Πορταριά: Τρεχούμενα νερά, περίτεχνες κρήνες και πέτρινα αρχοντικά
Στις πλαγιές του Πηλίου, του μυθικού βουνού των Κενταύρων, με την οργιώδη βλάστηση και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις πετρόκτιστες κρήνες απ’ τις οποίες τρέχει κρυστάλλινο νερό, τα παλιά εκκλησάκια, τις πλατείες και τα τοπικά εδέσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ΠΟΡΤΑΡΙΑ, βορειοανατολικά του Βόλου, στο νομό Μαγνησίας, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στο Πήλιο, όλες τις εποχές του χρόνου. Από Βόλο, διασχίζοντας το γραφικό προάστιο του Ανω Βόλου (5 χλμ), περνάτε και από τα χωριά Ανακασιά και Αλλη Μεριά, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες του Θεόφιλου, και συνεχίζοντας τη διαδρομή σας, φτάνετε στην Πορταριά, χτισμένη στα 650 μ.
Πήρε το όνομά του από την Παναγία την Πορταρέα, εκκλησάκι του 16ου αιώνα (1581), χτισμένο στη θέση όπου υπήρχε μετόχι της Μονής Προδρόμου Νέας Πέτρας. Μαζί με τη Μακρινίτσα, αποτελούσαν, στα βυζαντινά χρόνια, έναν μεγάλο οικισμό που ονομάζονταν Ανω Δρυανούβαινα, ο οποίος, όπως και όλα σχεδόν τα χωριά του Πηλίου, δημιουργήθηκε από συγκεντρώσεις των αγροτών και των εργατών των κοντινών μοναστηριών. Το 1905 χτίζεται από τους αδελφούς Αθανασάκη το «Μέγα Θεοξένια», το οποίο, ως τον καιρό που καταστρέφεται από τους Γερμανούς (1944), αποτελεί το πολυτελέστερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων (σ.σ. στα πολυτελή του δωμάτια είχαν φιλοξενηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ ως διάδοχος, υπουργοί και βουλευτές και άλλα σημαντικά πρόσωπα της εποχής). Εκείνο τον καιρό αρχίζει και η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, θερινού έως το 1970, και στη συνέχεια, για όλες τις εποχές του χρόνου, με τη δημιουργία της χιονοδρομικής πίστας, στις Αγριόλευκες, στα Χάνια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη» με τον αιωνόβιο πλάτανο που προσφέρει δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τις ορτανσίες της, είναι περιτριγυρισμένη από ταβερνούλες και ξενώνες, αποτελώντας δημοφιλές σημείο για ντόπιους και επισκέπτες. Επίσης, η μητρόπολη της Πορταριάς, ο Αγιος Νικόλαος (1856), με ανάγλυφες παραστάσεις στο ιερό της, χτισμένη στη θέση του μοναστηριού, που έδωσε και το όνομα του στο χωριό.
Αξίζει της προσοχής σας το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο (1905) -το πρώτο πανελλαδικά δημόσιο νηπιαγωγείο- στο οποίο, στις μέρες μας, στεγάζεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, το Τσοπότειο Σχολαρχείο -κτίστηκε το 1883, από το Νικόλαο Τσοποτό για τη στέγαση Σχολείου Αρρένων και Σχολαρχείου (Τσοπότειο Σχολαρχείο) και αργότερα του Ημιγυμνασίου Πορταριάς (έως το 1932)- και σήμερα στεγάζει το 1ο δημοτικό σχολείο Πορταριάς, τα ερείπια του «Θεοξένεια», η Παναγίτσα – Αγ. Συμεών (εκκλησάκι αρχαιολογικής σημασίας), το μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας κ.ά.
Η Πηγή Μάνα, η μεγαλύτερη πηγή του βορειοδυτικού Πηλίου (υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με πλακόστρωτη πλατεία και κιόσκι), ο μικρός καταρράκτης Κάραβος με θέα από ψηλά την Πορταριά, η Αδάμενα (στα 200 μ. στο δρόμο από Πορταριά για Μακρινίτσα) τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, καφέ αναψυκτήριο και το λιθόστρωτο καλντερίμι -σημείο έναρξης του «Μονοπατιού των Κενταύρων» προς την Πηγή Μάνα-, η Πλατεία Ταξιαρχών με εκκλησάκι και θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Πορταριάς.
*ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, στα Χάνια, στη θέση «Αγριόλευκες» (12 χλμ. από Πορταριά, 1,5 χλμ. από Χάνια), σε υψόμετρο 1.500 μ. Από τις πίστες του χιονοδρομικού έχετε θέα από τη μια το Αιγαίο πέλαγος και από την άλλη τον Παγασητικό κόλπο! Υπάρχουν συνολικά 6 πίστες και 5 αναβατήρες, σχολές σκι και ενοικίαση εξοπλισμού, σταθμός πρώτων βοηθειών, σαλέ και καταφύγιο για καφέ, φαγητό, διαμονή. Τιμές κάρτας 12 ευρώ, απλή βόλτα 3 ευρώ (τηλ. 24213 52720, www.pelionski.gr).
Info
-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε είτε στον κόμβο Μικροθηβών είτε στον κόμβο του Βελεστίνου (320 χλμ.). Από Βόλο η Πορταριά απέχει 15 χλμ., η Μακρινίτσα 17 χλμ. και τα Χάνια 27 χλμ. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση μέχρι το Βόλο είναι 202 χλμ.
-Διαμονή: Παραδοσιακά αρχοντικά, ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και σαλέ (στο χιονοδρομικό) λειτουργούν στην Πορταριά και την ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας ευχάριστη διαμονή.
Tips
-Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο: Στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό Ζούλια (1864) και, μεταξύ άλλων, θα δείτε παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, υλικό με την ιστορία του τόπου, παραδοσιακές στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντήματα, την αίθουσα των Αιγυπτιωτών, της εκπαίδευσης, του ξενοδοχείου «Θεοξένια» κ.ά. Επίσης, στον κάτω όροφο, θα δείτε ζωγραφικά έργα της καλλιτέχνιδας Χρυσούλας Ζώγια. Μέρες και ώρες λειτουργίας, Τετάρτη – Σάββατο 09.00 – 14.30, Κυριακή 11.00 – 14.30 (τηλ. 24280 99920, 24210 29878).
-Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός «Η Πορταριά»: Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997 και αποτελείται από 35 μέλη. Το εκθετήριο πωλητήριο του συνεταιρισμού βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από την πλατεία. Εκεί, θα βρείτε γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, μέλι, λικέρ, βότανα, χυλοπίτες, τραχανά, τουρσί, τσιτσίραβλα, τοματοπολτό (τηλ. 24280 99400).
-Μακρινίτσα: Το «Μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν, η Μακρινίτσα (2 χλμ. από Πορταριά) αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό. Ξεχωρίζει η κεντρική της πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1792) και τη μαρμάρινη βρύση «Αθάνατο Νερό» με τους επτά χάλκινους και λιονταρόμορφους κρουνούς. Είναι και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη (τηλ. 24280 99505), το ιστορικό καφενείο «Θεόφιλος» με τη ζωγραφιά του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου κ.ά.
-Μουσείο Θεόφιλου: Στην Ανακασιά (5 χλμ. από Βόλο) στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό ως οικία Κοντού. Το 1912 ξεκίνησε η διακόσμηση της σάλας του τελευταίου ορόφου του αρχοντικού από τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 14.30 (τηλ. 24210 47340).
-Τοπικά γεύσεις/προϊόντα: Σπετζοφάι, τσιγαριστά χόρτα, τραχανά, τηγανιά με πράσο, φασολάδα, κρέατα στη σούβλα και στα κάρβουνα, χωριάτικες πίτες, ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού (μήλο φυρίκι, καρότο, κολοκύθι, πορτοκάλι, κάστανο κ.ά.) και ταψιού, λικέρ, μαρμελάδες, μέλι, βότανα, τσίπουρο, κρασί, ξυλόγλυπτα κ.ά.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
«Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr