Άμφισσα: Το στοιχειό της Χάρμαινας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του «Στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης γίνονται συζητήσεις σατιρικού περιεχομένου για τους θρύλους και τα στοιχειά. Κι ο Σπύρος Τσακίρης ήταν εκεί για να καταγράψει το «Στοιχειό της Χάρμαινας» ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποκριάτικα έθιμα της χώρας.
Είχα πέσει σε βαθιά περισυλλογή που λένε. Είχα φοβερό δίλημμα πως να το πω; Έλεγα και ξανά έλεγα, φέτος δεν θέλω καρναβάλι από τα lidl, θέλω καρναβάλι πατροπαράδοτο, με τα σέα του και τα μέα του αν είναι δυνατόν.
Πως να το εξηγήσω, θέλω να΄χει σενάριο ρε παιδί μου, στόρι. Φαντάσματα, χρώματα, στοιχεία, τσίπουρα, τέτοια.
Έρχεται ο Λευτεράκης, σ’ έχω, μου λέει.
- Φέτος πάμε Σάλωνα!!!
- Ρε φιλαράκι, τι να κάνουμε εκεί; Ούτε καν αρνιά δεν είμαστε.
- Πάψε, επιμένει, φέτος πάμε Σάλωνα και θα σου αρέσει κιόλας γιατί θα έχει και υλικό για να κάνεις τον καλλιτέχνη...
Τσίμπησα, αλλά εξακολουθώ να κάνω τον δύσκολο!
- Οινόπνευμα θα έχει λεβεντάκο μου ή θα μας πήξεις στα τσάγια;
Έρχεται τριπλή αξιολόγηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Πώς θα καταγράφεται η αποδοτικότητα
Οι «κόφτες» για συνταξιούχους και ενοικιαστές, οι προσεχείς περιπέτειες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα Τέμπη, η απουσία Πάχτα από το ΠΑΣΟΚ και το τρέξιμο για το «Ελλάδα 2.0»
Μακελειό στον Καναδά: Δραματικές μαρτυρίες για θύματα παντού στο σημείο - Στους 11 οι νεκροί από τη φονική παράσυρση στο Βανκούβερ
Ποια θέματα θέλει να «τρέξει» η κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ στο υπουργικό συμβούλιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr