«Καούρ’ εκάνατε»: Η ορεινή κωμόπολη με τον κοκκινόβραχο που την ερωτεύεσαι με την πρώτη… νιφάδα
Δε μιλάμε για απλό χειμερινό ταξίδι, αλλά για εμπειρία ζωής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Είναι σημείο των (χαλεπών, με μια νότα ατόφιου γκρίζου) καιρών: τα «κανονικά» ταξίδια έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό, μιας και η εξάπλωση της πανδημίας δεν επιτρέπει ταξιδιωτικούς ηρωισμούς.
Γι’ αυτό, έχουμε στραφεί όλοι μας στην παρατεταμένη ονειροπόληση, περιμένοντας πώς και πώς το εμβόλιο -που, για να μην ξεχνιόμαστε, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό στάδιο- προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και να ζούμε εκ νέου όπως είχαμε συνηθίσει.
Και, το κυριότερο για όσους εξ ημών είμαστε αθεράπευτα ερωτευμένοι με τo να πηγαίνουμε από το ένα μέρος στο άλλο, να μπορούμε να επισκεπτόμαστε περιοχές όπως το Λεωνίδιο…
200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ό,τι πρέπει για ΠΣΚ
Ας κάνουμε νοητό fast-forward σε μια εποχή που ο κορονοϊός θ’ αποτελεί ανεπιθύμητο παρελθόν- κάτι που, ξέρετε, δε θ’ αργήσει και τόσο πολύ να συμβεί: πρώτες μέρες του χειμώνα. Αρχές Δεκεμβρίου.
Έξω ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει, αλλά όχι σε βαθμό που να μας κάνει να φοβόμαστε πως θα καταλήξουμε σαν τον Τζακ Νίκολσον στο τελευταίο πλάνο της «Λάμψης» του Κιούμπρικ (συγγνώμη για το spoiler, αλλά είναι δυνατόν να μην έχετε δει την Λάμψη;).
Με δεδομένο πως έχουμε μπροστά μας Σαββατοκύριακο, αποφασίζουμε να φύγουμε από την πόλη και να πάμε σ’ έναν ονειρικό ορεινό παράδεισο, από εκείνους που νομίζουμε πως υπάρχουν μόνο στη φαντασία: το υπέροχο Λεωνίδιο.
Το Λεωνίδιο απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και σκάρτα 30 από τον Κοσμά Αρκαδίας. Η απόστασή του από την Καλαμάτα είναι σχεδόν 2.5 ώρες.
Μια κωμόπολη, λοιπόν, εύκολα προσβάσιμη (αλλά με προσοχή στην οδήγηση τον χειμώνα λόγω πάγων και χιονιού) που περιμένει τους επισκέπτες για να τους εντυπωσιάσει.
Πράγμα που, μεταξύ μας, δεν είναι και τόσο δύσκολο δεδομένης της ομορφιάς του…
«Καούρ εκάνατε», διατηρητέα, σπάνια αρχοντικά
Οι Τσάκωνες είναι μια πληθυσμιακή ομάδα εγκατεστημένη στην επαρχία της Κυνουρίας (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Λεωνίδιο), που έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία της λακωνικής- δωρικής διαλέκτου, η οποία «μπλέκεται» με μοναδικό τρόπο με την νεοελληνική.
Έτσι, πολλές από τις πινακίδες του Λεωνιδίου είναι γραμμένες σ’ αυτή την περίεργη, αρχικά τουλάχιστον, και ιδιόμορφη γλώσσα, η οποία θυμίζει και δε θυμίζει ελληνικά- όπως, ας πούμε, το «καούρ’ εκάνατε» (καλώς ήλθατε) που συναντά κανείς πριν μπει στον οικισμό.
Στους στενούς δρόμους της κωμόπολης μπορεί ν’ απολαύσει κανείς εκπληκτικά διατηρητέα και σπάνια αρχοντικά, από εκείνα που μας πηγαίνουν πίσω σε μια άλλη, πιο ρομαντική εποχή.
Από το κατασκευαστικό «μενού» δε λείπουν ούτε οι ουρανομήκεις πύργοι, ενώ, φυσικά, τα φώτα κλέβει ο εντυπωσιακός κοκκινόβραχος, που στέκει επιβλητικός πάνω από το γραφικό μέρος.
Αν μπορείτε, δοκιμάστε να τον κοιτάξετε για ώρα και πείτε μας μετά ότι δε σας κόπηκε η ανάσα…
Μια «παράκαμψη» για την Παναγία Έλωνα
Μπορεί το Λεωνίδιο να προσφέρει πληθώρα όμορφων στιγμιότυπων, τρόπον τινά, όμως όταν το επισκεφτείτε επιβάλλεται να κάνετε μια μικρή… παράκαμψη, προκειμένου να πάτε και στην μονή της Παναγίας Έλωνας. Απέχει 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και δημιουργοί της μονής ήταν ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος.
Ο λόγος για τον οποίον αξίζει κανείς να πάει εκεί και να μείνει με το στόμα ανοιχτό μέχρις ότου να περάσουν τουλάχιστον δύο αποχές του χρόνου, είναι πως η Παναγία Έλωνα δίνει την αίσθηση ότι θα έπρεπε να «εντάσσεται» στα Μετέωρα.
Γιατί το λέμε αυτό;
Πολύ απλά επειδή είναι χτισμένη σ’ έναν απόκρημνο βράχο και μοιάζει σα να «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα!
Extra tip: πέραν της πρωτοφανούς ομορφιάς της, εντός της μονής θα φάτε ίσως και τα πιο νόστιμα παραδοσιακά λουκουμάκια της ζωής σας.
Ίσως, είπαμε;
Χμ, κάντε το «σίγουρα».
Νόστιμο σπιτικό φαγητό, ψαράκι στην Πλάκα
Καλά όλα τα παραπάνω, όμως το φαγητό είναι… προαπαιτούμενο όταν μιλάμε για ταξίδια, σωστά;
Πιστέψτε μας, στο Λεωνίδιο οι τοπικές λιχουδιές και τα σπιτικά φαγητά που σερβίρονται στις ταβερνούλες της κωμόπολης θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Φυσικά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μια επίσκεψη στην Πλάκα είναι must. Πρόκειται για το επίνειο της περιοχής και απέχει μόλις 5 λεπτά από την κωμόπολη.
Είναι ένα ήρεμο λιμανάκι στο οποίο κανείς μπορεί να γευτεί φρέσκα ψάρια τους θερινούς μήνες και να κάνει, καιρού επιτρέποντος, τη βόλτα του τον χειμώνα.
Επομένως, αν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω σας κάναμε να πιστέψετε πως το Λεωνίδιο τα έχει όλα και είναι ένας ιδεατός προορισμός για ένα τριήμερο, καλώς.
Γιατί αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια…
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr