Το ελληνικό Μόσταρ: Το χωριό με τα εκπληκτικά χρώματα που το διασχίζει ένας ποταμός
Μοναδικά χρώματα, ελληνική ομορφιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιορισμών του lockdown έχει ήδη ξεκινήσει κι εμείς ετοιμαζόμαστε να το… γιορτάσουμε με μια απόδραση σε ένα μέρος μαγικό και ονειρεμένο.
Ένα χωριό που το βλέπεις στις φωτογραφίες και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως υπάρχει κι ότι δεν αποτελεί δημιούργημα του μυαλού σου. Ένα χωριό με μοναδικά χρώματα κι ένα ποτάμι να το διασχίζει δημιουργώντας μια εικόνα βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.
Ο λόγος ασφαλώς για την πανέμορφη Βοβούσα.
Το χωριό
Η Βοβούσα είναι χωριό του ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων. Ήταν ευρύτερα γνωστή με τη βλάχικη ονομασία της, Μπαϊεάσα. Η Βοβούσα τις προηγούμενες δεκαετίες συγκαταλεγόταν στην κατηγορία των οικισμών όπου οι κάτοικοί τους διακρίνονταν για την υψηλού επιπέδου γνώση της βλαχικής γλώσσας. Το χωριό διατηρεί ακόμα και σήμερα τα βλάχικα έθιμα, τους χορούς και την παραδοσιακή ενδυμασία.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και ακριβώς στο μέσο του χωριού υπάρχει ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια για να συνδέει τις δύο όχθες. Οι κάτοικοί του χωριού ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία και παρά τις δυσκολίες δίνουν τη μάχη τους για να παραμείνουν στη Βοβούσα.
Η οικονομική κρίση, αλλά και οι εισαγωγές ξυλείας από άλλες χώρες βλέπετε, συρρίκνωσαν την τοπική οικονομία δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Οι κάτοικοι, όμως, μένουν κι επιμένουν καθώς δεν περνάει καν σαν σκέψη από το μυαλό τους η ιδέα να εγκαταλείψουν τη Βοβούσα για να αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για εκείνους και τα παιδιά τους.
Οι Βοβουσιώτες ήταν στο παρελθόν από τους καλύτερους «vεροπριονάδες» στην Ελλάδα. Και οι νέες γενιές, ακολουθώντας το παράδειγμα των παλαιοτέρων θεωρούνται τεχνίτες στο στήσιμο παραδοσιακών νεροπρίονων.
Πού να πάω, τι να δω
Το παζλ των εντυπωσιακών χρωμάτων της Βοβούσας συμπληρώνει ο ποταμός που διασχίζει το χωριό. Όπως μάλιστα λένε οι ντόπιοι το ποτάμι ήταν αυτό που έδωσε ουσιαστικά και το όνομα στο χωριό, λόγω της βοής των νερών του. Στη μέση του χωριού υπάρχει το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, που χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μίσιο. Έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο και δικαιολογημένα τραβάει τα βλέμματα και τα φλας των επισκεπτών.
Επιβλητική είναι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1814 αλλά και της Αγίας Παρασκευής όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου καθώς και το παραδοσιακό τριήμερο πανηγύρι της Βοβούσας. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα γραφικά σπίτια από πέτρα και οι βρύσες-ζωγραφιά ξεκουράζουν το μάτι και αδειάζουν το μυαλό από έγνοιες και άγχη.
Αν θες να ξεχάσεις τον κορονοϊό, τα προβλήματά σου και τις άσχημες σκέψεις αρκεί μια βουτιά (για τους τολμηρούς που αντέχουν) στον ποταμό και ένας περίπατος με φόντο την πλούσια φύση της περιοχής.
Αν είστε λάτρεις των σπορ στη Βοβούσα σίγουρα θα βρείτε κάτι που σας ταιριάζει. Υπάρχει δραστηριότητα για καγιάκ-κανό και ράφτινγκ και φυσικά άφθονα και πανέμορφα μέρη για πεζοπορικές περιπλανήσεις μέσα στο δάσος.
Πού θα φάω
Το εστιατόριο του χωριού είναι ένα γνήσιο τυπικό ταβερνάκι με ψητά της ώρας. Εδώ θα φάτε απλά και όμορφα γνήσια κρέατα, ψημένα με μεράκι και το προσωπικό θα κάνει τα πάντα να σας ευχαριστήσει. Άλλωστε εκτός από τα φαγητό θα σας… χορτάσει και η θέα του ποταμού. Η ομορφιά που θα βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για την επιλογή σας.
Το lockdown τελειώνει και όλοι ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον εφιάλτη του κορονοϊού. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και οι περιορισμοί μετακίνησης από νομό σε νομό αρθούν βάλτε στη λίστα των must-see προορισμών τη Βοβούσα. Το φανταστικό, ονειρικό τοπίο που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι υπόσχεται μια εμπειρία ζωής που θα σας μείνει αξέχαστη…
*Ευχαριστούμε τον κ. Ανδρέα Κουτσοθανάση για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και βίντεο
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr