Μαλδίβες: Το κράτος που δεν επισκέφθηκε ο Τσίπρας, αλλά θα ήθελαν όλοι να πάνε (pics)
Ας δούμε μερικά στοιχεία για το νησιωτικό σύμπλεγμα που τον τελευταίο καιρό συζητήθηκε για όλους τους άλλους λόγους, εκτός από την εξωτική του ομορφιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πριν από λίγες ημέρες, η «είδηση» ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις Μαλδίβες νήσους για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του, όπου και έγινε πραξικόπημα και επιστρατεύθηκαν τα ΟΥΚ για να τον σώσουν, έκανε το γύρο του διαδικτύου, φέρνοντας τον εξωτικό προορισμό στις κορυφαίες αναζητήσεις στο Google.
Αν και ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, τις ημερομηνίες που υποτίθεται πως βρισκόταν στις Μαλδίβες ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κοπή της πίτας...
Αλλά και στην Πάτρα για το Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης...
Ας δούμε μερικά στοιχεία για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ινδικού Ωκεανού που τον τελευταίο καιρό συζητήθηκε για όλους τους άλλους λόγους, εκτός από την εξωτική του ομορφιά. Αυτή, τουλάχιστον, είναι αυταπόδεικτη...
Η Δημοκρατία των Μαλδιβών ή Μαλδίβες Νήσοι, με πρωτεύουσα και μοναδική πόλη το Μαλέ, είναι νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεαν, νοτιοδυτικά της Ινδίας, με έκταση 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 402.071 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2014).
Συνιστά το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Στις μέρες μας αποτελούν παγκόσμια περιζήτητο τουριστικό θέρετρο.
Το όνομα των Μαλδιβών προέρχεται από τη φράση «Μάλε Ντιβέχι Ράτζε» (=Το Νησιωτικό Βασίλειο υπό την εξουσία του Μαλέ). Οι Ολλανδοί, στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου, αναφέρονταν στη χώρα με το όνομα «Maldivische Eilanden». Η ασφαλέστερη εκδοχή είναι ότι οι Νήσοι Μαλδίβες (Maldive island) είναι η αγγλική απόδοση του τοπικού ονόματος, που ήταν σε χρήση την περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Στις 25 Νοεμβρίου του 1965 η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Βρετανία και το σουλτανάτο συνέχισε να υφίσταται για άλλα τρία έτη, υπό το Βασιλέα Μουχάματ Φαρίντ. Στις 11 Νοεμβρίου του 1968 καταργήθηκε η μοναρχία (προηγήθηκε δημοψήφισμα στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς) και η επίσημη ονομασία της χώρας από Νησιά Μαλδίβων έγινε Μαλδίβες. Περίπου πέντε χρόνια μετά, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά το κράτος και να εκσυγχρονίζεται.
Το Νοέμβριο του 1988 ομάδα Μαλδιβιανών με επικεφαλής το Λούτφι έκαναν απόπειρα πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας μισθοφόρους Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.Η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας και στις 3 Νοεμβρίου του 1988 αποβιβάστηκαν Ινδοί αλεξιπτωτιστές στα νησιά. Εντός λίγων ωρών, το πραξικόπημα συνετρίβη αναίμακτα και ο Γκαγιούμ αποκαταστάθηκε στην εξουσία. Στην επιχείρηση, που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Κάκτος», είχε λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 οι Μαλδίβες επλήγησαν από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε έπειτα από τον σεισμό που έπληξε τον Ινδικό. Σκοτώθηκαν συνολικά 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 6 αλλοδαποί. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν συνολικά σε 57 νησιά και 14 εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ζημιές στα νησιά (οικονομία και τουρισμός) ανήλθαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή το 62% του ΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα κύματα έφτασαν σε ύψος τα 14 μέτρα.
Επίσημη και κοινή γλώσσα είναι η Ντιβέχι. Πρόκειται για ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η οποία έχει ομοιότητες με την Ελού, τη γλώσσα των αρχαίων Σινγκαλέζων. Σήμερα, στις επιχειρήσεις είναι διαδεδομένη ευρέως και η αγγλική γλώσσα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και για να δίνονται οδηγίες στα σχολεία.
Ο τουρισμός βοήθησε στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, η βιομηχανία του τουρισμού συνεισφέρει στο 28% του ΑΕΠ και στο 90% των φορολογικών εισπράξεων των Μαλδίβων. Λειτουργούν 89 τουριστικά θέρετρα με δυνατότητες 17 χιλιάδων κλινών. Τα πρώτα τουριστικά θέρετρα άρχισαν να λειτουργούν το 1972 στο νησί Μπάντος και στο χωριό Κουρούμπα.
Οι τουριστικοί πράκτορες τις χαρακτηρίζουν «εξωτικό παράδεισο» και όχι άδικα, αφού χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι παραλίες με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο, καρυδιές καλύπτουν σε όλη την έκτασή τους τις νήσους. Παράλληλα, οι ύφαλοί τους φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, καθιστώντας τες ιδανικό προορισμό και για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr