερα (Σάββατο 28/9), στις 11.00 π.μ., στο Λιμποβίσι, θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια ομιλία από τον Αθανάσιο Χρήστου,
Αναπληρωτή καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Το έπος της Αλωσης της Τριπολιτσάς και ο εμπνευστής του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά σύνολα της Τρίπολης.
Tips
-Ροεινό: Σε απόσταση 16 χλμ. από Τρίπολη, από υψόμετρο 1.100 μ., ατενίζει το οροπέδιο της Δαβιάς – το «Μαινάλιο πεδίο»-, και εκεί, μεταξύ άλλων, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, της Θεοτόκου κτλ.
-Πιάνα: Διατηρητέος οικισμός, 19 χλμ. από Τρίπολη, ξεχωρίζει με τον Αη Γιώργη της Πιάνας, το λαογραφικό μουσείο, τα άφθονα νερά κτλ.
-Αρκουδόρεμα: Αρχέγονος τόπος, λημέρι του Κολοκοτρώνη, αλλά και λημέρι των νυμφών και των θεαινών. Οι παλιοί Αρκάδες, όταν ήθελαν να ορίσουν τον άνθρωπο που είναι αθώος και ζει κατά φύση, έλεγαν πως είναι σαν να ήρθε από το Αρκουδόρεμα. Στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή στη δυτική πλευρά που αναφέρει πως χτίστηκε στα 1719. Το εγκαταλειμμένο Αρκουδόρεμα, από τους πιο ιερούς χώρους της Αρκαδίας, βρίσκεται στη μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου, κυκλωμένο από έλατα, και απέχει 7 χλμ. από το Λιμποβίσι και 20 χλμ. από Τρίπολη. Να σημειώσουμε ότι από το Αρκουδόρεμα έως το Λιμποβίσι, η απόσταση με τα πόδια είναι περίπου μισή ώρα.
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη